Νέα παγκόσμια έκθεση της EY αποκαλύπτει πως περισσότερο πρόθυμες να αναλάβουν ρίσκο είναι οι νεότερες γενιές επενδυτών. Όπως επισημαίνεται, οι Ευρωπαίοι επενδυτές – millennials (όσων γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996) είναι διατεθειμένοι να κάνουν πιο τολμηρές επενδύσεις από ότι οι παλαιότερες γενιές. Μάλιστα οι νεότεροι ηλικιακά επενδυτές ανταποκρίνονται πιο ενεργά στους εξωτερικούς παράγοντες της αγοράς και επηρεάζονται από αυτούς.
Η έκθεση
Μάλιστα μερικά από τα ευρήματα της έκθεσης είναι ότι πάνω από το 1/3 των Ευρωπαίων millennials (38%) προχωρά σε επενδύσεις αυξημένου ρίσκου, σε σύγκριση με μόλις το 1/4 δηλαδή το (24%) των baby boomers (όσων γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964). Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς (57%) millennials, σε σύγκριση με το 35% των baby boomers, δήλωσαν ότι οι επενδυτικές τους ανάγκες έχουν γίνει πιο σύνθετες.
Την ίδια ώρα, αυξάνεται η ζήτηση για επαγγελματικές συμβουλές, για την κατανόηση των διαταραχών στην οικονομία, τις αγορές και το πολιτικό περιβάλλον. Ωστόσο, η ζήτηση αυτή, υπολείπεται στην Ευρώπη σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 38% των Ευρωπαίων millennials και το 34% των baby boomers, αναζητούν ενεργά συμβουλές από τον χρηματοοικονομικό τους σύμβουλο, για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πολιτικής αστάθειας ή αβεβαιότητας, σε σύγκριση με 42% και 33%, αντίστοιχα, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η έκθεση διαπίστωσε, επίσης, ότι περισσότεροι από τους μισούς (51%) Ευρωπαίους millennials αναζητούν τακτικά πρόσθετες ανεξάρτητες χρηματοοικονομικές συμβουλές, ως απάντηση στην αστάθεια που επηρεάζει το χαρτοφυλάκιό τους, σε σύγκριση με το 58% σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα παγκοσμίως.
Σε ό,τι αφορά τα κανάλια που προτιμούν για τη λήψη συμβουλών, το 47% όλων των Ευρωπαίων επενδυτών θέλουν να μιλούν με τους συμβούλους τους διαδικτυακά, το 30% επιλέγουν την προσωπική επαφή, και το 23% στρέφονται σε εφαρμογές. Το εύρημα αυτό, διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση της έκθεσης το 2021, σύμφωνα με την οποία, τις διαδικτυακές συμβουλές επέλεγαν μόλις το 14% των Ευρωπαίων πελατών.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, η διάθεση για την αλλαγή παρόχου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ή τη μετακίνηση χρημάτων από έναν πάροχο σε άλλον, είναι υψηλότερη μεταξύ των νεότερων ηλικιακών ομάδων. Οι millennials στις ευρωπαϊκές αγορές, έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αλλάξουν πάροχο, να προσθέσουν έναν νέο πάροχο διαχείρισης περιουσίας ή να μετακινήσουν χρήματα (71%), από ό,τι οι babyboomers (32%). Η ίδια διαπίστωση ισχύει και σε παγκόσμιο επίπεδο, με το 73% των millennials να σχεδιάζουν να αλλάξουν, να προσθέσουν έναν νέο πάροχο ή να μετακινήσουν χρήματα από τον τρέχοντα πάροχο, τα επόμενα τρία χρόνια, σε σύγκριση με το 29% των baby boomers.
Οι επενδύσεις σε νεότερες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων – όπως ψηφιακά προϊόντα και κρυπτονομίσματα- βρίσκονται σε ανοδική πορεία, καθώς οι Ευρωπαίοι επενδυτές στρέφονται σε τεχνολογικές και καινοτόμες υπηρεσίες μέσω FinTech και εναλλακτικών προϊόντων. Η ζήτηση για επαγγελματικές συμβουλές για αυτές τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων είναι, επίσης, υψηλότερη από ό,τι στις παραδοσιακές κατηγορίες, ενώ η εμπλοκή των επενδυτών με τις FinTech εταιρείες αναμένεται να αυξηθεί κατά 12% τα επόμενα 3 χρόνια.