Εκταμίευση 2,3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την Ελλάδα: Τι λέει ο Παπαθανάσης

Νίκος Παπαθανάσης

Ανακοίνωση για την εκταμίευση ποσού ύψους 2,3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας  προς την Ελλάδα εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Όπως επισημαίνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ποσού 2,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, κατόπιν της επιτυχούς ολοκλήρωσης του 4ου αιτήματος πληρωμής από το δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Με τη σημερινή εκταμίευση οι ευρωπαϊκοί πόροι που έχουν εισέλθει στη χώρα από το Τ.Α.Α. ανέρχονται πλέον σε 17,2 δισ. ευρώ.

Η εκταμίευση ήλθε ως αποτέλεσμα της επίτευξης του στόχου συμβασιοποίησης δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 4,52 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο υποβλήθηκε και το 4ο αίτημα πληρωμής ύψους 1 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων, ενώ η εκταμίευση των σχετικών πόρων αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Από τα 330 δάνεια που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί, συνολικού προϋπολογισμού 12 δισ. ευρώ, 5,2 δισ. ευρώ αποτελούν δάνεια ΤΑΑ, 4 δισ. ευρώ δάνεια των Τραπεζών, και 2,8 δισ. ευρώ ίδια κεφάλαια των επενδυτών. Επισημαίνεται ότι 166 από τα συνολικά συμβασιοποιημένα δάνεια, δηλαδή το 50% του συνόλου, έχουν χορηγηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με συνολικό προϋπολογισμό που πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ.

 Οι δηλώσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε σχετικά: «Η νέα εκταμίευση 2,3 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι αποτέλεσμα της επίτευξης των προαπαιτούμενων οροσήμων. Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες χώρες ως προς τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα οι πόροι του να στηρίζουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα μέσω ενός φιλικού στις επενδύσεις περιβάλλοντος. Συνεπείς στο σχέδιο και στις δεσμεύσεις μας, με αποφασιστικότητα και δημοσιονομική σοβαρότητα, συνεχίζουμε την αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική προσπάθεια, με στόχο τη μεγέθυνση της οικονομίας που δημιουργεί νέες και περισσότερες δουλειές και συνεπώς, αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα για όλους τους συμπολίτες μας».

Ο Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Ορέστης Καβαλάκης, πρόσθεσε: «Η σημερινή εκταμίευση για το 4ο αίτημα πληρωμής δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη επιτυχία του προγράμματος στην υλοποίηση των στόχων του. Το ποσό των 2,3 δισ. ευρώ κατευθύνεται στην ιδιωτική οικονομία και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα. Η αποτελεσματική χρήση των πόρων του Ταμείου θα συνεχίσει να προάγει την ανάπτυξη και να δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικά τις μικρομεσαίες που αποτελούν τον πυρήνα της οικονομίας μας».

Exit mobile version