Quantcast
Έκτακτη σύσκεψη αύριο στο Μαξίμου για τις τιμές του ρεύματος- Τι θα συζητηθεί - enikonomia.gr
share

Έκτακτη σύσκεψη αύριο στο Μαξίμου για τις τιμές του ρεύματος- Τι θα συζητηθεί

δημοσιεύτηκε:

Έκτακτη σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συγκαλεί αύριο στις 10 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με θέμα τις μεγάλες αποκλείσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος και προκειμένου να αποφασισθεί εάν θα πρέπει να φορολογηθούν τα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του enikonomia.gr η συνάντηση θα έχει μικρή διάρκεια και δεν θα ξεπεράσει την μισή ώρα καθώς φαίνεται ότι είναι ειλημμένη η απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει τα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό που μένει να ξεκαθαρίσει είναι το διάστημα το οποίο θα αφορά, το οποίο είναι πολύ πιθανόν να είναι από την 1η Ιουλίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Για να προχωρήσει η κυβέρνηση στην φορολόγηση των υπερεσόδων θα πρέπει να ζητήσει την έγκριση της Κομισιόν, κάτι το οποίο είτε έχει ήδη γίνει ή θα γίνει άμεσα.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές ρεύματος που προσεγγίζουν και τα 500 ευρώ ενώ η τιμή χονδρικής ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας «φλερτάρει» με τα 200 ευρώ την μεγαβατώρα.

Το θέμα των υψηλών τιμών στο ρεύμα προβληματίζει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με δεδομένη και την αναμενόμενη υψηλή ζήτηση λόγω της σημαντικής αύξησης της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Αυξήσεις οι οποίες εκτός μεγάλου απροόπτου θα αποτυπωθούν και στα τιμολόγια του Αυγούστου που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος στο τέλος Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΕΕΥ) διενεργεί έρευνα για τις αυξήσεις των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα  προκειμένου να διαπιστώσει σε τι οφείλονται οι ακραίες διακυμάνσεις των τιμών χονδρικής.

Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι:

  • Στις 8 Ιουλίου, η απόκλιση μεταξύ των τιμών στην ελληνική αγορά βρέθηκε στα 265,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ ελάχιστη τιμή ανήλθε στα 61,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η μέγιστη στα 327,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Στις 9 Ιουλίου, η απόκλιση ανήλθε στα 228 ευρώ (ενώ στα 21,95 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώθηκε η κατώτερη και στα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα η ανώτερη),
  • Στις 10 Ιουλίου η απόκλιση ήταν στα 284,7 ευρώ (στα 56,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα η ελάχιστη και στα 340,83 ευρώ η υψηλότερη),
  • Στις 11 Ιουλίου απόκλιση ήταν στα 424,36 ευρώ ( στα 75,64 ευρώ -500 ευρώ  η ελάχιστη και υψηλότερη ).
  • Στις 12 Ιουλίου η απόκλιση εκτοξεύθηκε στα 462 ευρώ, καθώς η ελάχιστη τιμή μεταξύ 12 μμ με 1 μμ βρέθηκε στα 88 ευρώ ανά μεγαβατώρα  και η ανώτατη τιμή  το διάστημα μεταξύ 8μμ και 9 μμ  έφτασε στα 550 ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.