Quantcast
ΕΚΤ: Συνεδριάζει αύριο στη Μάλτα - Ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του QE - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Συνεδριάζει αύριο στη Μάλτα – Ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του QE

δημοσιεύτηκε:

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα κρατήσει στην αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ – που θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα – ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματός της αγοράς ομολόγων, αλλά θα αναμένει έως τον Δεκέμβριο ή τις αρχές του 2016 πριν προχωρήσει στην τροποποίησή του, ανέφεραν αναλυτές στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε τον Σεπτέμβριο, ο Ντράγκι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του προγράμματος, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να συνεχισθεί πέρα από τον προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσής του (τον Σεπτέμβριο του 2016), εάν ο πληθωρισμός δεν προσεγγίσει τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%.

Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας έκτοτε είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά. Η Eurostat επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι ο ι τιμές μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 0,1% σε ετήσια βάση, για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο.

Αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν θα θεωρούσαν τη μείωση των τιμών για έναν μήνα ως επικίνδυνο αποπληθωρισμό, ο αρνητικός πληθωρισμός πιέζει τον Ντράγκι και τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του προγράμματος αγορών ομολόγων που ξεκίνησε τον Μάρτιο.

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας εξασθενεί από την επιβράδυνση της Κίνας και άλλων αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Ο Μάριο Ντράγκι και ορισμένοι αξιωματούχοι του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τονίζουν τις τελευταίες εβδομάδες την ετοιμότητά τους να εξετάσουν περισσότερη νομισματική στήριξη, αλλά ένας αριθμός μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι δεν είναι τώρα η ώρα για αύξηση του προγράμματος.

Υποστηρίζουν ότι ο τρέχον πρόγραμμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να φέρει αποτελέσματα και ότι η μείωση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες οφείλεται κυρίως στις χαμηλές τιμές ενέργειας, που δεν επηρεάζονται από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

 

 

Πηγή: WSJ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.