ΕΚΤ: Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση για τα επιτόκια – Τι λένε οικονομικοί αναλυτές

Ε.Ε.

Σήμερα είναι η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τις αποφάσεις της για τα επιτόκια. Εκτιμάται πως η πρόεδρος της ΕΚΤ,  Κριστίν Λαγκάρντ  είτε θα “παγώσει” προσωρινά τις αυξήσεις των επιτοκίων είτε θα προχωρήσει σε μια τελευταία τελευταία άνοδο της τάξεως του 0,25% και θα κλείσει τον κύκλο που άνοιξε το καλοκαίρι του 2022. Υπενθυμίζεται δε πως η ΕΚΤ έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε 9 συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων.

Τι λένε στελέχη της ΕΚΤ, κεντρικοί τραπεζίτες  και οικονομικοί αναλυτές

Τις εκτιμήσεις για το θέμα των επιτοκίων της ΕΚΤ  εξέφρασαν πρόσφατα στελέχη  της ΕΚΤ. Η πλειοψηφία αυτών τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων, αν και αναγνώρισαν ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έχει φτάσει στο τελικό στάδιο της και η έκβαση των συνεδριάσεων δεν μπορεί να προεξοφληθεί.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Σλοβακίας και της Λετονίας διαμήνυσαν ότι θα υποστηρίξουν μία ακόμη αύξηση 25 μ.β., με την οποία το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ θα έφτανε στο 4%. Ο Αυστριακός, Ρόμπερτ Χόλτσμαν  αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να χρειαστεί ακόμη μία αύξηση, πέραν αυτής του Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά τους  οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Ιταλίας και της Πορτογαλίας προειδοποίησαν για τους κινδύνους που θα έχει μία τέτοια απόφαση στην οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία με βάση έρευνες συγκυρίας έδειξε σημάδια μεγάλης επιβράδυνσης το τελευταίο δίμηνο.

Πάντως τα “γεράκια” της ΕΚΤ  θεωρούν πως είναι να αναγκαίο να υπάρξει μία νέα αύξηση επιτοκίων προκειμένου να συγκρατηθεί περαιτέρω η ζήτηση και να «διασφαλισθεί» η μείωση του πληθωρισμού στο 2% το 2025.  Ενώ τα «περιστέρια» τονίζουν πως η νέα επιβράδυνση της οικονομίας το καλοκαίρι κάνει αχρείαστη μία αύξηση των επιτοκίων, επειδή η ζήτηση βαίνει ούτως ή άλλως μειούμενη

Στο θέμα των επιτοκίων τοποθετήθηκε και ο οικονομικός αναλυτής, Γιώργος Προκοπάκης στην τηλεόραση του Alpha. « Δεν έχει αντιμετωπιστεί το φαινόμενου  του  πληθωρισμού και επομένως η ΕΚΤ υποχρεούται να προχωρήσει τουλάχιστον σε μια ακόμη αύξηση. Λέω τουλάχιστον γιατί οι Γερμανοί υποτίθεται πιέζουν για μεγαλύτερες αυξήσεις. Αλλά από ό,τι φαίνεται την Πέμπτη η αύξηση κατά 0,25% θα είναι η τελευταία εκτός εάν στραβώσουν πάρα πολύ τα πράγματα .Δηλαδή εάν γυρίσει άσχημα ο  πόλεμος με την Ουκρανία » τόνισε ο κ. Προκοπάκης.

Και συνέχισε λέγοντας πως ο  συνήθως πληττόμενος είναι  ο δανειολήπτης κυμαινόμενου επιτοκίου ….« είτε ο ιδιώτης είτε η επιχείρηση .Για την ώρα ενισχύει ακόμα  το Ταμείο Ενίσχυσης των δανειοληπτών  που φτιάχτηκε πριν από 7- 8 μήνες  .Και άρα θα υπάρχει μια ελάφρυνση των επιπτώσεων » συμπλήρωσε. Υπενθύμισε δε πως αυτό ισχύει μόνο για τα στεγαστικά δάνεια και όχι για τις επιχειρήσεις. « Οι επιχειρήσεις έχουν άλλες δυνατότητες, όπως δανείζονται με λιγότερα χρήματα … αλλά με άλλους τρόπους .Οπότε η κατάσταση πηγαίνει προς τα εκεί αλλά δεν είναι προφανώς μόνο οι δανειολήπτες είναι και οι γενικότερες επιπτώσεις στην οικονομία  κάθε χώρας και στη δική μας »σημείωσε ο κ.Προκοπάκης.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ 

Πώς διαμορφώνεται το Euribor

Το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ αναμένεται να ανέλθει στο 4% και το βασικό επιτόκιο του ευρώ σε 4,5%. Επίσης επισημαίνεται πως το το Euribor 3μήνου διαμορφώνεται στο 3,824% και το Euribor 6μήνου ανέρχεται στο 3,968%. Ενώ το Euribor 12μήνο ανέρχεται προς το παρόν  σε 4,103%. Αυτό πρακτικά σημαίνει  πως η διατραπεζική αγορά δεν  αναμένει να υπάρξει κάποια ραγδαία αποκλιμάκωση τουλάχιστον  μέχρι το καλοκαίρι του 2024 .

Οι αυξήσεις για τις δόσεις δανείων των πολιτών με την άνοδο των επιτοκίων

Παρακάτω παρατίθενται κάποια παραδείγματα με αυξήσεις που γίνονται  στις δόσεις των δανείων λόγω της ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ:

Α. Για ένα δάνειο  περίπου 100.000 ευρώ  και διάρκειας 15 ετίας 

B. Oι επιχειρήσεις  που δεν «κλείδωσαν» έγκαιρα το δανεισμό τους σε σταθερά επιτόκια

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις καταβάλουν  πολύ πιο ακριβά το χρέος τους  προς την τράπεζα .  Ενδεικτικά αναφέρεται πως από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι σήμερα, μια επιχείρηση θα πρέπει να  καταβάλλει  επιπλέον 38.200 ευρώ σε τόκους για κάθε ένα εκατομμύριο δανεισμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version