«Άλμα» καταγράφει ο αριθμός των συνταξιούχων που δηλώνουν ότι εργάζονται, μετά την υιοθέτηση της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας και τις ανατροπές στην παρακράτηση που υιοθετήθηκαν σε αυτό το πεδίο.
Συγκεκριμένα, στον e-ΕΦΚΑ έχουν καταγεγραμμένους σήμερα σχεδόν 170.000 εργαζόμενους – συνταξιούχους, ένας αριθμός που είναι αυξημένος κατά 385% σε σχέση με πέρυσι, οπότε και είχαν δηλωθεί περίπου 35.000.
Κάποιοι όμως εξ’ αυτών δεν… γλίτωσαν τα πρόστιμα.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Σε κάθε περίπτωση η αλματώδης αύξηση των δηλώσεων, έχει την εξήγησή της, καθώς με αυτόν τον τρόπο οι συνταξιούχοι εξασφαλίζουν «μόνιμη» αύξηση στη σύνταξή τους, η οποία μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 300 ευρώ τον μήνα. Έτσι, με μια απλή δήλωση, όσοι συνταξιούχοι μπήκαν στην πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ και γνωστοποίησαν ότι παράλληλα εργάζονται, εξασφάλισαν και μεγαλύτερα ποσά συντάξεων.
Σε ποιους έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα
Εκείνοι που δηλώνουν στην ειδική πλατφόρμα την απασχόλησή τους λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους και όχι το 70% που ίσχυε μέχρι πρότινος, αν και από τον μισθό τους παρακρατείται πόρος 10%.
Προκειμένου λοιπόν να δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται σε πρώτη φάση να δηλώσουν στην πλατφόρμα τα προσωπικά τους στοιχεία, τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ.
Κατόπιν, ο ΕΦΚΑ διεξάγει διασταυρώσεις με την Εφορία και το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» προκειμένου να εξακριβωθεί το είδος της απασχόλησης (μισθωτή εργασία, αυτοαπασχόληση, ελεύθερο επάγγελμα), το ύψος της αμοιβής και ο φόρος που θα πρέπει να εισπραχθεί υπέρ του ΕΦΚΑ.
Ήδη μάλιστα, ο Φορέας έχει προχωρήσει στην επιβολή των πρώτων ποινών σε 1.700 εργαζόμενους συνταξιούχους που δήλωσαν μεν ότι απασχολούνται χωρίς όμως να καταβάλουν και τις ανάλογες εισφορές και τους παρακρατήθηκαν τα οφειλόμενα ποσά από τη σύνταξη του Ιουλίου.
Οι οφειλόμενες εισφορές είναι για το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2024, αλλά από τη σύνταξη των 1.700 “παραβατών” συνταξιούχων παρακρατήθηκαν οι εισφορές του πρώτου διμήνου, δηλαδή του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.
Ο νόμος 5078/2023 με τον οποίο θεσπίστηκε η κατάργηση της μείωσης της σύνταξης κατά 30%, ώστε οι συνταξιούχοι να έχουν κίνητρο να δηλώνουν την απασχόλησή τους, προβλέπει ότι σε περίπτωση συνταξιούχου που απασχολείται παράνομα (χωρίς δήλωση) επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με 12 μηνιαίες συντάξεις. Ενώ αν δηλώνεται η απασχόληση αλλά δεν πληρώνονται εισφορές, γίνεται παρακράτηση των οφειλόμενων εισφορών από τη σύνταξη, ακόμη και αν χρειαστεί να παρακρατηθεί όλη η σύνταξη.
Οι 1.700 συνταξιούχοι που πήραν μικρότερη σύνταξη για τον Ιούλιο ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, δηλαδή δήλωσαν απασχόληση χωρίς να πληρώσουν εισφορές για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2024. Οι εισφορές των δύο μηνών παρακρατήθηκαν από τη σύνταξη Ιουλίου, και θα ακολουθήσει η παρακράτηση των επόμενων τριών μηνών από τις συντάξεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι – συνταξιούχοι
Τι έχει αλλάξει λοιπόν συγκεκριμένα για τους συνταξιούχους – εργαζόμενους με το νέο σύστημα; Με τον νόμο 5078/2023 καταργήθηκε η μείωση της σύνταξης κατά 30% που επιβαλλόταν σε συνταξιούχους οι οποίοι παράλληλα εργάζονταν και από την 1η Ιανουαρίου 2024 θεσπίστηκε η κράτηση 10% υπέρ ΕΦΚΑ.
Για το ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι οδηγίες εξέδωσε ο e-ΕΦΚΑ με την μορφή ερωτήσεων- απαντήσεων.
- Τι πρέπει να κάνει ο απασχολούμενος συνταξιούχος;Ο απασχολούμενος συνταξιούχος θα πρέπει να υποβάλει σχετική δήλωση στην ιστοσελίδα του e- ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/dilosi-erg-synt.php). Η είσοδος στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα πραγματοποιείται με τη χρήση των κωδικών taxisnet ή με τη χρήση των συστημάτων ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking). Στην πλατφόρμα δηλώνεται τόσο η ανάληψη της απασχόλησης, όσο και η συνδρομή προϋποθέσεων για την εξαίρεση από την καταβολή πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ ή και από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.
- Ποιοι πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα;Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πρέπει να εισέλθουν:
(α) συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται οποτεδήποτε πριν την έναρξη ισχύος της απόφασης και συνεχίζουν απασχολούνται μέχρι σήμερα.
(β) συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται από 01.01.2024, ακόμη και εάν ήδη έχουν διακόψει την απασχόλησή τους
(γ) όσοι έχουν υποβάλλει ή υποβάλλουν εφεξής αίτηση συνταξιοδότησης και συνεχίζουν χωρίς διακοπή την απασχόλησή τους
(δ) όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης και αναλαμβάνουν εργασία μετά την υποβολή της αυτής.
Η υποχρέωση δήλωσης ισχύει για όλους τους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους λόγω γήρατος, λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο), γήρατος λόγω αναπηρίας του ν. 612/1977 (Α’ 164) και των νόμων που παραπέμπουν σε αυτόν, ή του τρίτου εδαφίου της περ. α’ της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α’ 210)), ενώ δεν ισχύει για συνταξιούχους λόγω θανάτου. Όσα πρόσωπα έχουν δηλώσει την έναρξη της απασχόλησής τους στο φορέα με άλλο τρόπο (π.χ. υποβολή χειρόγραφης αίτησης στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΦΚΑ) οφείλουν να επαναλάβουν τη σχετική δήλωση ψηφιακά στην πλατφόρμα.
- Ποια είναι η προθεσμία δήλωσης; Η δήλωση πρέπει να υποβληθεί μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα ανάληψης της απασχόλησης ή μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης (για όσους
συνεχίζουν χωρίς διακοπή την απασχόλησή τους). Ειδικά για όσους ανέλαβαν υποχρεωτικώς υπακτέα απασχόληση πριν τη δημοσίευση της ΚΥΑ και συνεχίζουν να απασχολούνται μέχρι σήμερα ή ανέλαβαν υποχρεωτικώς υπακτέα απασχόληση από 01.01.2024 και διέκοψαν την απασχόλησή τους πριν την έναρξη ισχύος της ΚΥΑ, έχουν κατ’ εξαίρεση προθεσμία 4 μηνών από την έναρξη ισχύος της ΚΥΑ να δηλώσουν την απασχόλησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Με τη διαδικασία αυτή προβαίνουν στη δήλωση και πρόσωπα που είχαν υποβάλλει χειρόγραφες δηλώσεις ανάληψης απασχόλησης στα τοπικά υποκαταστήματατουe-ΕΦΚΑ στο παρελθόν, αλλά συνεχίζουν να απασχολούνται και μετά την 01.01.2024.