Εκπαιδευτικοί: Ρεκόρ αιτήσεων για έξοδο στη σύνταξη

Ρεκόρ αιτήσεων (60%) για έξοδο στη σύνταξη σημειώνεται από εκπαιδευτικούς, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, το κύμα φυγής στη σύνταξη αναμένεται να φουντώσει περισσότερο έως το τέλος του χρόνου, οπότε και αναμένονται ανατροπές στα όρια ηλικίας από 1.1.2022. Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο στους εκπαιδευτικούς αλλά συνολικά το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, όπου και εκεί παρατηρούνται υψηλά ποσοστά εξόδου από την εργασία, τα οποία κατά μέσο όρο κυμαίνονται στο 30%.
Σημειώνεται ότι τα αυξημένα ποσοστά αποχωρήσεων των εκπαιδευτικών παρατηρούνται ήδη από την άνοιξη. Ο φόβος για αρνητικές εξελίξεις στο Συνταξιοδοτικό, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την αξιολόγηση, ακόμα και ο κορονοϊός «διώχνουν» άρον άρον τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων από τα σχολεία δημιουργώντας έναν νέο πονοκέφαλο για τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία εντός του 2021 θα έχουν φύγει περίπου 3.500 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί και περισσότεροι από 4.000 καθηγητές.
Για πρώτη φορά – ύστερα από σχεδόν μία δεκαετία – οι αιτήσεις αποχώρησης των εκπαιδευτικών από τα σχολεία εκτοξεύθηκαν, γεγονός που σημαίνει ότι η ερχόμενη σχολική χρονιά θα είναι δύσκολη για το υπουργείο Παιδείας, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει χιλιάδες κενά σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια και φυσικά να προχωρήσει σε προσλήψεις μεγάλου αριθμού αναπληρωτών.
Είναι γεγονός ότι δάσκαλοι και καθηγητές έχουν ανησυχήσει για την περίπτωση αλλαγών στα κριτήρια συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας, αλλαγές σε μεταβατικές διατάξεις κ.ά.). Σοβαρό λόγο αποχώρησης αποτελεί και το θέμα της αξιολόγησης, με δεδομένο ότι ιδιαίτερα οι μεγάλης ηλικίας εκπαιδευτικοί δεν θέλουν να υποστούν αυτή τη διαδικασία.
Συνολικά 120.000 ασφαλισμένοι μπορούν να αποχωρήσουν πρόωρα και μετά το 2022 που εκπνέει το μεταβατικό διάστημα της ισχύουσας νομοθεσίας. Πρόκειται κυρίως για παλαιούς ασφαλισμένους πριν από το 1983 που έχουν ήδη κατοχυρώσει μετά το 2015 ή κατοχυρώνουν το 2021 δικαίωμα, ώστε να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία πριν από τα 62 ή πριν από τα 67, την οποία όμως συμπληρώνουν μετά το 2022.
Επισημαίνεται ότι από το 2022 και μετά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αναπροσαρμόζεται – υπό προϋποθέσεις – στα 67 έτη με 15 έτη ασφάλισης και στα 62 με 40 έτη ασφάλισης.
Στην ομάδα των 120.000 ασφαλισμένων οι οποίοι «γλιτώνουν» τις ανατροπές από το νέο έτος συμπεριλαμβάνονται σύμφωνα με τα Νέα μητέρες ανηλίκων στον ιδιωτικό τομέα, γονείς στο Δημόσιο, ασφαλισμένοι με 35ετίες στο Δημόσιο και σε ΔΕΚΟ – τράπεζες κ.ά. που «πιάνουν» τα μεταβατικά όρια ηλικίας σύμφωνα με τους πίνακες του νόμου 4336 του 2015, ώστε να φύγουν πριν από τα 62 ή τα 67.


Exit mobile version