Quantcast
Εισοδήματα: Ποιους θα καλέσει η Εφορία - Όλα όσα λέει ο Πιτσιλής - enikonomia.gr
share

Εισοδήματα: Ποιους θα καλέσει η Εφορία – Όλα όσα λέει ο Πιτσιλής

δημοσιεύτηκε:

Σχεδόν 20.000 φορολογούμενους θα καλέσει η Εφορία για να δώσουν διευκρινίσεις σχετικά με τα εισοδήματά τους, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής στο ραδιοφωνικό σταθμό στον ΣΚΑΙ.

«Τρέξαμε μια μεγάλη διασταύρωση  με βάση τα εισοδήματα του 2021. Είδαμε 3,8 εκατ. δηλώσεις  οικογενειακού εισοδήματος  έως και 10.000 ευρώ. Περίπου 4,5 εκατ. φορολογούμενοι. Διασταυρώσαμε σχεδόν 80 εκατ. ευρώ σε στοιχεία που είχαμε στη διάθεση μας για να δούμε εάν αυτά τα εισοδήματα αντιστοιχούν με δαπάνες που φαίνονται, που έχουν γίνει με  ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Κάθε είδους που έρχονται σε εμάς από μια σειρά πληροφοριών που λαμβάνουμε… Περίπου ένα 10%  από αυτό εμφάνισε αποκλίσεις, κάποιες ασήμαντες. Δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθεί κανείς για 10  ευρώ με 15 ευρώ… 100 ευρώ διαφορά. Μπορεί να είναι και συστημική αστοχία. Ένα τέτοιο νούμερο δεν το λαμβάνουμε υπόψη. Αλλά έχουμε περίπου 20 χιλιάδες περιπτώσεις οι οποίες εμφανίζουν εκεί μεγάλες διαφορές .. πάνω από 30 χιλιάδες ευρώ – 40 χιλιάδες ευρώ  τον χρόνο… και σε αρκετές περιπτώσεις αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Και αυτούς θα τους  καλέσουμε πολύ σύντομα να μας εξηγήσουν γιατί εμφανίζονται αυτές οι διαφορές. Διασταύρωση είναι. Το λέω γιατί έχει σημασία για όλη τη διαδικασία. Θέλουμε καλόπιστα να ακούσουμε εάν υπάρχει κάποια λογική εξήγηση στις διαφορές που βλέπουμε… και εάν υπάρχει κλείνει το θέμα. Αν δεν  υπάρχει θα προχωρήσουμε στα δέοντα», είπε ο κ. Πιτσιλής.

Παράλληλα ανέφερε πως λίγοι είναι οι φορολογούμενοι που δήλωσαν μηδενικά εισοδήματα και επεσήμανε πως  τα στοιχεία αυτά αφορούν  «κάθε είδους δαπάνη. Είτε είναι δαπάνη μέσω κάρτας είτε είναι δαπάνες οργανισμών Κοινής Ωφέλειας είτε δαπάνες από εξοφλήσεις καρτών. Μια σειρά από πληροφορίες εμείς λαμβάνουμε μέσα από το κανονιστικό πλαίσιο… από διάφορες πηγές. Και δαπάνες που γίνονται μέσα από το τραπεζικό σύστημα. Δεν μιλάμε για μετρητά. Αυτά δεν τα βλέπουμε».

Εν συνεχεία είπε ενδεικτικά μπορεί κάποιος να έχει  δηλώσει  εισόδημα 8 χιλ. ευρώ /9 χιλ. ευρώ και ξαφνικά  αυτός να ξοδεύει μέσα στη χρονιά 50  χιλ. ευρώ /100 χιλ. ευρώ.  Υπάρχουν λίγες τέτοιες περιπτώσεις, συμπλήρωσε και  επεσήμανε πως για αυτόν τον λόγο θα τους καλέσουμε να μας δώσουν διευκρινίσεις. «Εάν τους φορολογούμενους που καλέσουμε μας δώσουν μια εξήγηση που είναι πειστική με βάση τα τεκμήρια, τότε προχωράμε παρακάτω. Εάν δεν είναι προχωράμε στα βήματα που ελέγχουμε – που πρέπει να γίνουν και στους καταλογισμούς που πρέπει να γίνουν», είπε.

«Δεν αποκλείεται ο έλεγχος να επεκταθεί και σε προηγούμενα χρόνια. Θα το δούμε στην πορεία αυτά. Και  αυτό αφορά  όλο τα φάσμα… επαγγελματίες και μισθωτούς. Δεν το εστιάζω σε μια κατηγορία. Φαίνεται σε όλο το φάσμα των φορολογουμένων να υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν εργαλεία τα οποία διαρκώς βελτιώνουμε. Τα οποία δίνουν όλο και πιο ακριβείς ενδείξεις μιας συμπεριφοράς. Επιμένω πολύ ότι είμαστε ακόμη στη φάση της διασταύρωσης. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να προσκομίσει και να αποδείξει κάτι διαφορετικό. Αλλά δεν πάμε πια στα τυφλά. Κάτι έχουμε δει και εμείς μέσα από το σύνολο των πληροφοριών που διαθέτουμε. Να σας πω κάτι είμαστε στο 2023. Πριν από 10 χρόνια το πρόβλημα της χώρας ήταν ότι δεν είχε δεδομένα. Δέκα χρόνια μετά, το ζήτημα -το ευχάριστο πρόβλημα είναι ότι έχουμε πάρα πολλά δεδομένα και ότι πρέπει πλέον να τα χρησιμοποιούμε το οποίο και κάνουμε – και να βελτιώνουμε ειδικούς αλγορίθμους  για να μπορούμε να ξεχωρίζουμε αυτά που έχουν ένα ενδιαφέρον παραπάνω για να ασχοληθούμε. Το όριο των 10.000 ευρώ δεν είναι το ασφαλές λιμάνι. Δηλαδή όποιος δηλώνει παραπάνω από 10 χιλ. ευρώ δεν είναι ασφαλής. Αυτό που έχουμε ξεκινήσει και αναπτύσσουμε τώρα και θα το επαληθεύσουμε μέσα στη χρονιά  που έρχεται- με ελέγχους είναι να δούμε πόσο η διασταύρωση ήταν κοντά στην πραγματικότητα και πόσο μακριά ήταν. Μετά θα επεκτείνουμε και σε εισοδήματα μεγαλύτερα. Δηλαδή αυτό που θα ψάχνουμε εν τέλει  θα είναι η διαφορά και όχι μόνο το πολύ μικρό εισόδημα».

Ποιοι παίρνουν μετά σειρά

Τέλος γνωστοποίησε πως μετά θα γίνουν έλεγχοι από την ΑΑΔΕ σε εισοδήματα άνω των 10 χιλιάδων ευρώ. «Τώρα μιλάμε για εισόδημα μέχρι και 10 χιλιάδες ευρώ», είπε και ανέφερε πως μετά θα γίνουν έλεγχοι σε εισοδήματα 20 χιλιάδων ευρώ ή 30 χιλιάδων ευρώ. «Εάν κάποιος δηλώνει 30 χιλιάδες  ευρώ εισόδημα και έχει 350 χιλιάδες ευρώ δαπάνη, πάλι θα είναι κάποιος με τον οποίο θα πρέπει να ασχοληθούμε», σημείωσε. «Είναι μια διαδικασία που θέλει τον χρόνο της, η οποία θέλει να γίνει με ασφάλεια και προσοχή. Γιατί όταν μιλάμε για μαζικές διασταυρώσεις  πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί ενέχουμε τον κίνδυνο του μαζικού λάθους. Και θέλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα βήματα μας. Οπότε θα δούμε τις πραγματικές υποθέσεις μία -μία και θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα», είπε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.