Στο τραπέζι της κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκεται ένα διπλό σχέδιο για να ενισχύσει τα εισοδήματα των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων πολιτών μέχρι τον Μάιο, αλλά και των συνταξιούχων, σε συνδυασμό με την επίλυση του δημογραφικού. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Απογευματινή” οι παρεμβάσεις θα έχουν σταδιακό χαρακτήρα προσμετρώντας κάθε φορά τις ” δημοσιονομικές αντοχές ” της οικονομίας. Τα σχετικά σχέδια βρίσκονται υπό επεξεργασία από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Τι μελετάται
Η στήριξη μελετάται να ξεκινήσει πριν από το Πάσχα, οπότε και εξετάζεται η οικονομική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με συντάξεις έως 800 ευρώ, προκειμένου να χορηγηθεί επίδομα ακρίβειας ύψους 150 ευρώ και με εισοδηματικό κριτήριο τις 8.400 ευρώ. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής σχεδιάζει την αναμόρφωση και διεύρυνση των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών, μέρος του οποίου αναμένεται να εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό πριν από τις ευρωεκλογές.
Στο πακέτο αυτό εντάσσεται η αύξηση των επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ καθώς και τα μέτρα ενίσχυσης του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, με τη διεύρυνση των παροχών που έχουν σήμερα οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι και οι οικογένειες με 2 παιδιά και χαμηλά εισοδήματα.
Επίσης, πριν από το τέλος του έτους θα χορηγηθεί νέο επίδομα προσωπικής διαφοράς σε 760.000 συνταξιούχους που δεν θα λάβουν την αύξηση για το 2025.
Το ποσόν θα ανέρχεται και πάλι στα 100 έως 200 ευρώ κλιμακούμενο ανάλογα με το ποσόν της σύνταξης. Μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχουν καταβληθεί αναδρομικά έως 12.000 ευρώ σε 50.000 δικαιούχους από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους για παράλληλη ασφάλιση. Πρόκειται για τον επανυπολογισμό των συντάξεων για όσους εργάζονται από την 1.1.2017 και μετά. Η προσαύξηση αφορά για κάθε χρόνο στην παράλληλη ασφάλιση ποσοστού 0,075% που θα προστίθεται στη σύνταξη και το ποσόν θα αφορά συνολικά 56 μήνες.
Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Το φθινόπωρο αναμένεται νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο με καθολικές αλλαγές στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τις συντάξεις χηρείας και τις παροχές ασφαλιστικών ταμείων.
Συντάξεις χηρείας
Καθολικές θα είναι οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας για τους συνταξιούχους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αυτοαπασχολούμενους. Συγκεκριμένα, ο δικαιούχος χηρείας θα λαμβάνει και δική του σύνταξη γήρατος και μετά την πρώτη τριετία της σύνταξης χηρείας θα μπορεί να επιλέγει τη μικρότερη από τις δύο συντάξεις που θα έχει τη μείωση κατά 50% που θα προβλέπει ο νόμος.
Σήμερα η σύνταξη χηρείας μετά την πρώτη τριετία κόβεται κατά 50% όταν ο δικαιούχος εργάζεται και όταν καταβάλλει δεύτερη σύνταξη. Με τη διάταξη αυτή μια χήρα που παίρνει από τη δική της σύνταξη 500 ευρώ και από τη χηρεία 800 ευρώ όταν περάσει η πρώτη τριετία θα χάσει 400 ευρώ από τη χηρεία και μαζί με τα 500 ευρώ της δικής της σύνταξης θα παίρνει συνολικά 900 ευρώ. Με την αλλαγή που εξετάζεται θα μπορεί να ζητήσει να μειωθεί η σύνταξη των 500 ευρώ και να παίρνει 800 ευρώ από τη χηρεία και 250 ευρώ από τη δική τη, με σύνολο 1.050 ευρώ .Στην περίπτωση που υπάρχουν δύο εθνικές συντάξεις και δύο ανταποδοτικές (από σύνταξη γήρατος και χηρείας) να μην κόβεται η ανταποδοτική σύνταξη χηρείας μετά την τριετία ακόμη και εάν είναι μικρότερη αλλά η περικοπή να γίνεται στην εθνική σύνταξη ώστε να καταβάλλεται μια εθνική με το πλήρες ποσόν των 426,17 ευρώ. Η ρύθμιση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.
Αλλάζουν οι κρατήσεις επί της ΕΑΣ
Περίπου 400.000 συνταξιούχοι θα δουν πρόσθετες αυξήσεις στις συντάξεις που λαμβάνουν (άνω των 1.400 ευρώ) από την αναδιάρθρωση των ποσοστών κράτησης επί της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ). Στόχος των παρεμβάσεων η εκ νέου αναμόρφωση των κλάσεων που έχουν θεσπιστεί από το 2010 ώστε να γίνουν δικαιότερες και πιο αναλογικές σε σχέση με το εισόδημα των συνταξιούχων.
Νέος κανονισμός παροχών
Μέσα στο επόμενο δίμηνο η Επιτροπή που έχει αναλάβει την εναρμόνιση των παροχών (σε χρήμα και είδος) των ασφαλιστικών ταμείων θα έχει ολοκληρώσει το πόρισμά της. Η επιτροπή θα εισηγηθεί αυξομειώσεις στο ύψος των παροχών στο πλαίσιο της κατάρτισης του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του ΕΦΚΑ. Πρόκειται για επιδόματα: κυοφορίας και λοχείας, ασθένειας και ατυχήματος, τα έξοδα κηδείας, το επίδομα κατασκήνωσης, βρεφονηπιακού σταθμού, συμπαράστασης και φροντίδας κατ’ οίκον.