Εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων: Τι εξετάζεται για τη μείωση της επιβάρυνσης

συντάξεις

Τη μείωση της επιβάρυνσης των συντάξεων από τις εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων (υπέρ Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενών – ΑΚΑΓΕ) εξετάζει η κυβέρνηση. Το ζήτημα αφορά περίπου 90.000 – 100.000 συνταξιούχους.

Πρόκειται μνημονιακό μέτρο. Οι εν λόγω εισφορές έχουν θεσπιστεί από το 2011, είναι κλιμακωτές (συνολικά προβλέπονται 7 κλίμακες) και αφορούν όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

Προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας είναι η αναμόρφωσή της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων έτσι ώστε να ενισχυθούν και αυτοί που έχουν υψηλότερα εισοδήματα, γιατί χάνουν και τις αυξήσεις και είναι μεγάλη η παρακράτηση.

Εκείνο το οποίο εξετάζεται είναι η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων να μην επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ, αλλά στο υπερβάλλον ποσό του κατώτατου ορίου ανά κλίμακα, έτσι ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα του συνταξιούχου.

Ένας συνταξιούχος ο οποίος λαμβάνει κύρια σύνταξη ύψους 1.500 ευρώ, καταβάλλει κάθε μήνα εισφορά ύψους 45 ευρώ (1.500 ευρώ Χ 3%). Αν εφαρμοστεί η νέα ρύθμιση που εξετάζει, η εισφορά αλληλεγγύης θα μπορούσε να επιβληθεί στα 100 ευρώ, δηλαδή στη διαφορά μεταξύ του κατώτατου ορίου της κλίμακας (1.400 ευρώ) και του ύψους της σύνταξης του (1.500 ευρώ). Με αυτόν τον τρόπο, θα μειωνόταν σημαντικά η βάση υπολογισμού της εισφοράς.

Επειδή, όμως, αν μείνει η ίδια εισφορά ως ποσοστό (εν προκειμένω 3%), τότε τα έσοδα υπέρ του “κουμπαρά” των ταμείων (δηλαδή του ΑΚΑΓΕ) θα ήταν πενιχρά σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς (μόλις 3 ευρώ έναντι 45 ευρώ για το παράδειγμά μας), εξετάζεται η αύξηση του ποσοστού της εισφοράς όχι μόνο για την κλίμακα μεταξύ 1.400 ευρώ – 1.700 ευρώ αλλά και για τις υπόλοιπες 6 κλίμακες.

Exit mobile version