Eισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων: Νέες πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τις αλλαγές

Εισφορά

Νέες πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την αναπροσαρμογή στο μέτρο της Eισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).

« Αυτή τη στιγμή έτσι όπως είναι σχεδιασμένη η Εισφορά  Αλληλεγγύης Συνταξιούχων είναι από τα λίγα μέτρα που έχουν πάρει οι ελληνικές διαδοχικές κοινωνίες που είχαν πραγματικά προνοητικό χαρακτήρα. Γιατί ουσιαστικά αυτές οι εισφορές τροφοδοτούν τον ΑΚΑΓΕ  δηλαδή το κεφάλαιο Αλληλεγγύης  των γενεών το οποίο υποτίθεται θα συνδράμει το συνταξιοδοτικό σύστημα στα πολύ δύσκολα χρόνια  που μας περιμένουν  λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού .Πράγματι κατά τον σχεδιασμό της έχει διάφορα προβλήματα. Δηλαδή έχει το ίδιο πρόβλημα που είχε η Εισφορά Αλληλεγγύης  η φορολογική. Δηλαδή πέρναγε κάποιος κατά 1 ευρώ το όριο, τότε  φορολογείτο ολόκληρο το εισόδημα του, τώρα η σύνταξη του. Αυτό σίγουρα θα το διορθώσουμε.

Και από την άλλη πλευρά θέλουμε εξετάζουμε και ορισμένα άλλα πράγματα. Δεν είμαι σε θέση να σας δώσω ακριβείς λεπτομέρειες  αυτή τη στιγμή γιατί ακόμη είμαστε προς επεξεργασία. Αλλά υποθέτω πως την επόμενη χρονιά θα έχουμε κάποιες αλλαγές που έχουν να κάνουν με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων»  σημείωσε χθες, 24 Ιουλίου  στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ” Newsroom ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος  Τσακλόγλου.

Τι λένε οι  εργατολόγοι

Για το θέμα της  Eισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων μίλησε σήμερα μεταξύ άλλων  στο MEGA και ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς. Όπως είπε το υπό κατάρτιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο  του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα και έχει αλλαγές στην Eισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

« Στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων φαίνεται πως θα δούμε μια παρέμβαση» είπε.  « Περιμένουμε στη ΔΕΘ να το ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Ελπίζω να γίνει τότε.. .το περιμένουμε 2 χρόνια . Δηλαδή να σταματήσει να επιβάλλεται η Εισφορά αυτή από το πρώτο ευρώ, όπως είναι σήμερα, και να πηγαίνει πάνω από τα 1.400 ευρώ. Αυτό σημαίνει μια ελάφρυνση που μπορεί να φτάσει από 20 έως και 200 ευρώ τον μήνα σε κάποιες συντάξεις εάν γίνει αυτή η αλλαγή. Περιμένουμε να δούμε » συμπλήρωσε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Τι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται πως η ΕΑΣ  επιβάλλεται από το 2011 στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

Δηλαδή εάν κάποιος λαμβάνει  κύρια σύνταξη 1.600 ευρώ τότε έχει κράτηση ΕΑΣ 3% σε όλη τη σύνταξη. Ουσιαστικά έχει κράτηση 3% επί των 1.600 ευρώ και δίνει 48 ευρώ τον μήνα για ΕΑΣ.  Με το νέο σύστημα, η κράτηση αναμένεται να «πιάσει» τα 200 ευρώ, δηλαδή το τμήμα σύνταξης από τα 1.400 ευρώ έως τα 1.600 ευρώ, αλλά με διαφορετικό συντελεστή.  Το αρχικό ποσοστό θα αρχίζει ενδεχομένως από το 15%, που σημαίνει κράτηση 30 ευρώ αντί 48 ευρώ που είναι σήμερα.

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version