Quantcast
Εισφορά αλληλεγγύης: Προειδοποίηση των δικαστών για προσφυγή εάν δεν καταργηθεί - Η απάντηση από το ΥΠΟΙΚ - enikonomia.gr
share

Εισφορά αλληλεγγύης: Προειδοποίηση των δικαστών για προσφυγή εάν δεν καταργηθεί – Η απάντηση από το ΥΠΟΙΚ

δημοσιεύτηκε:

Tελεσίγραφο για το θέμα της κατάργησης εισφοράς αλληλεγγύης στέλνουν οι δικαστές στην κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα ” ΤΑ ΝΕΑ” οι δικαστές ζητούν επιτακτικά την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους από το 2022.
Στην περίπτωση που το αίτημά τους δεν ικανοποιηθεί με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στις 19 Νοεμβρίου προειδοποιούν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη.
“Είναι ισχυρή βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη και μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους κάτι που επιδιώκεται, ανάλογα και με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο να καταστεί εφικτό το 2023″ απάντησε στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ο Θεόδωρος Σκυλακάκης βάζοντας ” τέλος” στα σενάρια για επέκταση του παγώματος της εισφοράς αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και του συνταξιούχους το 2022 λόγω έλλειψης δημοσιονομικού χώρου για τη χρηματοδότηση του μέτρου.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, οι τίτλοι τέλους της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα πέσουν το 2023, ανάλογα πάντα με τις αντοχές του προϋπολογισμού και την πορεία της οικονομίας.

Το τελεσίγραφο των δικαστών για την εισφορά αλληλεγγύης
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επιμένει, στέλνει τελεσίγραφο στην κυβέρνηση ζητώντας να επεκταθεί η αναστολή της εισφοράς στους δικαστικούς λειτουργούς και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα από τη νέα χρονιά, χαρακτηρίζοντας τον φόρο αντισυνταγματικό και άδικο, ενώ παράλληλα προειδοποιεί με προσφυγές.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της “πρόκειται για έναν φόρο που επιβάλλεται πλέον αντισυνταγματικά στη συνεπέστερη κατηγορία φορολογουμένων παραβιάζοντας την αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη.
Είναι ένα μέτρο κατάφωρα άδικο το οποίο χωρίς καμία δικαιολογητική βάση επιβαρύνει το τρέχον έτος μόνο τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους στο Δημόσιο την ίδια στιγμή που απαλλάσσονται από τον συγκεκριμένο φόρο τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών”.

Προβληματισμός στην κυβέρνηση
Οι δικαστές έθεσαν για πρώτη φορά το θέμα της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης τον περασμένο Φεβρουάριο και απέστειλαν σχετικό υπόμνημα στον Πρωθυπουργό τον περασμένο μήνα.
Όπως ανέφεραν, ενημέρωσαν τον Θεόδωρο Σκυλακάκη ότι σε “περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα μας ούτε με τον προϋπολογισμό για το έτος 2022 τότε θα διεκδικήσουμε τις αξιώσεις μας δικαστικά. Η Ένωση θα αναμένει μέχρι την οριστική κατάρτιση του προϋπολογισμού για να προβεί σε κάθε περαιτέρω ενέργεια “.
Η προειδοποίηση αυτή, της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει προκαλέσει σύμφωνα με την εφημερίδα ” ΤΑ ΝΕΑ” προβληματισμό στην κυβέρνηση καθώς το “πάγωμα “της εισφοράς αλληλεγγύης και στους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους συνεπα΄γεται ένα πρόσθετο κόστος περίπου 400 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό του 2022.
Ωστόσο εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα των δικαστών τότε το δημοσιονομικό κόστος είναι πιθανόν να είναι πολύ μεγαλύτερο. Και αυτό γιατί στη περίπτωση που οι δικαστές προσφύγουν στα δικαστήρια και εκδοθούν δικαστικές αποφάσεις που θα κρίνουν αντισυνταγματική επιβολή εισφορά αλληλεγγύης μόνο για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, το Δημόσιο θα υποχρεωθεί να επιστρέψει αναδρομικά ποσά της εισφοράς που πλήρωσαν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι τη διετία 2021-2022.
Η πλήρης κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και στα εισοδήματα του δημοσίου τομέα και των συνταξιούχων οδηγεί σε αύξηση των καθαρών αποδοχών που λαμβάνουν περισσότεροι από 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι , δημόσιοι λειτουργοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.