Quantcast
Εισφορά Αλληλεγγύης: Αυτά είναι τα δύο νέα σενάρια που εξετάζονται για τους συνταξιούχους - enikonomia.gr
share

Εισφορά Αλληλεγγύης: Αυτά είναι τα δύο νέα σενάρια που εξετάζονται για τους συνταξιούχους

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται” ψαλίδι” από το 2025 και έπειτα στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) .

Όπως αναφέρει η εφημερίδα” Απογευματινή” η κυβέρνηση εξετάζει να το κάνει αυτό επειδή στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 16 δισ. ευρώ καθώς 185.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι εισφέρουν σε ετήσια βάση 300.000.000 ευρώ και αυτό δημιουργεί ένα διπλό «μαξιλάρι» στον ΕΦΚΑ.

Μάλιστα δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για τη νέα ρύθμιση της ΕΑΣ. Αναλυτικά αυτά είναι τα εξής:

  • Πρώτον, να αλλάξει η αρχιτεκτονική της εισφοράς ώστε να μην επιβάλλεται από το “πρώτο ευρώ” αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου. Δηλαδή κάτι ανάλογο που εφαρμόζεται στη φορολογία εισοδήματος.
  • Δεύτερον, να μειωθούν οι συντελεστές της εισφοράς έτσι ώστε να μην διπλασιάζονται από το πρώτο στο δεύτερο κλιμάκιο (από 3% σε 6%).

Τι ι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται πως σήμερα η ΕΑΣ αφορά 500.000 συνταξιούχους με αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ. Χρηματοδοτεί τον λογαριασμό ΑΚΑΓΕ, στο οποίο υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τα 16 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά η εν λόγω Εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά  και κυμαίνεται από 3% έως 14%.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.