Εισαγωγές φρούτων και λαχανικών: Αύξηση 23,26% στο πεντάμηνο

φρούτα

Αυξημένες κατά 23,26% είναι οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών τους πέντε πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS.

Ειδικότερα, οι εισαγωγές ανήλθαν σε 383.324 τόνους φρούτων και λαχανικών το πεντάμηνο του τρέχοντος έτους έναντι των 310.979 τόνων του ίδιου διαστήματος του περασμένου έτους.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Γιώργος Πολυχρονάκης οι τάσεις αυτές δείχνουν την «συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού τόσο στην χώρα μας όσο και στις λοιπές κοινοτικές αγορές».

Σημειώνει επίσης ότι «είναι απαραίτητο τα φρούτα και λαχανικά που προέρχονται από τρίτες χώρες, να πληρούν τις ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτούνται για τους παραγωγούς της ΕΕ, με ίσες συνθήκες εργασίας και ίδια χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων» υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές θα πρέπει να πραγματοποιούν «αυστηρούς ελέγχους για τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών ποιότητας και μη ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα εισαγόμενα προϊόντα στην ελληνική αγορά με παράλληλη διασφάλιση της μη “ελληνοποίησης” τους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι εισαγωγές του πενταμήνου στα κυριότερα προϊόντα διαμορφώθηκαν ως εξής:

Exit mobile version