Είδος προς εξαφάνιση τα φθηνά ακίνητα: Δείτε τις τιμές ανά περιοχή

Είδος προς εξαφάνιση αποτελούν τα φθηνά ακίνητα στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΗΜΕΡΗΣΙΑ”, η αναζήτηση σπιτιού είτε για ενοικίαση είτε για αγορά, σε προσιτή τιµή, µοιάζει µε άθλο του Ηρακλή: Η προσφορά είναι σχεδόν ανύπαρκτη, όσα ποιοτικά ακίνητα βρίσκονται στην αγορά πολύ γρήγορα γίνονται ανάρπαστα ή διατίθενται σε ιδιαίτερα υψηλές τιµές. Και καθώς µεγάλος αριθµός ακινήτων έχει απορροφηθεί λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων η αγορά σπιτιού έχει καταστεί πιο συµφέρουσα σε σχέση µε την ενοικίαση, µε την εξασφάλιση στέγης να αποτελεί γρίφο για δύσκολους λύτες, δεδοµένου ότι λιγοστά νοικοκυριά διαθέτουν την απαιτούµενη ρευστότητα. Ως εκ τούτου, το ερώτηµα που τίθεται είναι εάν, πράγµατι, οι επιλογές φθηνών ακινήτων έχουν εξαντληθεί.

Oι επενδύσεις

Όπως εξηγούν µεσίτες στην εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», πλέον οι κατοικίες που θεωρούνται φθηνές, δηλαδή διαθέτουν ζητούµενη τιµή χαµηλότερη από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό µέτρο, αποτελούν… σπάνιο είδος. Και αυτό επειδή, µε κινητήρια δύναµη τις βραχυπρόθεσµες µισθώσεις, τα τελευταία χρόνια έχει πραγµατοποιηθεί «κάτω από το ραντάρ» ένας πολύ µεγάλος αριθµός επενδύσεων στην αγορά ακινήτων, κατά βάση από ξένους, οδηγώντας στη σταδιακή αναβάθµιση ολόκληρων συνοικιών και κατ’ επέκταση στην αύξηση των τιµών. Είναι ενδεικτικό ότι µέχρι και το 2014 υπήρχαν σε όλη την Αθήνα διαµερίσµατα, ακόµη και ανακαινισµένα, µε τιµή ανά τετραγωνικό µέτρο ύψους ακόµη και 500 ευρώ ή και χαµηλότερα.

Για παράδειγµα, πριν από περίπου 6 χρόνια στους Αµπελοκήπους ισόγειο διαµέρισµα 57 τ.µ., κατασκευής του 1975, µε κεντρική θέρµανση πωλούνταν µόλις προς 20.000 ευρώ! Η τιµή, δηλαδή, ανά τετραγωνικό µέτρο οριακά ξεπερνούσε τα 350 ευρώ, τη στιγµή που σήµερα, για µεταχειρισµένα ακίνητα, έχει εκτοξευθεί σε 1.000 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις σε 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό µέτρο, δεδοµένου ότι η ζήτηση παραµένει ισχυρή.


Οι Αµπελόκηποι είναι µία από τις περιοχές όπου οι αλλαγές, ως επί το πλείστον εξαιτίας των σηµαντικών αγορών από ξένους και λιγοστούς ‘Έλληνες µε ρευστότητα, υπήρξαν ραγδαίες. «Ακόµη και ηµιυπόγεια διαµερίσµατα άλλαξαν χέρια σε πολύ χαµηλή τιµή, ανακαινίστηκαν και ξαναβγήκαν στην αγορά είτε προς ενοικίαση, έναντι 300 ευρώ ανά τετραγωνικό µέτρο, είτε προς πώληση µε τιµές που ξεκινούσαν από 700 ευρώ πριν από µερικά χρόνια» αναφέρει στην εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ » µεσίτης.

Η γειτνίαση µε τον σταθµό του µετρό και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπως και µε µεγάλα νοσοκοµεία, αλλά και η εγγύτητα µε το κέντρο της Αθήνας έστρεψαν, γρήγορα, το επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή των Αµπελοκήπων. Ως αποτέλεσµα, σήµερα, όπως προκύπτει από τις ιστοσελίδες αγγελιών, µε τιµή έως 70.000 ευρώ πωλούνται στους Αµπελοκήπους λιγότερες από 50 ιδιοκτησίες, µε µέγεθος που δεν ξεπερνά τα 50 τετραγωνικά µέτρα.

Ενδεικτικό των ιδιαίτερα υψηλών ζητούµενων τιµών πώλησης είναι ότι ρετιρέ στην πλατεία Μαβίλη, µόλις 20 τετραγωνικών µέτρων, που ανακαινίστηκε πριν από περισσότερα από 10 χρόνια, διατίθεται προς περίπου 3.200 ευρώ/τ.µ. Παράλληλα, οι καταχωρίσεις για διαµερίσµατα προς ενοικίαση από 50 έως 120 τ.µ. και µε τιµές από 300 ευρώ έως 1.100 ευρώ δεν ξεπερνούν συνολικά τις 17, ενώ οι περισσότερες από αυτές αφορούν ακίνητα µε µίσθωµα άνω των 500 ευρώ.

Το Κουκάκι ανήκει, πλέον, στις κλασικές περιοχές µε την υψηλότερη αύξηση τιµών κατά τα τελευταία χρόνια. Και ενώ το 2013 στην περιοχή, µονοκατοικία 63 τ.µ., κατασκευής 1950, πωλούνταν µόλις προς 17.000 ευρώ, σήµερα µε τιµή από 30.000 έως 50.000 ευρώ διατίθενται ηµιυπόγεια και υπόγεια διαµερίσµατα µε µέγεθος που δεν ξεπερνά τα 50 τ.µ. Ανύπαρκτα είναι και τα προσιτά προς ενοικίαση σπίτια, καθώς αυτήν τη στιγµή δεν υπάρχουν περισσότερες από 20 ιδιοκτησίες µε µέγεθος µικρότερο από 60 τ.µ. και ενοίκιο που συνήθως ξεκινάει από τα 500 ευρώ.

Υπεραξίες

Η λίστα των περιοχών µε διαµερίσµατα που πωλούνταν προς 3.000 ευρώ στην εποχή της µεγάλης κρίσης, δηλαδή το διάστηµα 2011-2014, περιλαµβάνει τις περιοχές κάτω από την Οµόνοια και µέχρι την Κυψέλη, τα Πατήσια, το Παγκράτι και τον Βύρωνα. Ετσι, στην οδό Σπετσών στην Κυψέλη, ηµιυπόγειο 45 τ.µ. πωλούνταν προς 3.500 ευρώ ή 77 ευρώ ανά τετραγωνικό µέτρο!


Επίσης, το 2013 στον Νέο Κόσµο ηµιυπόγεια γκαρσονιέρα 26 τ.µ. πωλούνταν µόλις προς 6.000 ευρώ, ενώ στο Παγκράτι γκαρσονιέρα 27 τ.µ. πωλούνταν προς 9.500 ευρώ. Τα δεδοµένα αυτά, όµως, σήµερα παραπέµπουν σε σενάριο επιστηµονικής φαντασίας. Αρκεί να αναφερθεί το γεγονός ότι γκαρσονιέρα 27 τ.µ., που χρειαζόταν ανακαίνιση και βγήκε στην αγορά, πριν από περίπου 10 µήνες, µε τιµή 23.000 ευρώ, κατέληξε να πωληθεί, ύστερα από άτυπη δηµοπρασία, προς 30.000 ευρώ, ενώ οι υποψήφιοι δεν ενδιαφέρονταν καν να δουν το ακίνητο. Σε ακόµη µία περίπτωση, διαµέρισµα πρώτου ορόφου, 50 τ.µ., στην οδό Φρύνης στο Παγκράτι, που βγήκε σε πλειστηριασµό, πριν από τρεις µήνες, µε τιµή εκκίνησης 27.000 ευρώ, κατακυρώθηκε στην τιµή των 49.000 ευρώ.

Οι δύο όψεις του Airbnb

«∆ίχως αµφισβήτηση το Airbnb έχει οδηγήσει σε αύξηση των εισοδηµάτων σε περίοδο κρίσης, όπως και στην ενδεχόµενη αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο της οικοδοµής, καθώς έχουν αναθερµανθεί οι εργασίες ανακαίνισης. Ταυτόχρονα, όµως, έχει δηµιουργήσει προβλήµατα κοινωνικής συνοχής, µε ορισµένες συνοικίες να τείνουν να µετατραπούν σε τουριστικά γκέτο, ενώ η εύρεση στέγης έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση» σηµειώνει ο πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκτιµητικής, Μπάµπης Χαραλαµπόπουλος.

Οι ευκαιρίες των πλειστηριασµών

Σύµφωνα µε τους ειδικούς, παρότι είναι ανύπαρκτη η προσφορά διαµερισµάτων και κατοικιών σε προσιτές τιµές, δηλαδή στα 1.000 ευρώ/τ.µ. ή χαµηλότερα, οι εκποιήσεις ακινήτων από τράπεζες και funds συνιστούν σηµαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Και αυτό επειδή η τιµή εκκίνησης ενός ακινήτου που εκπλειστηριάζεται είναι χαµηλότερη, συνήθως έως και κατά 30%, σε ορισµένες περιπτώσεις, σε σχέση µε την αξία αγοράς. Για την αναζήτηση ακινήτων προς εκποίηση επικρατέστερη είναι η πλατφόρµα eauction, την οποία διαχειρίζεται ο συµβολαιογραφικός σύλλογος Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και ∆ωδεκανήσου.

Οι εκποιήσεις γίνονται, βάσει νόµου, από 21 Φεβρουαρίου 2018, ηλεκτρονικά, ενώπιον συµβολαιογράφου, ενώ στη διαδικασία λαµβάνουν µέρος οι ενδιαφερόµενοι, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν, προηγουµένως, πιστοποιηθεί στα ηλεκτρονικά συστήµατα πλειστηριασµών, έχουν δηλώσει συµµετοχή σε εκποίηση συγκεκριµένου ακινήτου και έχουν καταβάλει την προβλεπόµενη εγγύηση συµµετοχής (αντιστοιχεί στο 30% της πρώτης προσφοράς).

Παράλληλα οι τράπεζες, ύστερα και από απαίτηση των θεσµών, έχουν δηµιουργήσει τη δική τους πλατφόρµα (landea.gr), η οποία λειτουργεί στα πρότυπα µιας τυπικής ιστοσελίδας αγγελιών. Στηρίζεται δηλαδή στην ιστοσελίδα euaction, αλλά είναι περισσότερο εύχρηστη, δίνοντας στον χρήστη τη δυνατότητα επιλογής µε βάση το είδος του ακινήτου και την περιοχή όπου βρίσκεται. Αντίστοιχες πλατφόρµες έχουν δηµιουργήσει, αυτόνοµα, οι τράπεζες.



Exit mobile version