Εφορία: Τι να προσέξετε στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις για να μην πέσετε στην «παγίδα» των τεκμηρίων

δηλώσεις

Στις 2 Ιουλίου θα προχωρήσει η ΑΑΔΕ στην αυτόματη υποβολή και εκκαθάριση 1.300.000 πλήρως προσυμπληρωμένων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων και άλλων φυσικών προσώπων.

Διευκρινίζεται δε πως στην ενέργεια αυτή θα προβεί η Αρχή μόνο εάν οι φορολογούμενοι αυτοί δεν θα τις έχουν υποβάλει οι ίδιοι ή δεν έχουν τροποποιήσει ή προσθέσει δεδομένα στις δηλώσεις αυτές μέχρι την 1η Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται  πως  η διαδικασία πλήρους προσυμπλήρωσης και αυτοματοποίησης της υποβολής της φορολογικής δήλωσης ισχύει  φέτος μόνο για :

Τα σημειώματα προεκκαθάρισης και η διπλή παγίδα

Η  ΑΑΔΕ έχει ήδη προσυμπληρώσει τις δηλώσεις των φορολογουμένων αυτών  με τα ελάχιστα απαιτούμενα στοιχεία για την υποβολή τους  και  αυτές είναι έτοιμες για οριστική υποβολή και εκκαθάριση. Σημειώνεται δε πως οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν ήδη λάβει από την ΑΑΔΕ στους λογαριασμούς τους στο σύστημα TAXISnet συνοπτικά σημειώματα προεκκαθάρισης τα οποία αναγράφουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, αν η δήλωση υποβληθεί ως έχει ή εάν θα αφεθεί στις 2 Ιουλίου για αυτόματη υποβολή και εκκαθάριση από την Αρχή.

Ωστόσο οι φορολογούμενοι αυτοί δεν θα πρέπει να  καθησυχάσουν από το ότι η ΑΑΔΕ κάνει προκαταβολικά όλη τη διαδικασία της συμπλήρωσης των δηλώσεων αυτών και το ότι οι δηλώσεις αυτές είναι έτοιμες για υποβολή, διότι υπάρχει το ενδεχόμενο το τελικό ποσό του φόρου εισοδήματος να έχει υπολογιστεί όχι  σύμφωνα με το δηλωθέν εισόδημα αλλά με βάση ένα πολύ πιο υψηλό ποσό εισοδήματος, το οποίο θα έχει προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως διπλή παγίδα κρύβει  η διαδικασία  της πλήρους προσυμπλήρωσης και αυτοματοποίησης της υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που εφαρμόζεται  φέτος από την ΑΑΔΕ  για τους φορολογούμενους αυτούς.

Δηλαδή εάν οι φορολογούμενοι αυτοί δεν ελέγξουν τις φορολογικές τους δηλώσεις και αφήσουν να περάσει η προθεσμία αυτόματης υποβολής τους και εκκαθάρισής τους από την ΑΑΔΕ  τότε  κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι:

1.Με πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση.  Αυτή θα έχει προκύψει  από το φορολογητέο εισόδημα το ο οποίο θα προσδιοριστεί  με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων σε επίπεδο υψηλότερο από το εμφανιζόμενο ως δηλωθέν.

2.Με  απώλεια κοινωνικών επιδομάτων και παροχών. Αυτό μπορεί να γίνει επειδή τα πολύ πιο υψηλά τεκμαρτά εισοδήματα θα έχουν προσδιοριστεί με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Τι μπορείτε να κάνετε

Ωστόσο οι  φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να κάνουν τις παρακάτω ενέργειες:

Η προθεσμία

Η  προθεσμία υποβολής της  φορολογικής δήλωσής θα πάψει να είναι η 1η Ιουλίου εάν οι φορολογούμενοι αυτοί παρέμβουν στις δηλώσεις τους για να συμπληρώσουν αυτά τα απαραίτητα ποσά. Τότε η προθεσμία αυτή μετατεθεί αυτόματα για τις 26 Ιουλίου 2024.  Εάν όμως οι φορολογούμενοι αυτοί υποβάλουν τις δηλώσεις τους οι ίδιοι πριν από τις 2 Ιουλίου κι έχουν κάνει κάποια λάθη, τότε θα μπορούν  να τα διορθώσουν εκ των υστέρων υποβάλλοντας εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις μέχρι τις 26 Ιουλίου.

Επίσης μέχρι τις 26 Ιουλίου μπορεί να υποβάλλει την τροποποιητική δήλωση  φορολογίας εισοδήματος με όλα τα απαραίτητα πρόσθετα δεδομένα  η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων εάν  έλαβε «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά από την ΑΑΔΕ, λόγω της της εφαρμογής των τεκμηρίων. Αυτό μπορούν να κάνουν οι πολίτες αυτοί προκειμένου να  μην χάσουν τα κοινωνικά επιδόματα αλλά και να μην έχουν υπερφορολόγηση.

 

 

 

Exit mobile version