Quantcast
Εφορία: Τι διευκρίνισε ο Τσάπαλος για το "κούρεμα" 50% των προστίμων στους φορολογούμενους παραβάτες - enikonomia.gr
share

Εφορία: Τι διευκρίνισε ο Τσάπαλος για το “κούρεμα” 50% των προστίμων στους φορολογούμενους παραβάτες

δημοσιεύτηκε:

Για το εάν θα γίνεται από την 1η Οκτωβρίου “κούρεμα” 50% στα πρόστιμα των φορολογούμενων παραβατών από την Εφορία αλλά και για το εάν αυτό θεωρείται φορο-αμνηστία ρωτήθηκε κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος.

«Δεν πρόκειται για φοροαμνηστία» απάντησε ο κ. Τσάπαλος και εξήγησε το πώς θα λειτουργήσει η ρύθμιση αυτή για το κούρεμα προστίμων και παρέθεσε ένα σχετικό παράδειγμα:

Εάν διαπιστωθεί μια φορολογική παράβαση μιας επιχείρησης ή πολίτη, τότε αντί να προσφύγει στα δικαστήρια, αντί να υπάρχει μια μακροχρόνια διαμάχη που μπορεί να πάρει μέχρι και 10ετία λέμε κάτι πολύ απλό και κάτι πολύ λογικό και το οποίο ισχύει και σε άλλες χώρες: Σε περίπτωση που  ένας πολίτης πάει στην Εφορία και παραδεχθεί  ότι είχε κάποια φορολογική παράβαση τότε έχει τη δυνατότητα να υπάρξει ένα κούρεμα όχι της οφειλής την οποία οφείλει στην εφορία, αλλά του προστίμου επί της οφειλής έως 50%, υπό πολύ αυστηρές ωστόσο προϋποθέσεις τόνισε με έμφαση.

« Δηλαδή, ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; Καταρχάς, θα πρέπει να παραδεχθεί ο φορολογούμενος ότι υπήρξε παράβαση, ότι έκανε κάτι λάθος και εντός τριών ημερών από την αποδοχή ουσιαστικά τις προτεινόμενης ρύθμισης να καταβάλει το 25% της συνολικής οφειλής που του έχει βγει. Από εκεί και πέρα, για να πετύχει την έκπτωση επί του προστίμου έως 50% θα πρέπει να το κάνει όσο γίνεται νωρίτερα και θα πρέπει επίσης το υπολειπόμενο ποσό, το υπόλοιπο 75% το οποίο δεν έχει πληρώσει εξ αρχής, να το πληρώσει σε έως 12 μηνιαίες δόσεις » τόνισε.

Για τις οφειλές

Και είπε πως  η συγκεκριμένη διαδικασία δεν αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές, διευκρίνισε, δηλαδή δεν αφορά εκείνες τις οφειλές τις οποίες ο πολίτης επειδή αμέλησε ή δεν μπόρεσε να τακτοποιήσει εγκαίρως, συσσωρεύτηκαν. Αφορά μόνο αντιδικίες, επισήμανε, δηλαδή παραβάσεις των πολιτών ή των επιχειρήσεων, όπου κατόπιν ελέγχου έχει αποδειχθεί ότι όντως στέκονται.

«Από κει και πέρα, εγώ πιστεύω ότι δίνοντας αυτή τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε εγκαίρως να έρθει και να παραδεχτεί την παράβαση την οποία έχει κάνει και από το να μην τρέχουμε στα δικαστήρια, που μπορεί να πάρει τόσα χρόνια και επειδή θέλουμε άμεσα να εισπράξουμε χρήματα, δεν θέλουμε μόνο να βεβαιώνουμε πρόστιμα, θεωρώ ότι αυτή η εξώδικη επίλυση μπορεί να είναι αποτελεσματική στην τσέπη του πολίτη και στα κρατικά ταμεία, όχι μόνο σε επίπεδο επίλυσης, αλλά και στα κρατικά ταμεία που είναι πολύ σημαντικό» είπε μεταξύ άλλων.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.