Εφορία: Τα SOS για να γλιτώστε έξτρα φόρους πληρώνοντας ηλεκτρονικά – Τι πρέπει να γνωρίζετε

εφορία

Πάνω από 4.500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους απέκτησαν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες και εκμετάλλευση ακινήτων πρέπει μέχρι τις 31-12-2024 να έχουν εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή με τραπεζικές κάρτες ή μέσω e-banking, δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που να καλύπτουν το 30% των ετήσιων φετινών εισοδημάτων τους από τις συγκεκριμένες πηγές.

Εάν έως τις 31-12-2024, δηλαδή μέσα στις επόμενες 16 μέρες, δεν έχουν καλύψει το 30% του ετήσιου εισοδήματός τους από τις πηγές αυτές με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών, κινδυνεύουν να κληθούν να καταβάλουν από τα μέσα του 2025 και μετά επιπλέον φόρο ίσο με το 22% της ακάλυπτης διαφοράς.

Οι εξαιρέσεις

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, εξαίρεση από τον κανόνα του 30% ισχύει για ορισμένες ειδικές περιπτώσεις φορολογουμένων που είναι υπερχρεωμένοι. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να καλύψουν μικρότερα ποσοστά, της τάξεως του 20% ή και χαμηλότερα.

Επίσης, για φορολογουμένους που ανήκουν σε ορισμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι και μακροχρονίως νοσηλευόμενοι, καθώς και για ορισμένες άλλες ομάδες πολιτών, ισχύει πλήρης εξαίρεση από την υποχρέωση εξόφλησης δαπανών συνολικού ύψους 30% του ετήσιου εισοδήματος με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 15 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που ισχύουν και για το φορολογικό έτος 2024):

Κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2024, η οποία θα γίνει την περίοδο από 16-03-2025 έως 15-07-2025, ο φορολογούμενος θα πληροφορηθεί μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής φορολογικών δηλώσεων τα ποσά τα οποία έχει πληρώσει με ηλεκτρονικά μέσα, καθώς οι τράπεζες μέσω των οποίων έγιναν οι συναλλαγές (οι ηλεκτρονικές πληρωμές) θα έχουν ενημερώσει με τις πληροφορίες αυτές την ΑΑΔΕ και τα σχετικά ποσά θα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική του δήλωση. Ακόμη, όμως, και αν το άθροισμα των ποσών που θα έχουν κοινοποιήσει οι τράπεζες στην ΑΑΔΕ δεν καλύπτει το 30%, ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα να δηλώσει στον σχετικό κωδικό της δήλωσής του (049 ή 050 του πίνακα 7) ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματός του και να αποφύγει την επιπλέον χρέωση με 22% επί της ακάλυπτης διαφοράς. Ομως, για αυτήν τη διαφορά (μεταξύ του αθροίσματος των ποσών που θα έχουν κοινοποιήσει οι τράπεζες και του ποσού που θα έχει αναγράψει σε αυτόν τον κωδικό), η οποία μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιες δαπάνες που έγιναν με ηλεκτρονικά μέσα δεν θα έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ από τις τράπεζες, ο φορολογούμενος θα πρέπει να έχει μεριμνήσει, ώστε να έχει στη διάθεσή του τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, δηλαδή τις χάρτινες αποδείξεις πραγματοποίησης των δαπανών και τα χαρτάκια που αποδεικνύουν την πληρωμή μέσω POS ή αντίγραφα κινήσεων πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών του, ώστε να μπορεί να προσκομίσει τα δικαιολογητικά αυτά σε περίπτωση που κληθεί για έλεγχο από την αρμόδια φοροελεγκτική υπηρεσία.

Αν δεν έχει τις απαιτούμενες αποδείξεις που καλύπτουν τη διαφορά μέχρι το 30% γιατί δεν τις διαφύλαξε ή εάν έχει δηλώσει ψευδώς ότι οι δαπάνες του κάλυψαν το 30% του εισοδήματος, κινδυνεύει σε περίπτωση που θα ελεγχθεί να χρεωθεί από τον έλεγχο με επιπλέον φόρο 22% επί της ακάλυπτης διαφοράς.

Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.
Ατομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Oι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
Οσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και ψυχιατρικό κατάστημα.
Οι φυλακισμένοι.

Ποιες δαπάνες χαρίζουν πρόσθετη έκπτωση έως 2.200 ευρώ

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, από το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημα που αποκτά φέτος κάθε φυσικό πρόσωπο θα αφαιρεθεί, επίσης, το 30% των δαπανών που έχει πραγματοποιήσει ήδη φέτος και θα πραγματοποιήσει και στο εναπομείναν διάστημα μέχρι τις 31/12/2024, μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής (πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή καρτών πληρωμών κ.λπ.) για να εξοφλήσει τις αμοιβές σε 20 συγκεκριμένες κατηγορίες επιτηδευματιών: Σε κτηνιάτρους, υδραυλικούς, ψυκτικούς, συντηρητές θέρμανσης, ηλεκτρολόγους, σοβατζήδες, πλακάδες, λοιπά οικοδομικά επαγγέλματα, εκμεταλλευτές ταξί, κομμωτές, γραφεία κηδειών, ινστιτούτα αισθητικής, καθαρίστριες, φωτογράφους, σχολές χορού, γυμναστήρια, δικηγόρους, παιδαγωγούς, οικιακές βοηθούς και επαγγελματίες υγείας που παρέχουν προσωπική φροντίδα και νοσηλεία. Το συνολικό ποσό που εκπίπτει δεν μπορεί να υπερβεί τις 5.000 ευρώ. Ως εκ τούτου, με δεδομένο ότι ο ανώτατος συντελεστής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων παραμένει και για τα εισοδήματα του 2024 στο 44%, το ποσό έκπτωσης φόρου που μπορούν να καρπωθούν οι φορολογούμενοι από την εφαρμογή του μέτρου αυτού δεν μπορεί να υπερβεί τις 2.200 ευρώ.

 

 

Exit mobile version