Σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά προγραμματίζει η εφορία για το ερχόμενο έτος: Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ο διοικητής της ΑΑΔΕ έδωσε οδηγίες στην Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων για 15.500 στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους εντός του 2023, καθώς και για 900 έρευνες μεγάλης φοροδιαφυγής. Αλλά και φέτος οι υπηρεσίες έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» εμβάσματα, αγοραπωλησίες, υψηλές καταθέσεις ως και κέρδη από τυχερά παιχνίδια.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Από το σύνολο των υποθέσεων που «σκαλίζουν» οι ελεγκτικές αρχές -και πριν ανοίξει ο νέος κύκλος ελέγχων από τον Ιανουάριο του 2023- σχεδόν 7 στις 10 είναι εκείνες οι οποίες κινδυνεύουν με παραγραφή.
Τι βρίσκεται στην ατζέντα των ελεγκτικών Αρχών
Στην ατζέντα των αρμοδίων αρχών βρίσκονται:
- εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ,
- τραπεζικοί λογαριασμοί,
- αδήλωτα εισοδήματα, και
- μεταβιβάσεις ακινήτων.
Στο στόχαστρο βρίσκονται, ακόμη:
- H αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, που από την 1η-1-2015 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, ανέρχεται στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και έως του ποσού του 1.500.000 ευρώ.
- H ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, είναι ποσού 100.000 έως 150.000 ευρώ.
- Τα ποσά των δαπανών για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται σε 200.000 έως 400.000 ευρώ
- Όσοι απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος από το έτος 2015 και μετά, όπως εντοπίζονται από τα σχετικά στοιχεία.
Σε ποιες υποθέσεις θα δοθεί έμφαση τη νέα χρονιά
Για τη νέα χρονιά η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει 15.500 στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους όπως και 900 έρευνες μεγάλης φοροδιαφυγής.
Ειδικότερα, για τις «μεγάλες υποθέσεις» δρομολογούνται:
- 170 υποθέσεις έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών,
- 100 υποθέσεις ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων,
- 50 υποθέσεις ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου,
- 580 υποθέσεις ερευνών φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων και επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων.
Για τους στοχευμένους ελέγχους, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν πλέον στα χέρια τους ακόμη ένα εργαλείο, καθώς η εφαρμογή Appodixi έχει κατέβει σε περισσότερες από 135.000 κινητές συσκευές, μέσω των οποίων οι καταναλωτές μπορούν να ελέγχουν τη γνησιότητα αλλά και τη διαβίβαση των στοιχείων λιανικών πωλήσεων στην εφορία. Με αυτό το εργαλείο, έχουν γίνει τον Οκτώβριο περισσότερες από 48.500 ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες.
Ποια θα είναι τα νέα εργαλεία των ελεγκτικών μηχανισμών
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από το 2023 θα αξιοποιήσει στο έπακρο όλα τα «εργαλεία» που έχει στα χέρια της, θέτοντας σε εφαρμογή ένα πλέγμα ελέγχων και αυτοματοποιημένων διαδικασιών, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Έτσι, σταδιακά από τους επόμενους μήνες ενεργοποιούνται αυτοματοποιημένες διαδικασίες για προσυμπληρωμένες δηλώσεις, από ΦΠΑ έως και φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων.
Μάλιστα, η φορολογική διοίκηση προετοιμάζεται ώστε άμεσα να τεθεί σε εφαρμογή η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η προσυμπλήρωση του εντύπου Ε3 και του εντύπου Ν για τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων
Επόμενος σταθμός της ΑΑΔΕ το ψηφιακό δελτίο αποστολής, δηλαδή η ανάπτυξη ενός συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης και παρακολούθησης αγαθών που θα περιλαμβάνει τις διαδικασίες διαχείρισης εγγράφων μεταφοράς.
Οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ δεν θα είναι «κλειδωμένες», αλλά θα μπορούν να παρεμβαίνουν οι λογιστές των επιχειρήσεων, εφόσον δεν συμφωνούν με τα στοιχεία που έχουν αποτυπωθεί, αν και η χρήση των δεδομένων από τα ηλεκτρονικά βιβλία και το MyData αφήνει μικρά περιθώρια σφαλμάτων.