Εφορία: Ποιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εφορία

Αντιμέτωποι με την επιβολή κατασχέσεων των τραπεζικών καταθέσεων (ακόμη και εάν αυτές προέρχονται από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα) αλλά και με πλειστηριασμούς ακινήτων φαίνεται πως θα βρεθούν οι οφειλέτες που θα γυρίσουν την πλάτη τους στις ρυθμίσεις των υπουργείων Οικονομικών και της ΑΑΔΕ των 36 δόσεων και των 72 δόσεων και δεν έχουν τακτοποιήσει το χρέος τους. Ο εφιάλτης των κατασχέσεων απειλεί και όσους χρωστούν περισσότερα από 500 ευρώ για περισσότερες από 90 ημέρες.

Εφορία: Πώς μπαίνει “χέρι” σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Οι φορολογικές αρχές κοινοποιούν το κατασχετήριο στο κεντρικό κατάστημα ή σε οποιοδήποτε υποκατάστημα τράπεζας, όπως προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Το κατασχετήριο μπορεί να περιέχει περισσότερους οφειλέτες του Δημοσίου και σε αυτό επισυνάπτεται για κάθε οφειλέτη πίνακας στον οποίο αναφέρονται το είδος και το ποσό κάθε οφειλής αλλά και ο αριθμός και η χρονολογία βεβαίωσης ή τα στοιχεία της καταχώρισης του νόμιμου -εκτελεστού τίτλου βιβλία εισπρακτέων εσόδων της ΑΑΔΕ.

Δεν επιβάλλεται κατάσχεση για οφειλές που υπολείπονται των 50 ευρώ.

Ειδικά για τις κατασχέσεις με ηλεκτρονικά μέσα η κοινοποίηση του κατασχετηρίου θεωρείται ότι συντελέστηκε κατά την ημερομηνία και ώρα αποστολής της ηλεκτρονικής βεβαίωσης παραλαβής από το πιστωτικό ίδρυμα μέσω του διαμετακομιστικού κόμβου που δηλώθηκε από αυτό.

Τα κατασχεμένα ποσά αποδίδονται είτε στον λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου  που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας  είτε στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση  υποχρεωτικά εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης του πιστωτικού πιστωτικού ιδρύματος.

Η ΑΑΔΕ μπορεί να αποστείλει  ηλεκτρονικά τα στοιχεία των πολιτών που έχουν συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή πάνω από 70 .000 ευρώ στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας .

Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να κάνουν αυθημερόν τις ενέργειες που απαιτούνται για τη δέσμευση των χρημάτων που βρίσκονται ή  κατατίθενται στους λογαριασμούς οφειλετών, μέχρι το συνολικό ύψος του χρέους.

 

 

 

 

Exit mobile version