Quantcast
Εφορία: Ποιοι θα δουν φέτος τον φόρο τους να «ψαλιδίζεται» στο μισό - enikonomia.gr
share

Εφορία: Ποιοι θα δουν φέτος τον φόρο τους να «ψαλιδίζεται» στο μισό

δημοσιεύτηκε:

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όμως χιλιάδες εμποροβιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως και αγρότες, αν μη τι άλλο θα έχουν το «προνόμιο» να πληρώσουν τους…  μισούς φόρους από τους προβλεπόμενους.

Πρόκειται για εκείνες τις κατηγορίες των φορολογουμένων που από την μια θα αποφύγουν την «παγίδα» του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος και από την άλλη τα ποσά τα οποία θα καταβάλλουν θα προκύψουν βάσει «κουρεμένων» κατά 50% συντελεστών.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Και δεν είναι μόνον το ότι εντάσσονται σε ένα προνομιακό καθεστώς με φορολογικό συντελεστή που διαμορφώνεται μόλις στο… 4,5%, αλλά και ότι κληθούν να πληρώσουν προκαταβολή φόρου με έκπτωση 50%, ενώ απαλλάσσονται και από τα τέλη επιτηδεύματος. Για να επωφεληθεί βεβαίως κάποιος των εν λόγω εκπτώσεων θα πρέπει να συγκεντρώνει συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ποιοι είναι οι «τυχεροί» της Εφορίας

Από τους «τυχερούς», λοιπόν, της Εφορίας και λίγο πριν ανοίξει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θεωρούνται οι νέοι επαγγελματίες, καθώς:

  • Οι νέοι επαγγελματίες για τα τρία πρώτα χρόνια από την έναρξη της δραστηριότητας τους απαλλάσσονται από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης. Θα φορολογηθούν με βάση τα εισοδήματα που θα εμφανίσουν στη φορολογική τους δήλωση. Ειδικότερα από το τεκμαρτό εισόδημα θα εξαιρεθούν φέτος όσοι έκαναν έναρξη εργασιών το 2021, το 2022 ή το 2023.Οι επαγγελματίες που άνοιξαν βιβλία το 2022 θα απαλλαγούν και το 2025 από το τεκμήριο εισοδήματος ενώ οι νέοι επαγγελματίες του 2023 θα εξαιρεθούν φέτος και για άλλα δύο χρόνια, το 2025 και 2026.
  • Οι φορολογούμενοι που έκαναν έναρξη επιτηδεύματος το 2023 αλλά και όσοι έχουν υποβάλει πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά, δηλαδή όσοι έχουν ατομικές επιχειρήσεις που δεν είχαν συμπληρώσει στις 31 Δεκεμβρίου 2023 τρία έτη λειτουργίας, δικαιούνται μειωμένο κατά 50% ελάχιστο φορολογικό συντελεστή. Αυτό σημαίνει ότι θα φορολογηθούν με συντελεστή 4,5% αντί 9%. Ωστόσο για να μειωθεί στο μισό ο φόρος θα πρέπει το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα να ήταν μέχρι 10.000 ευρώ το 2023. Ειδικότερα, οι επιτηδευματίες που έκαναν έναρξη εργασιών το 2022, θα φορολογηθούν με τον μισό εισαγωγικό συντελεστή της κλίμακας για τα κέρδη του 2023 που θα δηλωθούν φέτος και για τα κέρδη του 2024, ενώ όσοι έκαναν έναρξη το 2023, θα φορολογούνται με συντελεστή 4,5% για τα φορολογικά έτη 2023, 2024 και 2025.

Ποιοι θα έχουν μειωμένη προκαταβολή φόρου και θα απαλλαγούν από τέλος επιτηδεύματος

Αντίθετα, όσοι έκαναν έναρξη εργασιών το 2020 ή σε προηγούμενα έτη, εξάντλησαν την τριετία των μειωμένων συντελεστών και φέτος θα φορολογηθούν για τα κέρδη του 2023, με ολόκληρο τον συντελεστή 9% ενώ υπάγονται και στο νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης. Το όριο των ακαθάριστων εσόδων που ορίζεται σε 10.000 ευρώ, προκειμένου ο επιτηδευματίας να απολαμβάνει την προνομιακή φορολογική μεταχείριση για την πρώτη τριετία της επιχειρηματικής του δραστηριότητας λειτουργεί ως «ταβάνι» του δηλούμενου τζίρου, καθώς ακόμη και ένα ευρώ να δηλώσει παραπάνω ο επαγγελματίας χάνει την έκπτωση φόρου.

Πάντως, μειωμένη προκαταβολή φόρου θα έχουν όσοι θα υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, θα επωφεληθούν με «κούρεμα» κατά 50% στην προκαταβολή φόρου.

Επίσης, οι νέοι επαγγελματίες γλιτώνουν από τέλος επιτηδεύματος για τα πέντε πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων οι επαγγελματίες που θα φορολογηθούν με το νέο σύστημα των τεκμηρίων θα διαπιστώσουν ότι το τέλος επιτηδεύματος έχει κουρευτεί κατά 50%. Από 650 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν 325 ευρώ ενώ για κάθε υποκατάστημα το τέλος έχει μειωθεί στα 300 ευρώ από 600 ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.