Quantcast
Εφορία: Ποιοι μπορούν να "σβήσουν" τις οφειλές τους - enikonomia.gr
share

Εφορία: Ποιοι μπορούν να “σβήσουν” τις οφειλές τους

δημοσιεύτηκε:

Τη δυνατότητα να “σβήσουν” τις οφειλές τους (όπως φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ) προς την Εφορία έχουν φέτος οι πολίτες.

Ουσιαστικά αυτό μπορεί γίνει εάν οι φορολογούμενοι εντάξουν την οφειλή τους μέχρι και σε 24 δόσεις με την μηνιαία καταβολή του ποσού των  30 ευρώ και άνω. Επίσης  διευκρινίζεται πως στις μηνιαίες δόσεις της «πάγιας ρύθμισης» του Ν. 4152/2013 θα υπάρχουν τόκοι που θα υπολογίζονται με ετήσια επιτόκια 4,34% εάν η επιλογή είναι μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις και 5,84% εάν είναι από 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις. Πάντως ο πολίτης μπορεί να ενταχθεί στην «πάγια ρύθμιση» του Ν. 4152/2013 στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Εάν το ανεξόφλητο υπόλοιπο των οφειλών είναι ληξιπρόθεσμο /
  • Εάν  το ανεξόφλητο ολόκληρο ποσό των οφειλών είναι είτε ληξιπρόθεσμο είτε όχι είτε είναι εν μέρει ληξιπρόθεσμο και εν μέρει μη ληξιπρόθεσμο

Πώς θα υπαχθείτε στη νέα «πάγια ρύθμιση» των 24 μηνιαίων δόσεων-Βήμα βήμα η διαδικασία

Συνεπώς ο φορολογούμενος που επιθυμεί να εντάξει την οφειλή του εκκαθαριστικού στη νέα «πάγια ρύθμιση» των 24 μηνιαίων δόσεων θα πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

1.Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτεί την  ψηφιακή πύλη της  ΑΑΔΕ και μετά να πάει στην εφαρμογή «Αίτηση ρύθμισης οφειλών»: Από την www.aade.gr ο πολίτης θα πρέπει να επιλέξει κατά σειρά:

  • «Υπηρεσίες προς πολίτες»,
  • «Αίτηση ρύθμισης οφειλών»
  • και «Είσοδος στην εφαρμογή».

Μετά θα πρέπει να γράψει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης TAXISnet προκειμένου να μπει στο κυρίως μενού της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ρύθμισης οφειλών προς την Εφορία.

2. Θα πρέπει να μπει στη φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης: Από το κεντρικό μενού της εφαρμογής ο πολίτης:

  • Θα πρέπει να επιλέξει «Συνέχεια» και «Υποβολή νέας αίτησης».
  • Μετά θα  πρέπει να επιλέξει «Ρύθμιση έως 24 δόσεις».  Στην οθόνη του υπολογιστή  θα εμφανιστούν όλες οι οφειλές που μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις.
  • Από τις οφειλές που εμφανίζονται ο πολίτης μπορεί να κάνει ξεχωριστή ρύθμιση για καθεμία ή ενιαία ρύθμιση για όλες.
  • Σε κάθε αίτηση ρύθμισης θα πρέπει να αναγράφονται τα καθαρά μηνιαία έσοδά του και τα μηνιαία έξοδά του πολίτη.
  • Θα πρέπει να επιλέξει στη συνέχεια, «Επόμενη σελίδα». Μετά θα εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή η φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης με προσυμπληρωμένα τα προσωπικά στοιχεία της ταυτότητάς του πολίτη

3. Θα πρέπει να συμπληρώσει την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση:

Οι πολίτης  θα πρέπει να συμπληρώσει στοιχεία για την πραγματική εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορεί να αντλήσει τα στοιχεία αυτά από τις  δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που ήδη έχουν υποβληθεί και από τις  δηλώσεις Ε9 που έχουν ήδη υποβληθεί.  Εάν όμως έχει εισοδήματα ή και ακίνητα τα οποία δεν αναφέρονται στις δηλώσεις αυτές, τότε θα πρέπει να τα δηλώσει επιπροσθέτως.  Επίσης ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει:

  • υπεύθυνα ότι δεν εκκρεμεί εναντίον του κατηγορία για ποινικού χαρακτήρα αδίκημα φοροδιαφυγής.
  • τον IBAΝ ενός τουλάχιστον τραπεζικού λογαριασμού του. Και μέσω αυτού θα γίνονται οι καταβολές των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης.

4. Θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση:

  • Μόλις ο πολίτης ολοκληρώσει τη διαδικασία για τη  συμπλήρωση των στοιχείων της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης μετά θα πρέπει να «κλικάρει» πάνω στην ένδειξη «Υποβολή αίτησης».
  • Εν συνεχεία η αίτηση υποβάλλεται και το σύστημα ΤΑΧΙSnet θα την επεξεργαστεί άμεσα αφού δεν υπάρχει κάποιο λάθος ή έλλειψη σε αυτή.
  • Θα εμφανιστούν τα βασικά στοιχεία της προς έγκριση ρύθμισης. Δηλαδή:

-Το ποσό του χρέους που θα ρυθμιστεί,

-Οι τόκοι που θα επιβαρύνουν το χρέος,

-Ο συνολικός αριθμός των μηνιαίων δόσεων,

-Οι καταληκτικές ημερομηνίες πληρωμών για την πρώτη δόση και την δεύτερη δόση της ρύθμιση,

-Το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης,

-Το συνολικό πληρωτέο ποσό και η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ),

-Ο κωδικός αριθμός  που θα αποτελείται από  τρία σκέλη. Αυτόν  θα τον έχει εκδώσει το σύστημα TAXISnet κατά την επεξεργασία της αίτησης και θα είναι χρήσιμος στο να αναγνωρίζει  την ρυθμιζόμενη οφειλή από το σύστημα κάθε φορά που ο φορολογούμενος  θα πληρώνει μια δόση της ρύθμισης.

Η πληρωμή της δόσης

Επίσης επισημαίνεται πως η αιτούμενη ρύθμιση θα γίνει αποδεκτή από το σύστημα μόνο εάν ο πολίτης πληρώσει το ποσό της πρώτης δόσης μέσα 3 εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία  που έχει υποβληθεί η ηλεκτρονική αίτηση. Η εξόφληση της πρώτης δόσης μπορεί να γίνει είτε μέσω του e-banking είτε μέσω του ΑΤΜ ενός υποκαταστήματος της τράπεζας του φορολογουμένου. Σημειώνεται δε πως με την πληκτρολόγηση της Ταυτότητας Ρυθμιζόμενης Οφειλής (ΤΡΟ) μπορεί να πληρωθεί η δόση αυτή. Επίσης οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν για την υπαγωγή της οφειλής  στην «πάγια ρύθμιση» του Ν. 4152/2013 τα εξής:

-Δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 30 ευρώ το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης.

Εάν όμως το οφειλόμενο ποσό αφορά μόνο ΕΝΦΙΑ και είναι μικρότερο από 330 ευρώ ή ίσο με το ποσό αυτό  ή λίγο υψηλότερο από 330 ευρώ τότε δεν συμφέρει η υπαγωγή στην «πάγια ρύθμιση». Και αυτό επειδή στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ρύθμιση του ποσού  σε περισσότερες από 11 μηνιαίες δόσεις αλλά και του ότι  οι δόσεις θα είναι έντοκες.

Εάν το οφειλόμενο ποσό αφορά μόνο φόρο εισοδήματος και είναι μικρότερο από 240 ευρώ ή ίσο με το ποσό αυτό  ή λίγο υψηλότερο από 240 ευρώ τότε  δεν συμφέρει η υπαγωγή στην «πάγια ρύθμιση». Και αυτό επειδή στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ρύθμιση του ποσού αλλά και του ότι  οι δόσεις θα είναι έντοκες.

-Εάν  μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, δημιουργηθούν νέες οφειλές,  τότε ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να τις υπαγάγει και αυτές σε νέα «πάγια ρύθμιση» με τους υφιστάμενους όρους.

-Βασική προϋπόθεση για να εντάξει κανείς την οφειλή του στην «πάγια ρύθμιση» είναι να  έχει υποβάλει -είτε εμπρόθεσμα είτε εκπρόθεσμα- όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος  των τελευταίων 5 ετών, καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος  τα τελευταία 5 χρόνια.

-Δεν μπορεί να υπαχθεί στην «πάγια ρύθμιση»  ο φορολογούμενος εναντίον του οποίου εκκρεμεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.

-Από την ρύθμιση θα αποβάλλεται ο πολίτης και θα πρέπει να καταβάλει άμεσα ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής του, σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης, με συνέπεια την ενεργοποίηση του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει κατασχέσεις σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία του εάν:

  • Δεν έχει πληρώσει εμπρόθεσμα  την μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς.
  • Έχει καθυστερήσει να καταβάλλει την τελευταία δόση της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του 1 μηνός.
  • Δεν έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους, εντός τριών (3) μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους ή, εφόσον η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει μέχρι τη 19η Απριλίου 2024, εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία αυτή.
  • Δεν έχει εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τυχόν νέες οφειλές του, καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης, εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής τους.
  • Έχει υποβάλει ελλιπή ή αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.

– Εάν όμως ο πολίτης χάσει τη ρύθμιση, μετά θα έχει δεύτερη ευκαιρία στο ρυθμίσει εκ νέου το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής σε αριθμό μηνιαίων δόσεων. Ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των δόσεων που υπολείπονταν κατά την απώλεια της αρχικής ρύθμισης. Διευκρινίζεται δε  πως στην προκειμένη περίπτωση  για να γίνει δεκτή η αίτηση αυτής της δεύτερης ευκαιρίας ο πολίτης θα  πρέπει να καταβάλλει  ως προκαταβολή  μαζί τις δύο δόσεις της νέας ρύθμισης.  Επίσης σε αυτήν ρύθμιση της δεύτερης ευκαιρίας ο πολίτης θα έχει επιβάρυνση  5,84% στα ποσά ετήσιων επιτοκίων  για οφειλές που θα ρυθμιστούν σε έως 12 μηνιαίες δόσεις και 7,34% για οφειλές που θα ρυθμιστούν σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις.

-Εάν όμως δεν πληρωθεί εκπρόθεσμα μία μηνιαία δόση της «πάγιας ρύθμισης» τότε θα υπάρξει προσαύξηση 15% στο ποσό της δόσης αυτής. Η δόση αυτή με την αναλογούσα προσαύξηση  θα πρέπει να  πληρωθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.