Εφορία: Ποιες εφαρμογές της ΑΑΔΕ έβαλαν τέλος στις “ουρές ” και ποιες βρίσκονται στα σκαριά

εφορία

Το “πρόσωπο” της Εφορίας άλλαξαν ορισμένες εφαρμογές  της ΑΑΔΕ  βάζοντας έτσι τέλος στις “ουρές” των πολιτών για την εξυπηρέτηση τους .

Αυτές είναι μεταξύ άλλων είναι οι εξής

1. Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myPROPERTY” για τις μεταβιβάσεις ακινήτων 

Έχει μειωθεί σημαντικά ο χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μεταβιβάσεων των ακινήτων μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ ” myPROPERTY”  καθώς οι σχετικές δηλώσεις  υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά. Σημειώνεται πως το μέτρο αυτό λειτουργεί μέχρι στιγμής πιλοτικά ωστόσο άμεσα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται σήμερα σε μια αγοραπωλησία θα αντλούνται μέσα από τον ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτου.

2. Η εφαρμογή “appodixi” για το σκανάρισμα αποδείξεων

Στη μείωση των πλαστών αποδείξεων των επιχειρήσεων έχει συμβάλει σημαντικά η εφαρμογή της ΑΑΔΕ” Αppodixi”για τις συσκευές κινητών. Υπενθυμίζεται πως μέσω αυτής της εφαρμογής οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα σκανάρουν την απόδειξη  προκειμένου να διαπιστώσουν την γνησιότητας της δηλαδή εάν αυτή είναι νόμιμη ή πλαστή.

3.Έπιστροφές ΦΠΑ

Αυτοματοποιημένο σύστημα για τις επιστροφές φόρων έχει δημιουργήσει η ΑΑΔΕ. Συνεπώς με αυτόν τον τρόπο η επιστροφή του ΦΠΑ γίνεται πλέον σε 10 ημέρες στο δικαιούχο από έως και 1 χρόνο που ήταν η αναμονή στο παρελθόν. Αξιοσημείωτο είναι δε πως οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ πιστώνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα ταχύτατα τον ΦΠΑ  στις επιχειρήσεις . Ενώ οι εξαγωγικές επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να αποδείξουν τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν καθώς όλα τα στοιχεία είναι σε ηλεκτρονική μορφή.

4. Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών

Η  Διεύθυνση Επίλυσης φορολογικών Διαφορών λειτουργεί σαν ένα μικρό δικαστήριο με ταχύτατες αποφάσεις. Συνεπώς η προσφυγή των πολιτών στη ΔΕΔ  θα πρέπει να είναι πολύ καλά «δεμένη», ειδάλλως θα απορριφθεί. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι προσφυγές φορολογουμένων που ζητούσαν ακύρωση προστίμων επειδή υπέβαλαν καθυστερημένα τη δήλωσή τους και γενικότερα περιπτώσεις που και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να δικαιωθούν καθώς έχει καταστρατηγηθεί η φορολογική νομοθεσία.

5. Η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ

Από το 2022 έχει ξεκινήσει η διασύνδεση των φορολογικών μηχανισμών με την ΑΑΔΕ. Ενώ πρόσφατα το  υπουργείο Οικονομικών και  η ΑΑΔΕ παρουσίασαν το χρονοδιάγραμμα για το επόμενο βήμα τεχνολογικά, τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS μέχρι τον Ιούλιο.

6. Ψηφιακό δελτίο αποστολής.

Σύμφωνα με το  πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών,  προβλέπεται η ψηφιακή έκδοση των απαιτούμενων από τη νομοθεσία παραστατικών για τη διακίνηση αγαθών και η διαβίβαση αυτών στην ΑΑΔΕ. Με τις διατάξεις επιδιώκεται η διευκόλυνση αφενός των επιχειρήσεων για την τεκμηρίωση και παρακολούθηση των συναλλαγών τους και αφετέρου της φορολογικής διοίκησης κατά τη διενέργεια των σχετικών επαληθεύσεων στο πλαίσιο των διενεργούμενων από αυτήν ελέγχων.

7.  Η χορήγηση της φορολογικής ενημερότητας 

Οι πολίτες που έχουν χρέη προς το Δημόσιο θα μπορούν να λαμβάνουν από τον επόμενο μήνα ψηφιακά τη φορολογική ενημερότητα. Η ΑΑΔΕ  απλοποιεί τη διαδικασία για τη  χορήγηση φορολογικής ενημερότητας στις περιπτώσεις οφειλής με παρακράτηση προκειμένου να διευκολύνει τους  φορολογουμένους αλλά και να μειώσει το διοικητικό κόστος.

Έρχονται  νέες εφαρμογές της ΑΑΔΕ

Δύο νέες εφαρμογές της ΑΑΔΕ  βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα .Αυτές είναι οι εξής:

Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα συμπεριλαμβάνει όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων (από έργα τέχνης και θυρίδες μέχρι ακίνητα και αεροσκάφη).  Επίσης επισημαίνεται πως το μέτρο αυτό θα αφορά όλους τους φορολογούμενους και θα λειτουργεί ως εξής:

Εάν ο ελεγκτικός μηχανισμός ανακαλύψει στο μέλλον περιουσία που δεν είχε δηλωθεί, τότε ο φορολογούμενος  θα πλήρωνε πρόστιμο αλλά και θα την χάνει, καθώς η εφορία θα έχει το δικαίωμα να την κατασχέσει.

Προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό

Το σύστημα αυτό προβλέπει πως όσο ο οφειλέτης καταβάλει κανονικά τα χρέη του στην εφορία, τόσο το ακατάσχετο ποσό των 1.250 ευρώ θα αυξάνεται.

 

 

 

 

 

Exit mobile version