Εφορία: Έρχονται νέα «ραβασάκια» για παλιές φορολογικές “αμαρτίες” – Ποιους αφορά και τι πρόστιμα θα πληρώσουν

εφορία

«Ραβασάκια» με πρόστιμα  για παλιές φορολογικές “αμαρτίες” άρχισε να στέλνει η  Εφορία  στους φορολογούμενους. Αυτό αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που «ξέχασαν» να υποβάλουν ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2017.

Όσον αφορά τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών( Μ.Υ.Φ) επισημαίνεται πως μπορεί αυτές να καταργήθηκαν με την λειτουργία της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ “myDATA” ωστόσο η Εφορία δεν ξέχασε τους παραβάτες. Συνεπώς ο φοροελεγκτικός μηχανισμός ενημερώνει τους παραπάνω μέσω email για τις πράξεις επιβολής προστίμων που έχουν εκδοθεί στο όνομά τους για παραβάσεις που έγιναν στο παρελθόν και πως θα πρέπει να τα εξοφλήσουν μέσα σε 30 ημέρες. Εάν όμως οι παραπάνω αμφισβητήσουν την καταλογιστική πράξη, τότε μπορούν μέσα σε 20 ημέρες να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης. Διευκρινίζεται πως δεν επιτρέπεται απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια.

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ  βρίσκονται και:

Τα πρόστιμα

Στα 100 ευρώ ανέρχονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται για όλες τις εκπρόθεσμες υποβληθείσες συγκεντρωτικές καταστάσεις, αρχικές ή τροποποιητικές, ή και για όλες τις μη υποβληθείσες συγκεντρωτικές καταστάσεις, που αφορούν στο ίδιο ημερολογιακό έτος.

Οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις

Την ίδια ώρα στο  “μάτι” του φοροελεγκτικού μηχανισμού βρίσκονται και εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται  στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Μερικές από αυτές αφορούν την φορολογία εισοδήματος, τον ΦΠΑ και την φορολογία ακινήτων.

Επίσης επισημαίνεται πως Εφορίες και Ελεγκτικά Κέντρα θα περάσουν από «κόσκινο» παλιές υποθέσεις με παραβάσεις προκειμένου να προχωρήσουν πριν την εκπνοή του 2023 στην έκδοση και την κοινοποίηση των πράξεων επιβολής προστίμου και οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.

Υπενθυμίζεται πως πριν τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 θα πρέπει να λάβουν οι υπόχρεοι από την εφορία τα σημειώματα με την επιβολή των προστίμων και των φόρων καθώς σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη.

 

Exit mobile version