Quantcast
Εφορία: Έρχονται νέα "ραβασάκια" από αύριο-Ποιους αφορά - enikonomia.gr
share

Εφορία: Έρχονται νέα “ραβασάκια” από αύριο-Ποιους αφορά

δημοσιεύτηκε:

Τελεσίγραφο αναμένεται να στείλει από αύριο, Τρίτη η Εφορία σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες  οφειλές άνω των 150.000 ευρώ προς στις ΔΟΥ και δεν τις έχουν ρυθμίσει.

Το τελεσίγραφο αυτό θα το λάβουν οι παραπάνω είτε στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου είτε στη θυρίδα τους στο taxis το οποίο θα λέει ότι θα έχουν περιθώριο  έως τις 24 Ιουλίου για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους  ή για να τις εξοφλήσουν. Διευκρινίζεται πως εάν οι μεγαλοοφειλέτες δεν προβούν σε αυτήν την ενέργεια, τότε στις 31 Ιουλίου τα στοιχεία τους «θα κρεμαστούν στα μανταλάκια». Σύμφωνα  με πληροφορίες αυτή τη στιγμή, περίπου 27.000 πολίτες εντάσσονται στη  λίστα των οφειλετών.

Η λίστα του ΕΦΚΑ

Η λίστα είναι ακόμη μεγαλύτερη για οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς ο αριθμός αυτός αγγίζει περίπου τις 35.000. Μάλιστα ο ΕΦΚΑ έχει αρχίσει  να στέλνει ειδοποιητήρια σε αυτούς τους οφειλέτες.  Και σε αυτή τη περίπτωση το όνομα των παραπάνω θα δημοσιοποιηθεί εάν δεν ρυθμίσουν το χρέος τους ή δεν το εξοφλήσουν. Επίσης οι οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν για τη λίστα αυτή πως:

  • Εάν το χρέος αφορά φυσικά πρόσωπα τότε τα στοιχεία που θα αναγράφονται θα είναι ο ΑΦΜ, το ονοματεπώνυμο, το όνομα πατρός, η βασική οφειλή και τα συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.
  • Εάν το χρέος αφορά νομικά πρόσωπα, τότε  θα αναγράφονται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α. και το μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Τι ισχύει μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας 

Σημειώνεται δε πως ακόμη και μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας των οφειλετών δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή ακόμη και διαγραφής των στοιχείων είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από σχετικό αίτημα που θα υποβάλλει ο πολίτης.

Οι εξαιρέσεις

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η  λίστα αυτή δεν αφορά:

  • Τις οφειλές που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και που τηρούνται οι όροι αυτής
  • Τις  οφειλές  που τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου
  • Τις οφειλές που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης
  • Τις  οφειλές των αποβιωσάντων ή ανηλίκων
  • Τις οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.