ΕΦΚΑ: «Τρύπα» εισφοροδιαφυγής με το εργόσημο – Οι έλεγχοι και οι αλλαγές που εξετάζονται

ΕΦΚΑ

Αλλαγές στο μέτρο επιταγών εργοσήμου φαίνεται πως εξετάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου να μην υπάρχουν φαινόμενα καταστρατήγησης του μέτρου, εισφοροκλοπής και φοροδιαφυγής αλλά και «κρυπτόμενης» πλήρους απασχόλησης. Όπως αναφέρει η εφημερίδα ” Kαθημερινή” εφόσον δεν υπάρξει εντός του φθινοπώρου σχέδιο νόμου με διάφορες διατάξεις, κυρίως ασφαλιστικές, από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, δεν αποκλείεται το θέμα του εργοσήμου να είναι ένα από αυτά που θα περιλαμβάνονται σε αυτό.

Tι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω μέτρο θεσπίστηκε το 2010 ωστόσο παρουσιάζει σημαντικές δυσλειτουργίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί εργοδότες αλλά και εργαζόμενοι να εκμεταλλεύονται τις «τρύπες» του συστήματος όλα αυτά τα χρόνια. Κι αυτό, γιατί ενώ δημιουργήθηκε προκειμένου να καλύπτει εργαζομένους με καθεστώς περιστασιακής εργασίας ή ημιαπασχόλησης, φαίνεται πως το επιλέγουν εργοδότες, ακόμη και μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς είναι φθηνότερο αναφορικά με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ δεν γίνονται και οι κατάλληλοι έλεγχοι.

Σημειώνεται δε πως 25% είναι το  ποσοστό ασφάλισης με εργόσημο και αυτό παρακρατείται κατά την εξαργύρωσή του από τον εργαζόμενο.

Παραδείγματα

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα σχετικά  παραδείγματα:

Οι κατηγορίες εργαζομένων που χρησιμοποιούν το εργόσημο είναι εργάτες γης, οικιακό προσωπικό (π.χ. οικιακοί βοηθοί, οδηγοί, κηπουροί, άτομα για φύλαξη και μεταφορά παιδιών ή για φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων κ.λπ.), τεχνίτες για μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες που δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες, καθηγητές για παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων κ.ά. Το εργόσημο το πληρώνει ο εκάστοτε εργοδότης και το εξαργυρώνει ο εργαζόμενος, αφού του γίνουν οι ασφαλιστικές κρατήσεις.

Ο εργοδότης μπορεί να αγοράσει το εργόσημο από ΕΛ- ΤΑ και τράπεζες, ενώ μπορεί να επιλέξει την απευθείας πληρωμή του πιστώνοντας τα χρήματα στον λογαριασμό του εργαζομένου με τα απαραίτητα στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ του απασχολουμένου. Τυπικά, οι απασχολούμενοι και ασφαλισμένοι με εργόσημο δικαιούνται τις ίδιες παροχές όπως και οι λοιποί ασφαλισμένοι με κανονικό μισθό.  Εφόσον βέβαια τα ποσά που δηλώνονται ως εργόσημα καταβάλλονται και στον «εργάτη», αφού παρακρατηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Πόσο κοστίζουν στον ΕΦΚΑ τα “παιχνίδια” με το εργόσημο

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) διενήργησε ελέγχους για την νομιμότητα έκδοσης και εξαργύρωσης επιταγών εργοσήμου αναφορικά με την ασφάλιση εργατών και εργατριών γης. Όπως έδειξαν τα στοιχεία ελέγχου της ΕΑΔ, εργόσημα – χρυσάφι αξίας άνω των 500.000 ευρώ εξαργύρωναν μέσα σε 1 χρόνο «εργάτες γης» αλλά και κουβαρντάδες εργοδότες. Αυτοί εμφανίζονταν να καταβάλλουν αμοιβές αξίας ακόμη και 1,650 εκατ. ευρώ ετησίως σε ανειδίκευτους εργάτες που απασχολούσαν στις αγροτικές τους εργασίες.

Μάλιστα στις περιπτώσεις που κατέγραψε η ΕΑΔ, υπήρχαν δηλώσεις ποσών χωρίς να προκύπτει αντίστοιχη αγορά εργοσήμων ή δηλώσεις αμοιβών, χωρίς ο ΕΦΚΑ να έχει λάβει το παραμικρό ποσό και κατά συνέπεια να μην υπάρχει και καταγεγραμμένος ασφαλιστικός χρόνος για τους εργαζομένους. Όπως βέβαια υπήρχαν και υπέρογκα ποσά στα οποία επιβάλλονταν οι μικρότερες  κρατήσεις, με αποτέλεσμα οι «εργάτες γης» –ή κάποιοι που εμφανίζονταν ως τέτοιοι– να αμείβονταν πλουσιοπάροχα, ενώ το κράτος και ο ΕΦΚΑ να χάνουν σημαντικά έσοδα.

Τι έδειξε ο έλεγχος

Ο έλεγχος ξεκίνησε κατόπιν αιτήματος της Γενικής Διεύθυνσης Εισφορών του e-ΕΦΚΑ, η οποία έπειτα από αρχικούς ελέγχους είχε διαπιστώσει μεταξύ άλλων τα εξής:

α) Εξαργυρώσεις εργοσήμων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας έως και 519.031 ευρώ από πρόσωπα που φέρονταν να απασχολούνται ως εργάτες ή εργάτριες γης.

β) Εκδόσεις εργοσήμων από εργοδότες με υπέρογκα ποσά που ξεπερνούσαν το 1.500.000 ευρώ!

Στο πλαίσιο του ελέγχου της ΕΑΔ διερευνήθηκαν και καταγγελίες σχετικά με την έκδοση εργοσήμων από εργοδότες-τριες με χρήση προσωπικών στοιχείων ατόμων, τα οποία ουδέποτε τους είχαν παράσχει εργασία. Μάλιστα, για τον έλεγχο αντλήθηκα στοιχεία από συναρμόδια υπουργεία και φορείς (υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων, υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Α.Α. ΕΛ.ΤΑ., ΗΔΙΚΑ Α.Ε., τραπεζικά  ιδρύματα) και προέκυψαν απίστευτες περιπτώσεις καταστρατήγησης της νομοθεσίας, με ενδεικτικότερες τις εξής:

-Εντοπίστηκαν 43.799 εργοδότες που δήλωσαν υπέρογκα ποσά αμοιβής σε εργάτες αρκετοί εκ των οποίων είχαν   παράλληλα εκδώσει εργόσημα  αξίας άνω των 15.000 ευρώ το καθένα. Για παράδειγμα,  υπήρξε εργοδότης που το 2017, είχε δηλώσει αμοιβές σχεδόν 1 εκατ. ευρώ (συγκεκριμένα 986.802.33 ευρώ)  προς εργάτες Παράλληλα , εμφανιζόταν κατά την ίδια χρονιά να έχει εκδώσει 47 εργόσημα τα οποία  είχαν αξία ανώτερη των 15.000 ευρώ το καθένα. Το 2018 ο ίδιος  ο εργοδότης είχε δηλώσει αμοιβές ύψους 1,5 εκατ. ευρώ  και 53 εργόσημα άνω των 15.000 ευρώ, ενώ η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε έως και το 2020, κατά το οποίο κατέβαλε κατά τη δήλωσή του αμοιβές ύψους 1,6 εκατ. ευρώ και 73 εργόσημα, άνω των 15.000 ευρώ έκαστο.

– Εντοπίστηκε περίπτωση εργάτη γης  που δηλώθηκε να έχει απασχοληθεί κατά το έτος 2017 από 29 εργοδότες, το 2018 από 58 εργοδότες, το 2019 από 35 εργοδότες και από 42 εργοδότες το έτος 2020. Οι δηλωθείσες εργοδοτικές δαπάνες για το συγκεκριμένο άτομο ανέρχονται αντίστοιχα σε 195.660,66 ευρώ, 277.180,77 ευρώ, 211.756,82 ευρώ και 519.031,34 ευρώ.

-Κατεγράφησαν περιπτώσεις εργατών και εργατριών γης, οι οποίοι φέρονταν να εξαργύρωσαν υπέρογκα ποσά μέσω εργοσήμου. Για παράδειγμα, υπήρξε το 2017 εργάτης που έλαβε αμοιβές μέσω εργοσήμου ύψους 195.660 ευρώ, το 2018 ο ίδιος εργάτης έλαβε 293.000 ευρώ, όσα περίπου και το 2019 (230.557 ευρώ), ενώ το 2020 έλαβε, πάντα μέσω εργοσήμου, αμοιβή ύψους 519.031 ευρώ.

-Εντοπίστηκαν 24.779 εργάτες και εργάτριες γης που δεν είχαν ασφαλιστεί στον e-ΕΦΚΑ για οποιαδήποτε απασχόληση, ενώ φέρονταν  να έχουν εισπράξει ιδιαίτερα υψηλά ποσά ως αποζημίωση για παροχή εργασίας. Ενδεικτικά: εργάτης έλαβε αποζημίωση  540.478 ευρώ χωρίς στον ΕΦΚΑ να υπάρχει το παραμικρό ένσημο.

– Καταρτίστηκε κατάλογος με 1.469 καταχωρίσεις που περιλαμβάνει  στοιχεία εργοδοτών που φαίνονται  να έχουν δαπανήσει σε αποζημίωση  απασχολουμένων  μέσω συστήματος εργοσήμου ποσά αξίας ίσης ή ανώτερης των  100.000 ευρώ. Στον κατάλογο αυτό μάλιστα, υπάρχουν επιχειρήσεις με δαπάνες  αξίας ακόμη και πάνω από 1,650 εκατ. ευρώ, μέσα σε 1 χρόνο.

 

 

 

Exit mobile version