Συνεργασία του ΕΦΚΑ με ιδιώτες για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών

ΕΦΚΑ

Τη σύμπραξη μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικών εταιρειών με στόχο τη βελτίωση της εισπραξιμότητας αλλά και την ενίσχυση της δικαιοσύνης μεταξύ των ασφαλισμένων  φαίνεται πως προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε  συνεργασία με τον ΕΦΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Υπενθυμίζεται πως η αρμόδια υπουργός  Νίκη Κεραμέως κατέθεσε χθες στη Βουλή διάταξη με την οποία ο e-ΕΦΚΑ δύναται να αναθέτει σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου υποστηρικτικές υπηρεσίες σχετικές με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών.

Η είσπραξη

Διευκρινίζεται πως μόνο το ΚΕΑΟ θα εισπράττει τις οφειλές αυτές όπως και πως θα πραγματοποιεί τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Παράλληλα επισημαίνεται πως οι οφειλέτες αναμένεται να ενημερώνονται τηλεφωνικώς για τα χρέη τους και ο διαχωρισμός τους θα γίνεται με βάση τις δυνατότητες καταβολής μέρους των οφειλών αλλά και θα χρησιμοποιούνται τεχνολογικά εργαλεία για εξεύρεση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος της ρύθμισης είναι να ενισχυθεί η εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να ενισχυθεί και η βιωσιμότητα αλλά και η ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Επίσης  σύμφωνα με το υπουργείο, τα οφέλη από την συγκεκριμένη διάταξη είναι πολλαπλά. Αναλυτικά:

e-ΕΦΚΑ: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις οφειλές

Σήμερα οι  οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ αγγίζουν τα 49 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ να είναι κύριες, ενώ τα υπόλοιπα προσαυξήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μάλιστα 2.186.900 είναι ο αριθμός των οφειλετών (φυσικών και νομικών προσώπων). Αναλυτικά:

Ενδεικτικά αναφέρεται πως χρέη ύψους 500 ευρώ με 3.000 ευρώ έχουν το 72% των φυσικών προσώπων και το 50,5% των νομικών προσώπων.

Οι χώρες

Πάντως νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο υιοθετεί την εν λόγω διάταξη λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούν και άλλες χώρες για την κοινωνική ασφάλιση.

Συγκεκριμένα χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν υιοθετήσει συνεργασίες μεταξύ φορέων κοινωνικής ασφάλισης και του ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη συστημάτων ανάλυσης δεδομένων, την έγκαιρη ανίχνευση καθυστερήσεων πληρωμών αλλά και την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων είσπραξης.

«Η διάταξη που καταθέσαμε στη Βουλή συνιστά μια σημαντική τομή δικαιοσύνης και ισότητας για τους ασφαλισμένους. Αναβαθμίζουμε τις διαδικασίες και τη λειτουργία του Kέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, αξιοποιώντας εμπειρία, τεχνογνωσία αλλά και σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία από τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να ενισχύσουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος, αλλά και την ανταποδοτικότητα του, αφού τα πρόσθετα έσοδα θα μπορούν να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση των παροχών προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους» δήλωσε χθες η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.

Το σύστημα

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ θα καθορίσουν τον τρόπο και το μέγεθος της συνεργασίας με τις ιδιωτικές εταιρείες ως προς το θέμα αυτό. Ενδεικτικά αναφέρεται πως:

 

 

 

Exit mobile version