Εφάπαξ: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του – Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

εφάπαξ

Στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης βρίσκεται ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ. Ο στόχος του υπουργείου είναι να το αυξήσει το εφάπαξ στο μέλλον καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου το οδήγησε σε μείωση.

Όπως αναφέρει  την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” η πρόταση που εξετάζεται αφορά την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, καθώς πρόκειται για αμιγώς εισφορές εργαζομένων, που δεν επηρεάζουν τον προϋπολογισμό και έτσι δεν δημιουργούν κάποιο δημοσιονομικό θέμα. Κι αυτό γιατί το εφάπαξ μειώνεται χρόνο με τον χρόνο σε όλα τα Ταμεία, καθώς με τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ποσών που δικαιούνται όσοι βγαίνουν στη σύνταξη από το 2014 και μετά ένα μέρος του εφάπαξ έχει μετατραπεί σε άτοκη επιστροφή εισφορών.

Η πρόταση για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ αφορά την επέκταση της πενταετίας 2009-2013 που χρησιμοποιείται σήμερα για τον υπολογισμό του καλύτερου τμήματος του εφάπαξ, ώστε να είναι πιο κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης.

Το μέτρο, όπως αναφέρουν Τα Νέα, βρίσκεται ήδη στο τραπέζι αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων από τα Ταμεία Πρόνοιας του Δημοσίου, καθώς διαπιστώνεται πλέον ότι ο διαχωρισμός του εφάπαξ σε δύο μέρη, ένα για τα έτη ασφάλισης έως το 2013 και ένα για τα έτη από το 2014 και μετά έχει ημερομηνία λήξης, καθώς χρόνο με τον χρόνο το εφάπαξ θα μειώνεται για όλο και περισσότερους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα απομακρύνονται από την «καλή» πενταετία.

Τονίζεται ότι τα νέα εφάπαξ είναι ψαλιδισμένα από τον νόμο Κατρούγκαλου. Ο κανόνας που εισήγαγε αυτός ο νόμος4387/2016 είναι ότι το εφάπαξ για τα ίδια έτη ασφάλισης  βαίνει μειούμενο  κάθε χρόνο για όσους συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιανουαρίου  2014 και μετά. Για να  ισοφαρίσουν  οι ασφαλισμένοι τις απώλειες θα πρέπει να παραμείνουν  περισσότερα χρόνια.

Διπλός τρόπος

Tο εφάπαξ υπολογίζεται με διπλό τρόπο  για όσους βγουν  στη σύνταξη μέσα στο 2022.Ειδικότερα ένας υπάλληλος που το τρέχον έτος κλείνει 36 χρόνια εργασίας θα λάβει εφάπαξ  για τα 28 χρόνια  με βάση τον παλιό τρόπο υπολογισμού  και για τα υπόλοιπα  8 χρόνια από το 2014 και μετά θα έχει άτοκη επιστροφή εισφορών. Το εφάπαξ βαίνει μειούμενο  για τα έτη συνταξιοδότησης που συμπληρώνονται  από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά καθώς με τον νόμο  4387/2016 οι εισφορές που πληρώνονται από το 2014 και εντεύθεν στα Ταμεία  Πρόνοιας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δεν έχουν ανταποδοτικότητα.

Με την αλλαγή του υπολογισμού, ένας υπάλληλος που θα συνταξιοδοτηθεί το 2022 με 36 έτη θα πάρει δύο τμήματα  εφάπαξ, το πρώτο τμήμα του εφάπαξ θα είναι για τα έτη έως το 2013 και θα υπολογιστεί με το 60% του μέσου  όρου των μηνιαίων αποδοχών της πενταετίας 2009-2013 επί τα έτη ασφάλισης έως το 2013 και το δεύτερο τμήμα θα είναι η επιστροφή των εισφορών που πλήρωσε το 2014 έως το 2022 χωρίς τόκο.

Επισημαίνεται πως το εφάπαξ καταβάλλεται στο ακέραιο, δεν έχει κρατήσεις και καταβάλλεται στο ακέραιο. Παρακράτηση γίνεται όταν  υπάρχουν:

 

 

Exit mobile version