Τη τρίτη θέση στη παγκόσμια λίστα του Εconomist με τις 37 κορυφαίες οικονομίες για το 2024 καταλαμβάνουν η Ελλάδα μαζί με τη Δανία. Όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα του www.economist.com στη πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται η Ισπανία όπου ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ” τρέχει” με 3,5% ακολουθεί η Ιρλανδία και την πεντάδα τη συμπληρώνει η Ιταλία.
Μάλιστα το www.economist.com αναφέρει πως οι οικονομίες της Ελλάδας και της Ιταλίας εξακολουθούν να σημειώνουν ισχυρή ανάκαμψή παρόλο που κάποτε ήταν οι εμβληματικές των δεινών της Ευρωζώνης και προσθέτει πως οι οικονομίες της Μεσογείου συνεχίζουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την ανοδική τους πορεία.
Η Ιρλανδία έχει προσελκύσει πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα τεχνολογίας ενώ η Δανία είναι γνωστή για το Novo Nordisk της Ozempic, σημειώνει μεταξύ άλλων ο συντάκτης του άρθρου.
Ωστόσο απογοητευτικά εξακολουθούν να είναι τα στοιχεία για τους Βόρειους Ευρωπαίους καθώς οι επιδόσεις των οικονομιών της Βρετανίας και της Γερμανίας είναι υποτονικές. Παρόμοια εικόνα είναι και για το δίδυμο της Βαλτικής Λετονίας και Εσθονίας καθώς καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις της λίστας. Υπενθυμίζεται πως την ίδια θέση στη λίστα είχαν και το 2022.
Παρακάτω παρατίθεται ένα μέρος του πίνακα του Εconomist
Για την ανεργία
Το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς και στην ανεργία των χωρών της Νότιας Ευρώπης .Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης εξακολουθούν να καταγράφουν υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Ωστόσο σημαντική υποχώρηση έχουν σημειώσει τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Ισπανία. Εδώ το ποσοστό έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μια δεκαετία. Αξιοσημείωτο είναι δε πως στην Ιταλία η ανεργία έχει μειωθεί κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες από την έναρξη του έτους. Ωστόσο το ποσοστό της ανεργίας στην Αμερική και στον Καναδά έχει αυξηθεί ελαφρώς. Αυτό έγκειται σε μεγάλο βαθμό στο υψηλό ποσοστό μετανάστευσης αλλά και στο ότι οι άνεργοι πολίτες επιστρέφουν στην αγορά εργασίας .
Για την παγκόσμια οικονομία
Αξιοσημείωτο είναι δε πως η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται το 2025 αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη διαμένει σε χώρες όπου φέτος έγιναν εκλογές. Σε πολλές από αυτές φέτος οι πρόεδροι τους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «απρόβλεπτοι». Το εμπόριο απειλείται, το δημόσιο χρέος διογκώνεται και στα χρηματιστήρια δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να γίνουν λάθη.
Ωστόσο προς το παρόν μπορούν να απολαύσουν την οικονομική τους ανάκαμψη οι χώρες που υποτιμώνται εδώ και καιρό από τους βόρειους γείτονές τους. Πρόκειται για την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία. «Τους αξίζει μια fiesta» προστίθεται στο δημοσίευμα.
Επιπλέον το Economist αναφέρεται και στην ισχυρή επίδοση που κατέγραψε το 2024 η παγκόσμια οικονομία .
Όπως επισημαίνεται η παγκόσμια οικονομία σημείωσε ισχυρή επίδοση το 2024 παρά τα προβλήματα που προέκυψαν με τους πολέμους και με τις εκλογές. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,2% ωστόσο ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει αλλά σταθερή παραμένει η αύξηση της απασχόλησης. Οι τιμές των μετοχώνστα χρηματιστήρια αυξήθηκαν περισσότερο από 20% για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Ενώ όσον αφορά στον παγκόσμιο πληθωρισμό επισημαίνεται πως αν και αυτός έχει μειωθεί σημαντικά, οι τιμές των υπηρεσιών εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε πολλές χώρες.
Στη Βρετανία, η αύξηση των μισθών συνεχίζει να αυξάνει το κόστος των υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει πως ο πληθωρισμός αυξάνεται δραματικά
Παρόμοιες πιέσεις αντιμετωπίζει και η Γερμανία. Στην Αυστραλία η αύξηση του κόστους στέγασης είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Ωστόσο η Γαλλία και η Ελβετία μπόρεσαν να συγκρατήσουν τις τιμές παρά τις πιέσεις και το ότι ο πληθωρισμός κινείται κάτω του 2%.