Η Ευρώπης αγωνίζεται να απαντήσει στον Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με δημοσίευμα στον Economist.
Οι τελευταίοι μήνες ήταν ιδιαίτερα σκληροί στις σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, μετά την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από τη συμφωνία με το Ιράν, με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλλά και με τα όσα έγιναν στη Διάσκεψη G7.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ότι λένε “αντίο” στη Δύση. Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι οι συνάδελφοι του επέστρεψαν από τη Διάσκεψη και ήταν σαν να τους είχε χτυπήσει το ρεύμα.
Αυτή η κατάσταση απαιτεί σίγουρα λίγη δημιουργικότητα, μια αρετή που δεν βρίσκεται σε αφθονία στην Ευρώπη. Είναι εύκολο να υποκύψεις στη λογική της κλιμάκωσης από τον Τραμπ, αφού ο ίδιος θεωρεί ότι είναι εύκολο να κερδίσει ένα εμπορικό πόλεμο. Όμως στο παρελθόν, αρκετοί είχαν καεί από προηγούμενες συνομιλίες με τη διοίκηση του κ. Τραμπ. Μια εναλλακτική λύση, σύμφωνα με τον Lee-Makiyama, είναι η Ευρώπη να πιέσει για πολυμερείς συνομιλίες, που διεξάγονται μέσω του ΠΟΕ και περιλαμβάνουν την Ιαπωνία και την Κορέα, σχετικά με τη μείωση ή την εξάλειψη των τιμολογίων αυτοκινήτων.
Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι κανόνες έχουν σημασία για την ΕΕ. Επιτρέπουν όλο και πιο βαθιές σχέσεις μεταξύ κυβερνήσεων και άλλων εταίρων. Αλλά όπως οι ουρανοξύστες είναι χτισμένοι για να αντιστέκονται στους δυνατούς ανέμους, η Ευρώπη πρέπει να βρει τρόπους για να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο όπου οι θύελλες αυξάνονται. Αν ο Τραμπ βοηθά να διδάξει αυτό το μάθημα στην Ευρώπη, τόσο το καλύτερο.
Πηγή: Economist