Economist: Απειλή για το Grecovery η πολιτική αβεβαιότητα

Στην επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη μετά από 6 συναπτά χρόνια βαθιάς ύφεσης, αλλά και τους κινδύνους που θέτει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας η πολιτική αβεβαιότητα, αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμά του ο Economist.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η οικονομία της ευρωζώνης παρέμεινε βαλτωμένη το γ’ τρίμηνο του έτους καταγράφοντας μικρή μόνο ανάπτυξη της τάξης του 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 0,6% σε ετήσια βάση. Μέσα από αυτήν την ζοφερή ωστόσο πραγματικότητα, αναδύθηκε μια ευχάριστη έκπληξη: η Ελλάδα, σημειώνει ο Economist λέγοντας πως η οικονομία της χώρας κατέγραψε την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις 14 από τις 18 χώρες του ενιαίου νομίσματος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανάκαμψη στην Ελλάδα ξεκίνησε από το α’ τρίμηνο του έτους και συνεχίστηκε με βραδύτερους ρυθμούς το β’ τρίμηνο. Είναι η πρώτη φορά από το 2008 που η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχοντας χάσει αθροιστικά κατά την διάρκεια της κρίσης περί το 27% του ΑΕΠ της, ξεπερνώντας σε ύφεση ακόμα και το αμερικανικό κραχ του 1929.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους τελευταίους οικονομικούς δείκτες, η ελληνική ανάκαμψη αναμένεται να κερδίσει momentum, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα με τον σχετικό δείκτη οικονομικού κλίματος της Κομισιόν να διαμορφώνεται στις 102 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 92 μονάδες που ήταν το προηγούμενο έτος. Πέραν τούτου, οι προβλέψεις της Κομισιόν το Νοέμβριο τοποθετούσαν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2015 στο 2,9% υποβοηθούμενη από την υψηλότερη κατανάλωση, τις ενισχυμένες επενδύσεις, την χαλάρωσης της λιτότητας και την ενίσχυση των εξαγωγών.

Η αισιόδοξες αυτές προοπτικές, ωστόσο, προειδοποιεί ο Economist μπορεί να υπονομευτούν από την πολιτική αβεβαιότητα. Η κυβέρνηση συνεργασίας του Αντώνη Σαμαρά που έβγαλαν την χώρα από την “άβυσσο” μετά τις εκλογές του 2012, κινδυνεύει να πέσει στο επόμενο έτος, πιθανότατα τον Φεβρουάριο, σημειώνει το οικονομικό περιοδικό.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, οι πολιτικές του οποίου μπορεί να φέρουν την Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με τους διεθνείς εταίρους της και κυρίως την Γερμανία. Ήδη, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έχει εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα επίπεδα, πάνω από το 8%, ενώ το καλοκαίρι βρέθηκε να υποχωρεί για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης κάτω από το 6%.

Τα θεμέλια της φετινής ανάπτυξης μπήκαν, σύμφωνα με τον Economist, μόλις εξαφανίστηκε το πολιτικό ρίσκο και ο φόβος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αν όμως η νευρικότητα επανέλθει, προειδοποιεί, τότε είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει και το Grecovery.

 

 

 

Exit mobile version