Quantcast
EAEE: Αύξηση στην παραγωγή ασφαλίστρων το δεκάμηνο - enikonomia.gr
share

EAEE: Αύξηση στην παραγωγή ασφαλίστρων το δεκάμηνο

δημοσιεύτηκε:

Άνοδο κατέγραψε η παραγωγή ασφαλίστρων στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016, σύμφωνα με την έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας (ΕΑΕΕ).

Συγκεκριμένα, ανήλθε στα 3,094 δισ. ευρώ ενισχυμένη κατά 2%. Οι Ασφαλίσεις Ζωής το ίδιο διάστημα ανήλθαν σε 1,541 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 2,3%, ενώ οι Ασφαλίσεις κατά Ζημιών ενισχύθηκαν κατά 1,7%στο 1,553 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τον Οκτώβριο, οι Ασφαλίσεις Ζωής αύξησαν την παραγωγή τους σε μηνιαία βάση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Οι Ασφαλίσεις κατά Ζημιών κατέγραψαν επίσης άνοδο τον ίδιο μήνα (ο όγδοος μήνας με αύξηση εντός του δεκαμήνου του 2016) με συνέπεια να καταγραφεί αύξηση της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων σε μηνιαία βάση (+8,4%) για τέταρτο συνεχόμενο μήνα εντός του 2016.

Σχετικά με τα ανωτέρω στοιχεία των Ασφαλίσεων Ζωής, επισημαίνονται ιδιαιτέρως τα εξής:

1) Κατά τον Οκτώβριο του 2016, οι Ασφαλίσεις Ζωής επανέλαβαν την αύξησή τους έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2015, φαινόμενο που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2016. Υπενθυμίζεται ότι τους προηγούμενους μήνες παρατηρούνταν μεγάλη μείωση στην παραγωγή των ασφαλίσεων Ζωής λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες.

2) Η παραγωγή του κλάδου IV.2 Υγείας, κατ’ εφαρμογή του νόμου 4364/5.2.2016, καταγράφεται πλέον στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών όπου μερίζεται στους κλάδους 1. Ατυχημάτων και 2. Ασθενειών. Κατά αυτό τον τρόπο, η παραγωγή του συγκεκριμένου κλάδου μηδενίζει από τον Ιανουάριο του 2016, ενώ αντιστοίχως ενισχύεται η παραγωγή των αντίστοιχων κλάδων ασφαλίσεων κατά Ζημιών.

3) Κατά τον Οκτώβριο του 2016, ο κλάδος ΙΙΙ. Ασφαλίσεων Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις αύξησε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα την παραγωγή του σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Προηγουμένως, ο κλάδος είχε μειώσει κατά πολύ την παραγωγή του, φαινόμενο που ξεκίνησε να παρατηρείται από τον Ιούλιο του 2015 λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες που μεταξύ άλλων δεν επέτρεψαν την έκδοση νέων συμβολαίων (ενιαίων ή περιοδικών ασφαλίστρων).

4) Η ανωτέρω καταγραφή στο μητρώο της παραγωγής ασφαλίστρων του κλάδου ΙΙΙ. Ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις (περί τα 204 εκατ. ευρώ το πρώτο δεκάμηνο του 2016), ακολουθεί την συμβατική μέθοδο του Κλαδικού Λογιστικού Σχεδίου, σύμφωνα με την οποία αθροίζονται στον ίδιο λογαριασμό η παραγωγή ασφαλίστρων περιοδικών καταβολών εντός του έτους με το σύνολο της παραγωγής ασφαλίστρων των εφάπαξ καταβολής συμβολαίων.

Θεμελιώνεται θεωρητικά η προσέγγιση ότι «η μέση διάρκεια των συμβολαίων εφάπαξ καταβολής είναι δεκαετής», συνεπώς συνήθης πρακτική διεθνώς για την αποτίμηση της ετήσιας παραγωγής ασφαλίστρων των συμβολαίων του κλάδου ΙΙΙ. Ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις είναι το άθροισμα της παραγωγής ασφαλίστρων των συμβολαίων περιοδικών καταβολών και του 1/10 της αντίστοιχης παραγωγής ασφαλίστρων εφάπαξ καταβολής.

Τέλος, η έρευνα περιέλαβε και τα μεγέθη των επιστροφών ασφαλίστρων λόγω ακυρώσεων συμβολαίων. Η μηνιαία εξέλιξη των επιστροφών ασφαλίστρων λόγω ακυρώσεων συμβολαίων παρουσιάζεται δεικτοποιημένη στα δύο παρακάτω γραφήματα. Η δεικτοποίηση έχει γίνει με βάση την τιμή Ιανουαρίου 2011, η οποία ορίστηκε στην τιμή 100, καταγράφεται δε η εξέλιξή της από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Οκτώβριο του 2016.

Συνολικά στην έρευνα ανταποκρίθηκαν 56 ασφαλιστικές επιχειρήσεις οι οποίες συγκέντρωσαν το 94,4% της παραγωγής ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και το 99,9% των ασφαλίσεων Ζωής σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2015. Από τις ανωτέρω επιχειρήσεις, οι 22 δραστηριοποιήθηκαν στις ασφαλίσεις Ζωής και 45 στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.