Quantcast
e-ΕΦΚΑ: Έτσι θα ξεμπλοκάρουν οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις-Τι αναφέρει η εγκύκλιος του Φορέα - enikonomia.gr
share

e-ΕΦΚΑ: Έτσι θα ξεμπλοκάρουν οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις-Τι αναφέρει η εγκύκλιος του Φορέα

δημοσιεύτηκε:

Σχεδόν 92.500 αιτήσεις απονομής επικουρικής σύνταξης ήταν σε εκκρεμότητα στον ΕΦΚΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Από τον αριθμό αυτόν, οι 74.500 ξεπέρασαν το διάστημα των 3 μηνών κατά το οποίο  θα έπρεπε να είχαν εκδοθεί οι αποφάσεις πληρωμής και προστέθηκαν στις ληξιπρόθεσμες επικουρικές  οι απλήρωτες συντάξεις.

Από αυτές τις  74.500 επικουρικές, προοπτική έκδοσης είχαν οι 44.000. Αυτό συνέβη επειδή  οι υπόλοιπες είτε δεν μπορούσαν να εκδοθούν επειδή δεν είχε βγει η απόφαση για την κύρια σύνταξη είτε επειδή  ανήκαν σε δύσκολες περιπτώσεις  όπως  ελλείψεις δικαιολογητικών, διαδοχική ασφάλιση.

Οι υπόλοιπες 18.000 αιτήσεις από το σύνολο των εκκρεμοτήτων ήταν σε αναμονή κάτω των 3 μηνών και δεν θεωρούνταν ληξιπρόθεσμες.

Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΦΚΑ ανέφερε χθες σε εγκύκλιο του  τις προϋποθέσεις για την απονομή επικουρικής σύνταξης.

Όπως επισημαίνεται οι προϋποθέσεις αυτές  ενοποιήθηκαν με τον νόμο 5078/2023 (άρθρα 117,118 και 155).

Οι ασφαλισμένοι δικαιούνται επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος εφόσον έχουν συμπληρώσει 4.500 ημέρες εργασίας ή 15 έτη εργασίας και έχουν δικαιωθεί σύνταξης για την ίδια αιτία από τον κύριο φορέα. Στις περιπτώσεις που ο διανυθείς χρόνος επικουρικής ασφάλισης έχει πραγματοποιηθεί αποκλειστικά σε επικουρικά ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, η επικουρική θα εκδίδεται από τον φορέα, κλάδο ή λογαριασμό στον οποίο έχει υποβληθεί η αίτηση, αρκεί ο ασφαλισμένος να έχει στο σύνολο 15 έτη επικουρικής ασφάλισης. Αν υπάρχει ασφάλιση σε επαγγελματικό ταμείο, ο χρόνος αυτός συνυπολογίζεται για να συμπληρωθεί η απαιτούμενη 15ετία και η σύνταξη βγαίνει με διατάξεις διαδοχικής ασφάλισης.

Η επίσπευση αφορά όλες τις αιτήσεις για έκδοση επικουρικής σύνταξης που ήταν σε εκκρεμότητα ως τις 19/12/2023, καθώς και τις αιτήσεις που εκδόθηκαν μετά τον νόμο 5078/2023, δηλαδή τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από 20/12/2023 και μετά.

Τι ισχύει για τις αιτήσεις που απορρίφθηκαν

Για αιτήσεις που απορρίφθηκαν, θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να υποβάλουν νέα αίτηση στον ΕΦΚΑ για να πάρουν επικουρική σύνταξη με 15ετία, ανεξάρτητα από το αν ο χρόνος διανύθηκε σε ένα ή περισσότερα ταμεία. Για επικουρική σύνταξη με αναγνώριση πλασματικού χρόνου που δεν έχει πληρωθεί θα απαιτηθεί η υποβολή νέας αίτησης, από τους ασφαλισμένους με έναρξη πληρωμής από την ημερομηνία της νέας αίτησης και όχι αναδρομικά.

Εξαιρούνται από την προϋπόθεση της 15ετίας οι δήμαρχοι, και νομάρχες, οι ασφαλισμένοι στο ΤΑΔΚΥ (π.χ. θεμελίωση με Βαρέα & Ανθυγιεινά ένσημα), οι συνταξιούχοι λόγω βαριάς αναπηρίας, (με τις διατάξεις του ν. 612/1977) και οι ασφαλισμένοι που λαμβάνουν κύρια σύνταξη με χρόνο ασφάλισης λιγότερο από 15 έτη.

 

.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.