e-ΕΦΚΑ: Δυσαρέσκεια των τυφλών συνταξιούχων για προβλήματα με τις συντάξεις τους

ΕΦΚΑ

Επιστολή δυσαρέσκειας απέστειλε η ΕΣΑμεΑ στον διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή. Σε αυτή εκφράζεται η δυσαρέσκεια της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (Ε.Ο.Τ.) και του Πανελλήνιου  Συνδέσμου Τυφλών (Π.Σ.Τ.) σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τυφλοί συνταξιούχοι από πράξεις ή παραλείψεις του e-ΕΦΚΑ στις συντάξεις τους.

Η Ε.Ο.Τ. και ο Π.Σ.Τ. αναφέρουν σε επιστολή τους ότι το τελευταίο εξάμηνο έχουν γίνει δέκτες διαμαρτυριών από τυφλούς συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με τον ν. 612/1977 ή το Π.Δ. 169/2007 από ΔΕΚΟ, Τράπεζες, ΙΚΑ ή Δημόσιο, σχετικά με τη μη σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας από τον e-ΕΦΚΑ στην καταβολή των συντάξεών τους, όπως:

• μη καταβολή αναδρομικών σε τυφλούς συνταξιούχους του ΟΑΠ-ΔΕΗ, ΙΚΑ και ΟΓΑ από την εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης στα επιδόματά τους (εξωιδρυματικό επίδομα, απολύτου αναπηρίας, τυφλότητας) η οποία έχει καταργηθεί,

• παράνομες παρακρατήσεις 6% υπέρ ΕΟΠΠΥ στις συντάξεις τυφλών συνταξιούχων του ν. 612 από τον ΟΑΠ-ΔΕΗ,

• μη καταβολή αύξησης 8% στο επίδομα ανικανότητας σε συνταξιούχους του ΝΙΜΙΤΣ,

• παράνομη περικοπή του επιδόματος απολύτου αναπηρίας από τις επικουρικές συντάξεις τυφλών συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων Εθνικής Τραπέζης.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά από τον διοικητή την άμεση διόρθωση των αδικιών που υφίστανται οι συνταξιούχοι με αναπηρία όρασης, ώστε να μην οδηγηθούν σε δικαστική διαμάχη με τον ΕΦΚΑ.

Η επιστολή  της ΕΣΑμεΑ

Όπως αναφέρει σε επιστολή της  η ΕΣΑμεΑ  «Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και το σωματείο – μέλος της Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ.) το τελευταίο εξάμηνο γίνονται δέκτες παραπόνων από τυφλούς συνταξιούχους με βάση τον ν. 612/1977 ή το Π.Δ. 169/2007, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν από ΔΕΚΟ, Τράπεζες, ΙΚΑ ή Δημόσιο σύμφωνα με τα οποία ο e-ΕΦΚΑ κατ’ εξακολούθηση παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία σε βάρος τους και περικόπτει αυθαιρέτως ή δεν αποδίδει οφειλόμενα σύμφωνα με το νόμο ποσά. Συγκεκριμένα:

1. Σύμφωνα με το αρ. 44 του ν. 4670/2020: «Για τους δικαιούχους σύνταξης που συγχρόνως λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα, ή απολύτου αναπηρίας ή τυφλότητας δεν υπολογίζεται εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης επί των ανωτέρω επιδομάτων». Η συγκεκριμένη διάταξη άρχισε να εφαρμόζεται από τον e-ΕΦΚΑ τον Οκτώβριο του 2021 και τα αχρεωστήτως καταβληθέντα από τις συντάξεις των τυφλών συνταξιούχων στους περισσότερους κατεβλήθησαν αναδρομικά τον Ιούλιο του 2022. Ωστόσο, μερίδα των τυφλών συνταξιούχων προερχομένων κυρίως από ΟΑΠ-ΔΕΗ, ΙΚΑ και ΟΓΑ δεν έχουν λάβει ποτέ τα ως άνω αναδρομικά πάρα τις επανειλημμένες οχλήσεις των ενδιαφερομένων και των φορέων μας. Για το λόγο αυτό απαιτούμε την άμεση καταβολή άλλως θα τα απαιτήσουμε δικαστικώς και εντόκως.

2. Ο ΟΑΠ-ΔΕΗ τον Απρίλιο του 2023 προέβη ως μη όφειλε εκ νέου σε παρακράτηση 6% υπέρ ΕΟΠΠΥ στις συντάξεις όλων των τυφλών συνταξιούχων του ν. 612/1977 και παρότι μετά από οχλήσεις μας κατενόησε το σφάλμα και υποσχέθηκε ότι στην επόμενη σύνταξη θα προβεί σε αποκατάσταση εντούτοις αυτό δε συνέβη έως τώρα. Απαιτούμε να σταματήσουν οι πάρα το νόμο παρακρατήσεις στις συντάξεις των συναδέλφων από τον πρώην ΟΑΠ-ΔΕΗ.

3. Τυφλοί συνταξιούχοι πρώην Δημοσίου εργασθέντες στο ΝΙΜΤΣ δεν έλαβαν στις συντάξεις Μαΐου την αύξηση 8% επί του επιδόματος ανικανότητας το οποίο λαμβάνουν και η οποία χορηγήθηκε με το άρ. 95, παρ. 1 του ν. 5043/2023 (ΦΕΚ 91Α’/13-4-2023). Παρακαλούμε για την άμεση καταβολή της αύξησης όπως συνέβη και στους λοιπούς τυφλούς συνταξιούχους πρώην Δημοσίου.

4. Τέλος επανερχόμαστε στο θέμα που αφορά την παράνομη περικοπή του επιδόματος απολύτου αναπηρίας από τις επικουρικές συντάξεις συναδέλφων συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων Εθνικής Τραπέζης όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει με το υπ’ αριθμ. 142/91-2023 έγγραφο μας. Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση της αδικίας στις επικουρικές συντάξεις των συναδέλφων, διαφορετικά θα τις διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο»

Δείτε αναλυτικά την επιστολή εδώ

Exit mobile version