Quantcast
ΔΥΠΑ: Αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων στο πρόγραμμα για τις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες - Όλες οι αλλαγές - enikonomia.gr
share

ΔΥΠΑ: Αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων στο πρόγραμμα για τις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες – Όλες οι αλλαγές

δημοσιεύτηκε:

Έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2025 αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων που θα συμμετάσχουν ως εκπαιδευόμενοι στο πρόγραμμα αναβάθμισης της ΔΥΠΑ στους κλάδους της οικονομίας με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες στο πλαίσιο του οποίου θα χορηγηθεί επίδομα έως 400 ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση του ΔΣ της ΔΥΠΑ:

  • Αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων για το πρόγραμμα αυτό κατά 50.000. Δηλαδή ο συνολικός αριθμός ωφελούμενων θα είναι 200.000.
  • Αυξάνεται έως 110 ευρώ το κόστος πιστοποίησης για τους παρόχους από 80 ευρώ.
  • Αλλάζει η συνολική διάρκεια κατάρτισης των 80 ωρών καθώς αυτή θα μπορεί να ορίζεται διαφορετικά στην εκάστοτε πρόσκληση.

Διευκρινίζεται πως δεν θα ξεπεράσει  το ποσό των 168.238.080 ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου της κατάρτισης και της πιστοποίησης και αυτό θα είναι δημόσια δαπάνη που θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Έως 400 ευρώ το επίδομα

Σημειώνεται δε πως ο κάθε καταρτιζόμενος που θα παρακολουθεί πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης που αφορά στην ανάπτυξη ψηφιακών ή πράσινων γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων θα παίρνει επίδομα έως 400 ευρώ. Δηλαδή η αμοιβή των συμμετεχόντων θα είναι 5 ευρώ μεικτά για  την κάθε εκπαιδευτική ώρα και η διάρκεια της κατάρτισης θα ορίζεται στην εκάστοτε πρόσκληση της ΔΥΠΑ.

Επίσης στην εκάστοτε πρόσκληση της θα εξειδικεύεται η κατανομή των ωρών κατάρτισης ανά μέθοδο κατάρτισης,  διά ζώσης και εξ αποστάσεως,  σύγχρονη και ασύγχρονη. Πάντως δεν θα πρέπει να  ξεπερνά τις 6 ώρες  η ημερήσια διάρκεια της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Και θα:

  • απαγορεύεται η παρακολούθηση ασύγχρονης τηλεκατάρτισης την ίδια μέρα και ώρα που θα διενεργείται σύγχρονη τηλεκατάρτιση ή διά ζώσης κατάρτιση.
  • απαγορεύεται στην ασύγχρονη τηλεκατάρτιση η παρακολούθηση διαφορετικών ενοτήτων την ίδια μέρα και στην ασύγχρονη τηλεκατάρτιση η παρακολούθηση διαφορετικών ενοτήτων την ίδια μέρα και ώρα.

Ο πάροχος κατάρτισης

Ο πάροχος κατάρτισης  θα πρέπει να αναρτά  στο ΠΣ voucher τα λοιπά έγγραφα από την πλατφόρμα ΟΣΤΚ και ότι διασφαλίζονται αυτόματα από το σύστημα όλα τα παραπάνω.

Ενώ ποινές θα έχει ο πάροχος κατάρτισης που δεν συμμορφώνεται με τους όρους και τις υποχρεώσεις. Μέσω ΓΙΣ voucher θα γίνεται η  ενημέρωση για το αποτέλεσμα της συμμετοχής κάθε ωφελούμενου στις εξετάσεις πιστοποίησης. Συγκεκριμένα μέσα σε 7 ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία της εξέτασης θα πρέπει να αναρτάται στο voucher.gr το «Πιστοποιητικό γνώσεων και δεξιοτήτων» σε περίπτωση που ο ωφελούμενος πέτυχε στις εξετάσεις ή τη «Βεβαίωση Συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης» όταν ο ωφελούμενος δεν πετυχαίνει στις εξετάσεις.

Κάθε πάροχος πιστοποίησης  θα διενεργεί  εξετάσεις πιστοποίησης σε ποσοστό τουλάχιστον 60% με τη χρήση διαπιστευμένου από το ΕΣΥΔ συστήματος εξ αποστάσεως εξέτασης μέσω διαδικτυακού συστήματος επιτήρησης (tele-proctoring) και έως 40% διά ζώσης. Διευκρινίζεται πως δεν μπορούν γίνονται οι  εξετάσεις πιστοποίησης  στον χώρο των παρόχων κατάρτισης που συμμετέχουν στο αντίστοιχο έργο.

Επιπλέον  ο πάροχος πιστοποίησης δεν θα μπορεί  να ταυτίζεται ή να είναι εταιρικά διασυνδεδεμένος με τον πάροχο κατάρτισης του οποίου πιστοποιεί τις εκροές.

Και εάν δεν τηρούνται τα λοιπά  των όρων της σύμβασης,  τότε το ΔΣ της ΔΥΠΑ μπορεί να επιβάλει τις παρακάτω κυρώσεις:

  • Σύσταση
  • Περικοπή επί της συνολικής αμοιβήςτου παρόχου κατάρτισης.
  • Περικοπή επί της συνολικής αμοιβής του παρόχου πιστοποίησης.
  • Αποκλεισμός από τα μητρώα παρόχων της ΔΥΠΑ ή/και από επόμενη ή επόμενες προσκλήσεις/διαγωνισμούς.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.