Μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα που αναμένεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η άφιξη των θεσμών πρέπει να έχουν ανακοινωθεί οι βελτιωτικές προτάσεις για την ασφάλιση των αγροτών.
Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως για κανένα άλλο κλάδο (ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες) δεν εξετάζονται περαιτέρω ελαφρύνσεις σχετικά με τη καταβολή των νέων εισφορών.
Οι φορείς των επιστημόνων εξακολουθούν να βρίσκονται σε κινητοποιήσεις υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο εργασίας δεν προσκομίζει στοιχεία και μελέτες για τη διεξαγωγή αξιόπιστου διαλόγου.
Το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Β. Αλεξανδρής, παρουσιάζοντας την αναλογιστική μελέτη που εκπόνησε για το ταμείο νομικών ιδιωτικό γραφείο, τόνισε:
«Μ’ ένα πέλαγος άγνωστων παραγόντων αφού το υπουργείο δεν ξέρει πόσοι είναι οι δικηγόροι , πόσοι οι μηχανικοί και πόσοι οι γιατροί, δε μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση.
Η κυβέρνηση όλους τους δικηγόρους με εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ τους θεωρεί φοροφυγάδες. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μοιρολατρικά.
Αποδεικνύοντας τα γρήγορα αντανακλαστικά μας έχουμε εγκαίρως μια αξιόπιστη αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ταμείου».
Η μελέτη δείχνει ότι με την πρόταση Κατρούγκαλου το ταμείο νομικών «κερδίζει» έως 2 χρόνια ζωής καθώς η απότομη αύξηση των εισφορών εκτιμάται ότι θα μειώσει την εισπραξιμότητα.
Αντίθετα, η ήπια σύγκλιση –εξομάλυνση των εισφορών ανάμεσα σε νέους και παλαιούς ασφαλισμένους σε συνδυασμό με την απαλλαγή του ταμείου από την υποχρέωση καταβολής της εθνικής σύνταξης (η οποία θα περιέλθει στο κράτος) το ταμείο μπορεί να παραμείνει βιώσιμο για τα επόμενα 21-23 έτη.
Η κυβέρνηση που επείγεται να «κλείσει» το ασφαλιστικό, έχει προετοιμαστεί για σκληρή διαπραγμάτευση καθώς οι πιο ακραίες αξιώσεις προέρχονται από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ.
Επισημαίνουμε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχαν αμφιβολίες αν οι εκπρόσωποι του ταμείου θα έρχονταν στην Αθήνα.
Όλα τα «ζωτικά» θέμα παραμένουν ανοιχτά, με κυρίαρχο το ύψος της εθνικής σύνταξης και την απαίτηση των θεσμών για θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων.
Υπενθυμίζουμε ότι οι δανειστές ζήτησαν μείωση των συντελεστών αναπλήρωσης για τις νέες συντάξεις, περικοπές στις επικουρικές και στο πλαφόν των κύριων συντάξεων, ενώ ενστάσεις προβάλλουν και για την αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα.
Οι προτάσεις προς τους αγρότες που θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο του διαλόγου προβλέπουν την αυτόνομη πορεία του ΟΓΑ για ορισμένο μεταβατικό διάστημα και τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε τρεις ασφαλιστικές κλάσεις που θα αντιστοιχούν σε ανάλογες συνταξιοδοτικές παροχές.
Δηλαδή, οι χαμηλότερες εισφορές (10% ή 12%) θα οδηγούν σε χαμηλότερη εθνική σύνταξη (12/20 δηλαδή 230 ευρώ), η μεσαία κατηγορία (εισφορά 14% ή 15% του εισοδήματος) θα αντιστοιχεί σε εθνική σύνταξη 268 ευρώ, ενώ ανάλογη μείωση θα υποστεί και η ανταποδοτική σύνταξη.