Drones και δορυφόροι για τον εντοπισμό νέων αυθαιρέτων – Σε ποιες περιοχές θα δοθεί έμφαση

Ηλεκτρονική «παγίδα» στην αυθαίρετη δόμηση «στήνει» το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με την συνδρομή … drones για σάρωση από αέρος των πολεοδομικών παρανομιών, αλλά και δορυφόρων, με αεροφωτογραφίες, όπως και με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, θα εντοπίζονται πλέον άμεσα οι νέες αυθαίρετες κατασκευές σε ολόκληρη τη χώρα.

Έμφαση όπως είναι λογικό -σε πρώτη φάση- θα δοθεί σε παράκτιες και τουριστικές περιοχές. Όλα αυτά βεβαίως συνιστούν ένα μικρό μέρος του δρόμου που οδηγεί σε νέο πολεοδομικό σχεδιασμό.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Επί του παρόντος, το αρμόδιο υπουργείο κατασκευάζει μια high tech «παγίδα» για τον εντοπισμό αυθαίρετων κτισμάτων, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο και με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Παγίδα» υψηλής τεχνολογίας για τις νέες αυθαίρετες κατασκευές

Drones, δορυφόροι και ψηφιακοί χάρτες θα αποτελούν τα όπλα αιχμής ενός συστήματος παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, που θα έχει ως στόχο την ανίχνευση και εν συνεχεία τον έλεγχο των αυθαιρέτων.

Ο σχετικός σχεδιασμός φέρει τον τίτλο «Εντοπισμός αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα» και εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μεταξύ άλλων, η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

Τα πλάνα για νέο χωροταξικό σχεδιασμό 

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 123.988.840 ευρώ, εκ των οποίων τα 23.997.840 ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το Εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Υπουργείο ευθύνης του έργου είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Φορέας υλοποίησης το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Αυτή η κίνηση «κουμπώνει» σε έναν ευρύτερο πλάνο, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει -μετά από δεκαετίες σύγχρονο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

Στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκαν δεκάδες νέα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) στους νόμους Αττικής και Θεσσαλονίκης, θεσπίζοντας, μεταξύ άλλων, χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης.

Τα ΓΠΣ αποτελούν τα κατευθυντήρια σχέδια για την ορθολογική οργάνωση και την ανάπτυξη τόσο του αστικού όσο και του εξωαστικού χώρου. Προσδιορίζουν το αναπτυξιακό προφίλ, τα οικιστικά χαρακτηριστικά και τα στοιχεία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος κάθε Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα, καθορίζουν χρήση γης και όρους δόμησης στο σύνολο της περιοχής μελέτης, όπως και τα προγραμματικά μεγέθη και τις ανάγκες σε γη για απαραίτητα έργα στον τομέα των δικτύων υποδομής (μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, ύδρευση, αποχέτευση κ.λπ., αλλά και για κοινωνικές υποδομές (μονάδες εκπαίδευσης, πρόνοιας, αθλητισμού, διοίκησης κ.ά.).

Exit mobile version