Δράση ΕΣΠΑ ύψους 4 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις: Παρατείνεται η προθεσμία για τις αιτήσεις -Ποιες αφορά

επιχειρήσεις

Έως την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου του 2024 στις 3μμ παρατείνεται  η καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για τη  δράση ΕΣΠΑ του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα  με τίτλο «Διμερής Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία Ελλάδας – Κίνας».

Παράλληλα επισημαίνεται πως ο στόχος της δράσης είναι να ενισχυθεί η επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας αλλά και  να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων και των υπόλοιπων φορέων που δραστηριοποιούνται στο οικοσύστημα της έρευνας και καινοτομίας, αλλά και για να καλυφθεί  το μέγιστο δυνατό φάσμα των δυνητικών δικαιούχων

Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνική Συμμετοχή και έχει προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό μοιράζεται ως εξής:

Το ποσοστό της έντασης ενίσχυσης είναι από 25% έως 80%

 

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το πρόγραμμα τα εξής:

-Επιλέξιμα έργα

Τα έργα που θα προταθούν για χρηματοδότηση θα είναι επιλέξιμα, εφόσον αφορούν σε έργα έρευνας και ανάπτυξης και το ενισχυόμενο έργο εμπίπτει σε μία ή και στις δύο από τις ακόλουθες κατηγορίες:

α) βιομηχανική έρευνα (industrial research)

β) πειραματική ανάπτυξη (experimental development)

Η ένταση ενίσχυσης του έργου έρευνας και ανάπτυξης ενός δικαιούχου καθορίζεται από:

τον χαρακτηρισμό της κατηγορίας έρευνας και ανάπτυξης κάθε ενότητας εργασίας του έργου (βιομηχανική έρευνα, πειραματική ανάπτυξη) και
το μέγεθος της επιχείρησης (πολύ μικρή/μικρή, μεσαία, μεγάλη)

-Δικαιούχοι

Δικαιούχοι της δράσης είναι επιχειρήσεις και ερευνητικοί οργανισμοί.

α. Επιχείρηση: κάθε μονάδα, η οποία έχει νομική οντότητα, που ασκεί οικονομική δραστηριότητα. Η δράση απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως ημερομηνίας ίδρυσης, οι οποίες προτίθενται να υλοποιήσουν έργο έρευνας και ανάπτυξης, το αντικείμενο του οποίου εμπίπτει στους επιλεγμένους τομείς δραστηριότητας της πρόσκλησης στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης 2021-2027 (ΕΣΕΕ). Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν συσταθεί νομίμως και να δραστηριοποιούνται σε εγκατάσταση στην Ελλάδα ως νομικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως του τύπου τους. Οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να συμμετέχουν στη δράση, εφόσον συνεργάζονται τουλάχιστον με μία μικρομεσαία επιχείρηση (ΜμΕ).

β. Ερευνητικός Οργανισμός: Φορέας (όπως πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα-ινστιτούτα, οργανισμοί μεταφοράς τεχνολογίας, ενδιάμεσοι καινοτομίας, ερευνητικοί συνεργαζόμενοι φορείς με φυσική και/ή εικονική παρουσία) ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς του (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) ή τον τρόπο χρηματοδότησής του, πρωταρχικός σκοπός του οποίου είναι η ανεξάρτητη διεξαγωγή βασικής έρευνας, βιομηχανικής έρευνας ή πειραματικής ανάπτυξης ή η ευρεία διάδοση των αποτελεσμάτων των εν λόγω δραστηριοτήτων με τη διδασκαλία, τη δημοσίευση ή τη μεταφορά γνώσης.

Στην περίπτωση που ο φορέας αυτός διενεργεί, επίσης, οικονομικές δραστηριότητες, η χρηματοδότηση, οι δαπάνες και τα έσοδα από αυτές τις οικονομικές δραστηριότητες πρέπει να δηλώνονται χωριστά. Επιχειρήσεις που μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά ένα τέτοιο φορέα, όπως με την ιδιότητα του μετόχου ή του μέλους, δεν έχουν προνομιακή πρόσβαση στα ερευνητικά αποτελέσματα που αυτός παράγει.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily αλλά και μπορούν να κλικάρουν εδώ προκειμένου να εγγραφούν.

 

Exit mobile version