Κοινές δράσεις από επαγγελματικά και αγροτικά φωτοβολταϊκά προωθούνται από τους δύο μεγάλους συνδέσμους της χώρας, δηλαδή τον Σύνδεσμο Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) όσον αφορά τα επαγγελματικά πάρκα και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) στα αγροτικά.
Όπως σημειώνουν, η κατάσταση αυτή έχει κυριολεκτικά εξοντώσει τους παραγωγούς οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα φόρων και εισφορών επί εισοδημάτων του 2016 που όμως δεν εισέπραξαν. Αντίστοιχη δραματική κατάσταση επικρατεί και στο σκέλος της εξυπηρέτησης των δανείων των παραγωγών και βεβαίως της επιβίωσης των χιλιάδων οικογενειών που βρίσκονται πίσω από τα 15.000 φωτοβολταϊκά πάρκα.
Υπό το φως αυτό οι Γενικές Συνελεύσεις αλλά και τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο συνδέσμων αποφάσισαν σειρά δράσεων και συγκεκριμένα:
Το Δ.Σ. του ΠΣΑΦ υιοθετώντας τις θέσεις των μελών του, όπως αυτές εκφράστηκαν στις τελευταίες 15 μεγάλες συγκεντρώσεις Πανελληνίως, καταδικάζει:
• Την απαράδεκτη κωλυσιεργία των πληρωμών εις βάρος των μελών του, από τον ΛΑΓΗΕ.
• Την -επί της ουσίας- κλοπή ποσού ύψους 40 εκατ. ευρώ από αγρότες και ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, επ’ ωφελεία (στην κυριολεξία) πέντε (5) βιομηχάνων, μέσω του μέτρου της Διακοψιμότητας.
Αποφασίζει:
• Την μετάβαση διαμαρτυρίας των μελών του στο Υπ. Ενέργειας στις 14/2/2017.
• Την μετάβαση αντιπροσωπείας στην εκδίκαση στις 14/2/2017 στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του μέτρου της Διακοψιμότητας.
• Την δικαστική διεκδίκηση όσων απορρέουν από την σύμβαση με τον ΛΑΓΗΕ.
• Την έκκληση για συνένωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και δυνάμεων.
Διεκδικεί:
• Την άμεση καταβολή των οφειλομένων από την ΔΕΗ προς τον ΛΑΓΗΕ και αλυσιτελώς στους ηλεκτροπαραγωγούς από φωτοβολταϊκά τουλάχιστον 3 μηνών εκ των 6 μηνών υπερημερίας σήμερα (ληξιπρόθεσμα οφείλονται στις ΑΠΕ από τον ΛΑΓΗΕ 840 εκατ. ευρώ).
• Την άρση της παράνομης παρακράτησης του ΜΤΑΕ της Διακοψιμότητας, αφού ουσιαστικά δεν υφίσταται.
Σε ότι αφορά τον ΣΠΕΦ, αναλυτικό δελτίο τύπου του συνδέσμου που είδε το φως της δημοσιότητας μετά την ετήσια τακτική γενική του συνέλευση στις 15/1/17 αλλά και σε συνέχεια συνάντησης με τον πρόεδρο του ΛΑΓΗΕ στις 19/1/17 για το ασφυκτικό πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του τελευταίου, το Δ.Σ. απέστειλε επιστολή-πρόσκληση-προειδοποίηση προς την Διοίκηση του Λειτουργού με κοινοποίηση σε ΥΠΕΝ και ΡΑΕ.
Στην επιστολή αφού αναλύει με αριθμούς την εφιαλτική κατάσταση των οφειλόμενων από ΔΕΗ μέσω ΑΔΜΗΕ και αλυσιτελώς από ΛΑΓΗΕ πόρων για τις ΑΠΕ ληξιπρόθεσμου ύψους 840 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς, καταλήγει στην κοινοποίηση της απόφασης του για ανάληψη νομικής δράσης για την διασφάλιση και επίσπευση των πληρωμών αυτών.
Ο ΣΠΕΦ επιφυλάσσεται να στραφεί δικαστικά και κατά της διοίκησης του Λειτουργού στην περίπτωση που η τελευταία παραμείνει απαθής και δεν διεκδικήσει δυναμικά ακόμη και με νομικά μέσα τα οφειλόμενα από ΔΕΗ μέσω ΑΔΜΗΕ και εφ’ όσον δεν μειωθούν άμεσα οι υπερημερίες κατά τουλάχιστον 50 ημέρες από τις 170 που τρέχουν σήμερα, ένεκα της ραγδαίας μείωσης του λογιστικού ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.
Σε ότι αφορά την εκδίκαση στο ΣτΕ κατά του μέτρου της διακοψιμότητας, ο ΣΠΕΦ που τελεί ένας εκ των βασικών προσφευγόντων, θα παραστεί στην δίκη με επικαιροποιημένες τεχνικές αναλύσεις και για την περίοδο της ενεργειακής κρίσης του περασμένου Δεκεμβρίου. Όπως αποδεικνύεται από τα ωριαία στοιχεία εγχύσεων από ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ τις ημέρες και ώρες ενεργοποίησης της επίδικης διακοψιμότητας για 300 MW περίπου, το σύστημα αφέθηκε ανεξέλεγκτα να αιμορραγεί με εξαγωγές 1.000 MW, ενώ οι ΑΠΕ που παραδόξως ποινολογούνται και πληρώνουν 40 εκατ. ευρώ ετησίως για την διακοψιμότητα, συνεισέφεραν και στήριζαν με βάση τα στοιχεία αυτά το σύστημα με 1.000 έως 2.000 MW ανά ώρα, τις ίδιες ακριβώς κρίσιμες ώρες αυτές.
Τέλος, όπως επίσημα ανακοινώνουν τα Δ.Σ. των δύο συνδέσμων, βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία και συντονισμό με στόχο την κοινή δράση υπέρ των ηλεκτροπαραγωγών από φωτοβολταϊκά αλλά και την κοινή συμμετοχή τους στην διαμαρτυρία στο ΥΠΕΝ στις 14/2/17 για τις πληρωμές.