Δραγασάκης: “Καρφιά” κατά της τρόικας – Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών

Αιχμές κατά της τρόικας άφησε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση του πρώτου προγράμματος και τις διαρροές στα μέσα ενημέρωσης. μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha. 
Η Ελλάδα υφίσταται έξι χρόνια λιτότητας και ίσως είμαστε στην αρχή μίας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, είπε ο αντιπρόεδρος, προσθέτοντας: «Όταν είμαστε σε τόσο δύσκολη κατάσταση, είναι απαράδεκτο να γίνονται διαρροές».
Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η τρόικα είπε ότι θα επιστρέψει σε δύο εβδομάδες για να συνεχίσει την αξιολόγηση, ενώ η κυβέρνηση ζήτησε να επιστρέψει σε μία εβδομάδα, καθώς είναι έτοιμη να δώσει όποιες απαντήσεις χρειασθούν και έχει κάνει ότι έπρεπε να κάνει.

                               

                                    Τι είπε για τη φορολογία

 

Για τις προτάσεις της κυβέρνησης για το φορολογικό και ειδικότερα την καθιέρωση ανώτατου συντελεστή 50% (ουσιαστικά 58%), ο αντιπρόεδρος είπε ότι η τρόικα δεν έχει κάνει ακόμη σχόλια, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για προτάσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να αλλάξουν.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι αν δεν υπάρξουν επιπλέον φορολογικά έσοδα, τότε θα πρέπει να μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. «Ή θα πάμε σε μείωση μισθών και συντάξεων ή σε φορολογία που έχει κάποιας μορφής δικαιοσύνη», είπε, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να επιβιώσουν.

Επανέλαβε τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η τρόικα δεν ζητά άλλα μέτρα πέραν των 1,8 δισ.ευρώ που είχαν συμφωνηθεί για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. 

Ο αντιπρόεδρος τόνισε ότι η κυβέρνηση εξελέγη με εντολή να υλοποιήσει τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα και εμμένει στο σχέδιό της να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, ώστε να ακολουθήσει η αύξηση της ρευστότητας από την ΕΚΤ και η ρύθμιση του χρέους, που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

 

                                  Τι είπε για εκλογές, αγρότες και ασφαλιστικό

 

Στο σημείο αυτό άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών, αν από κάποιες πλευρές δεν της επιτραπεί να εφαρμόσει το σχέδιο αυτό. «Θέμα εκλογών δεν τίθεται, όσο μπορούμε να υλοποιούμε την εντολή του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς, αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου παρά την αντίδραση των αγροτών, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να κάνει ότι εξυπηρετεί το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος. Αν δεν λυθεί σήμερα το ασφαλιστικό, είπε, αύριο θα είναι ακόμη χειρότερη η λύση.
Ο αντιπρόεδρος είπε ότι οι αγρότες έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται, αλλά έκανε έκκληση στους αγρότες στο μπλόκο του Προμαχώνα να μην κλείσουν τα σύνορα και να βρουν άλλον τρόπο αντίδρασης.

 

                            Τι είπε για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα

 

Ο κ. Δραγασάκης είπε υπάρχει το ενδεχόμενο, αλλά όχι βεβαιότητα, για το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας, αλλά είπε ότι δεν υπάρχει θέμα να αποκλεισθεί η Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν.

Η ελληνική κοινωνία, είπε, πρέπει να προετοιμασθεί για το ακραίο ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα, οπότε θα έχουμε στην Ελλάδα για κάποιους μήνες 50.000 έως 60.000 πρόσφυγες.

 

Exit mobile version