Την πιθανή διαδρομή έως την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές στα τέλη του 2016 περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις.
Αν και δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις, είπε ο κ. Δραγασάκης, μπορούμε να αναφερθούμε σε ορισμένα αντικειμενικά σημεία, που απορρέουν από τη συμφωνία με τους πιστωτές:
1) Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το επόμενο δίμηνο
2) Ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος, επίσης μέσα στο επόμενο δίμηνο,
3) Ανοίγει ο δρόμος για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, που θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού των τραπεζών και πιθανόν των τραπεζικών επιτοκίων,
4) Παράλληλα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες
5) Ανοίγει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους
6) Ως αποτέλεσμα των παραπάνω θα περιορισθεί η ύφεση και η οικονομία θα ανακάμψει στο δεύτερο ή τρίτο εξάμηνο του 2016
7) Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ο δανεισμός της χώρας από τις αγορές στο τέλος του 2016 ή τις αρχές του 2017, ανάλογα με τις εξελίξεις.
Ο αντιπρόεδρος τόνισε ότι θα χρειασθεί ένα παράλληλο πρόγραμμα, που θα επιτρέψει την ανάκτηση της πολιτικής πρωτοβουλίας και ελέγχου που έχουν χαθεί σε μεγάλο βαθμό από το 2010, θα επιτρέψει την ανάκτηση της αξιοπιστίας των δημοκρατικών θεσμών και την ένταξη ή επανένταξη των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων στην αγορά εργασίας.
Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα, που μπορεί να φθάνει και πάνω από 100 δις. ευρώ την επόμενη 5ετία, στο οποίο θα αθροισθούν οι ιδιωτικές και ξένες επενδύσεις με τους πόρους από το ΕΣΠΑ.
Αναφερόμενος στις αιχμές της Αντιπολίτευσης για τις αλλαγές στις τράπεζες, ο αντιπρόεδρος είπε ότι για την κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει ακόμη ο φάκελος των τραπεζών για να φανεί με ποια κριτήρια έδιναν τα δάνεια και γιατί συνεχίζεται και σήμερα το φαινόμενο αυτό.