Έκκληση στους εταίρους της Ευρωζώνης, να μεταχειρισθούν ισότιμα την Ελλάδα και να τη βοηθήσουν να σταματήσει το μαρτύριο του Σισύφου, κάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με επιστολή τους στην εφημερίδα Financial Times (συν-συγγραφείς είναι και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός για Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος).
Στην επιστολή, που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας με τίτλο: «Το μόνο που ζητάμε είναι να δώσει η Ευρώπη στην Ελλάδα μία ευκαιρία» και υπότιτλο: «Διακινδυνεύουμε να καταδικάσουμε μία ολόκληρη γενιά σε ένα μέλλον χωρίς ελπίδα», τονίζεται ότι η Ελλάδα δεν ζητά προνομιακή μεταχείριση, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται στην Ευρώπη, αλλά ίση μεταχείριση.
«Από την αρχή της κρίσης, η οικονομία μας έχει συρρικνωθεί 26%, η ανεργία έχει αυξηθεί από το 8 στο 26% και οι μισθοί έχουν μειωθεί 33%. Τα αποτελέσματα αυτά είναι χειρότερα από όσα έχει βιώσει οποιαδήποτε χώρα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’30 και πολύ χειρότερα από αυτά που προβλέπονταν από τα δύο ελληνικά προγράμματα προσαρμογής. Αυτός είναι ο λόγος που η ελληνική κυβέρνηση έχει επικρίνει τα προγράμματα αυτά», σημειώνεται στην επιστολή και προστίθεται:
«Η δημοσιονομική μας προσαρμογή ήταν μεγαλύτερη από των άλλων χωρών. Από το 2009, οι περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων που εφαρμόσθηκαν, ανέρχονται σε πάνω από το 45% του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, ενώ στην Πορτογαλία στο 20% και στην Ιταλία και Ιρλανδία στο 15%. Δεν ήταν μόνο τα δημοσιονομικά μεγέθη πολύ μεγαλύτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και για κάθε ποσοστιαία μονάδα δημοσιονομικής προσαρμογής, η οικονομία της συρρικνωνόταν περισσότερο».
Στην επιστολή τονίζεται ότι, ενώ για την Ελλάδα και άλλες χώρες η κρίση επιδείνωσε την κατάσταση, για τις χώρες του πυρήνα είχε αθέλητες – αλλά θετικές – συνέπειες. «Η Γερμανία και άλλες χώρες επωφελήθηκαν από τη συναλλαγματική ισοτιμία και επιτόκια που ήταν χαμηλότερα από ότι θα ήταν σε περίπτωση που είχαν τα δικά τους νομίσματα. Η χώρα είναι σε μία θέση όπως αυτή του Σίσυφου, ο οποίος για πάντα καταδικασμένος να κουβαλά έναν βρόχο στην κορυφή ενός λόφου», τονίζουν τα τρία κυβερνητικά στελέχη.