Την επιβολή νέων φόρων, προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης,μιλώντας στην ΕΡΤ. «Το ότι θα μπουν νέοι φόροι ήταν και στην προηγούμενη πρότασή μας Επιζητούμε τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Έπειτα από 5 χρόνια ύφεσης και λιτότητας δεν μπορούμε να μιλάμε για τη μείωση μισθών και συντάξεων ως μέτρο εξόδου από την κρίση. Προτείνω κάτι “απλό” αλλά ουσιαστικό. Τα προγράμματα πρέπει να εμπεριέχουν εκτίμηση κοινωνικών επιπτώσεων των προτάσεών τους. Οι σημερινές προτάσεις είναι απόρροια πυκνών και εντατικών διεργασιών”, υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης.
Αναφερόμενος στις αρχικές προτάσεις των θεσμών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε πως «οδηγούν σε ύφεση 10%. Στο νέο πακέτο που υποβάλλαμε εμείς, προσθέτουμε αναπτυξιακό πακέτο και ρύθμιση του χρέους. Θέτουμε πολιτικό στόχο για την ρύθμιση του χρέους.
Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, η υπόθεση θα είχε κλείσει νωρίτερα. Όμως «οι δανειστές πέταξαν στα σκουπίδια το κείμενο, που αρχικά είχα χαρακτηρίσει «καλή βάση». Έτσι είχαμε εμπλοκή.
Στείλαμε έξι σημεία. Είναι μέσα και τα εργασιακά. Θα τα πούμε αυτά αναλυτικότερα, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών. Εξαιρούμε εργασιακά και συντάξεις, αυτό είναι σίγουρο, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Σε ερώτηση, αν υπάρχουν διαφωνίες και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ο κ. Δραγασάκης είπε:
«Η κυβέρνηση είναι συμπαγής κι ενιαία, δίνει από κοινού τη μάχη. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, ο Τσίπρας θα συμβολίζει τον αγώνα ενός λαού Το πρόγραμμα πρέπει να είναι της Ελλάδας, όχι να της το δίνουν με σκονάκι και να υποκρινόμαστε ότι είναι δικό της. Τις πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις στην κυβέρνηση τις λαμβάνει ο Πρωθυπουργός . Το δημοψήφισμα προκηρύχθηκε για να επιτευχθεί συμφωνία με συγκεκριμένα κριτήρια. Εξ αρχής η συμφωνία προϋπέθετε πολιτική βούληση. Αυτή έλειπε από μέρος των Θεσμών»,
Μας θέλουν εκτός ευρώ
«Υπάρχουν δυνάμεις του εξωτερικού που θέλουν να βγούμε από το ευρώ για να πάμε σε μια πιο αυταρχική Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε: «ευτυχώς είναι μειψηφία».