Quantcast
Δωρεάν διακοπές Δ.ΥΠ.Α.: Ανοίγει η πλατφόρμα – Πότε θα γνωστοποιηθούν οι δικαιούχοι  - enikonomia.gr
share

Δωρεάν διακοπές Δ.ΥΠ.Α.: Ανοίγει η πλατφόρμα – Πότε θα γνωστοποιηθούν οι δικαιούχοι 

δημοσιεύτηκε:

 

 

«Ανοίγει» -βάσει των σχεδιασμών- έως το τέλος της εβδομάδας η πλατφόρμα μέσω της οποίας χιλιάδες οικογένειες θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν «κουπόνια» για δωρεάν διακοπές. Η ψηφιακή πλατφόρμα της ΔΥΠΑ θα υποδέχεται αιτήσεις για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2024 το οποίο επιδοτεί την διαμονή, αλλά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των δικαιούχων.

Όσοι πάντως έχουν «επιταγές» από την περασμένη χρονιά θα πρέπει να σπεύσουν να τις εξαργυρώσουν, διαφορετικά θα αποκλειστούν από επόμενα προγράμματα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός» 2024 αναμένεται να «τρέξει» μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για να εκδοθούν προσωρινά αποτελέσματα, να υποβληθούν και να ελεγχθούν οι όποιες ενστάσεις.

Πότε θα γίνουν γνωστοί οι δικαιούχοι

Εν συνεχεία, πρέπει έως το τέλος Ιουνίου να δημοσιοποιηθούν οι οριστικοί πίνακες με τους δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν τη σχετική επιταγή (voucher), που θα μπορούν να αξιοποιήσουν για να πραγματοποιήσουν ολιγοήμερες διακοπές στον προορισμό που θα επιλέξουν και με τον πάροχο που θα συνεργαστούν.

Από εκεί και πέρα με την επίσημη εκκίνηση του προγράμματος να έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου, «ξεκλειδώνει» η δυνατότητα όσων πάρουν στα χέρια τους τις επιταγές να την εξαργυρώσουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Μάλιστα, φέτος θα προστεθούν και νέοι προορισμοί όπου η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης θα καλύπτει το σύνολο των εξόδων διανυκτέρευσης. Πρόκειται για την Θεσσαλία και την Ρόδο, περιοχές στις οποίες οι δικαιούχοι θα έχουν μηδενική συμμετοχή.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των δικαιούχων θα αγγίξει τους 300.000, για δεύτερη σερί χρονιά, κάτι που μεταφράζεται σε πολλαπλάσιους ωφελούμενους – έμμεσα μέλη.

Ποιοι κινδυνεύουν να «αποβληθούν» από τα επόμενα προγράμματα

Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως το τρέχον πρόγραμμα «Κοινωνικού Τουρισμού» που είναι αυτό του 2023, θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, δηλαδή έως και τα τέλη Ιουνίου.

Έως τώρα, πληροφορίες από τη ΔΥΠΑ αναφέρουν πως έχει γίνει χρήση των σχετικών επιταγών σχεδόν από το 70% των δικαιούχων που είχαν προκύψει πέρσι.

Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 210.000 άτομα αξιοποίησαν το voucher που είχαν στη διάθεσή τους και πραγματοποίησαν διακοπές, σε αρκετές περιπτώσεις με τις οικογένειές τους.

Να τονίσουμε όμως ότι, όσοι δικαιούχοι δεν κάνουν χρήση της συγκεκριμένης επιταγής μέχρι το τέλος Ιουνίου, χάνουν για τα δύο επόμενα έτη το δικαίωμα συμμετοχής στα αμέσως επόμενα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.

Πέρυσι, για να προκύψουν οι 300.000 δικαιούχοι, είχαν υποβληθεί πολλαπλάσιες αιτήσεις (579.580) για συνολικά 1.068.904 επιταγές, δηλαδή παραπάνω από τριπλάσιες από όσες υπήρχε η δυνατότητα να καλυφθούν.

Το στοιχείο αυτό είναι ενδεικτικό του τεράστιου ενδιαφέροντος που υπάρχει για να ενταχθούν οι πολίτες στο πρόγραμμα και να κάνουν χρήση των προνομίων του. Ανάλογη εκτιμάται ότι θα είναι η συμμετοχή και φέτος.

Για αυτό τον λόγο και η Υπηρεσία Απασχόλησης «απαιτεί» την εξαργύρωση των επιταγών και σε διαφορετική περίπτωση αποκλείει όσους τις είχαν στα χέρια τους και δεν τις αξιοποίησαν, από επόμενους κύκλους του προγράμματος.

Η μοριοδότηση των δικαιούχων που θα προκύψουν θα πραγματοποιηθεί και πάλι στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, εισοδηματικών και οικογενειακών, όπως είναι ο αριθμός των παιδιών, το ετήσιο εισόδημα, τυχόν μονογονεϊκές οικογένειες και ΑμεΑ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.