Quantcast
ΔΝΤ: Τι ζήτησε με το τελευταίο e-mail του προς την κυβέρνηση - enikonomia.gr
share

ΔΝΤ: Τι ζήτησε με το τελευταίο e-mail του προς την κυβέρνηση

δημοσιεύτηκε:

Ρεπορτάζ Αργυρώ Μαυρούλη

 

Υπό αμφισβήτηση τελούν από τους δανειστές και τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που απέστειλε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου νόμου και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του “Enikonomia”, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε στο τελευταίο e-mail που απέστειλε, όλα τα δεδομένα που χρησιμοποίησε το υπουργείο Εργασίας (αριθμό ασφαλισμένων, εισφορές κτ.λ), προκειμένου να τρέξει και το ίδιο τις προβολές στο μέλλον για να διασταυρώσει με την σειρά του την αρχική ποσοτικοποίηση που είχε αποσταλεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας δήλωσε στο “Enikonomia” ότι πλέον δεν εκκρεμεί η αποστολή κανενός εγγράφου στους δανειστές, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια, που βρίσκονται στην Αθήνα, έχουν στην διάθεσή τους όλα τα απαιτούμενα στοιχεία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, που αποκάλυψε η “Realnews”, το όφελος από τις νέες συντάξεις με βάση τον τρόπο υπολογισμού που προτείνει η Αθήνα με το νέο ασφαλιστικό, είναι μόλις 8 εκατ. ευρώ το 2016,30 εκατ. ευρώ το 2017,60 εκατ. το 2018 και 90 εκατ. ευρώ το 2019.

Η εξοικονόμηση των δαπανών από 0,8 έως 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2019 προέρχεται κυρίως από την αύξηση των εισφορών κατά μιάμιση μονάδα, αλλά και από τον περιορισμό των δαπανών για την καταβολή ΕΚΑΣ, προνοιακών επιδομάτων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης όπως και από την καταβολή εφάπαξ και μερισμάτων κυρίως από το Μετοχικό Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων, αλλά και από τις μειώσεις έως 8% συνολικά σε επικουρικές και κύριες συντάξεις που επεβλήθησαν από το καλοκαίρι του 2015, υπέρ των κλάδων Υγείας. Η συνταξιοδοτική δαπάνη για την καταβολή συντάξεων περιορίζεται αισθητά μετά το 2020, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη βασική επιδίωξη των δανειστών για επιβολή μέτρων άμεσης απόδοσης στο ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης τα επόμενα τρία έτη.

 

Πεδία σύγκρουσης κυβέρνησης – δανειστών

 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ, που μελετούν από την προηγούμενη εβδομάδα την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό, διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις. Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έχει επισημάνει ότι με την έλευση των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα θα ξεκινήσει μια δύσκολη μάχη. Τα πεδία σύγκρουσης δανειστών κυβέρνησης είναι τα εξής:

-Εθνική σύνταξη: Η κυβέρνηση επιμένει να δίνονται 384 ευρώ σε όσους έχουν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης. Οι δανειστές ζητούν η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ να δίνεται είτε με εισοδηματικά κριτή ρια, είτε με τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης.

-Ποσοστά αναπλήρωσης: Η κυβέρνηση εμμένει στην εξασφάλιση υψηλότερων συντάξεων για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ περιορίζει τις συντάξεις αυτών που έχουν περισσότερα από 20 έτη ασφάλισης. Οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών παροχών, όπως στην ιδιωτική ασφάλιση, τονίζοντας ότι ενδέχεται να υπάρξει έκρηξη της ανασφάλιστης εργασίας αφού ασφαλισμένοι με 25 έτη απασχόλησης και πάνω δεν λαμβάνουν τα ποσά που έχουν εισφέρει στο σύστημα.

-Εισφορές, Επικουρικές συντάξεις: Η κυβέρνηση προτείνει αύξηση των εισφορών κατά μιάμιση μονάδα, προκειμένου να εξοικονομηθούν 550 εκατ. ευρώ και να μη μειωθούν οι καταβαλλόμενες κύριες και επικουρικές συντάξεις. Οι δανειστές θεωρούν το μέτρο αντιαναπτυξιακό και επιμένουν στη μείωση των επικουρικών συντάξεων και στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, για να καλυφθεί το έλλειμμα του ΕΤΕΑ (που ανέρχεται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ) θα θιγούν συντάξεις ακόμη και 150 ευρώ.

-Καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις: Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο, η κυβέρνηση δεν βάζει στο τραπέζι το ενδεχόμενο μείωσης των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, εξασφαλίζοντας την προσωπική διαφορά που θα προκύψει ακόμη και μετά το 2018. Ωστόσο, οι πιστωτές εφόσον δεν πεισθούν για την εξοικονόμηση 1%του ΑΕΠ το 2016, αναμένεται να ζητήσουν άμεσες μειώσεις σε περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη απόκλιση, αλλά και να εφαρμοστεί το νέο πλαφόν και στους ήδη συνταξιούχους.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.