Quantcast
ΔΝΤ: Κίνδυνοι από την επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης των περισσότερων χωρών - enikonomia.gr
share

ΔΝΤ: Κίνδυνοι από την επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης των περισσότερων χωρών

δημοσιεύτηκε:

Η δημοσιονομική κατάσταση στις περισσότερες χώρες επιδεινώνεται, απειλώντας να υπονομεύσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποίησε το ΔΝΤ με την εξαμηνιαία του έκθεση (Fiscal Monitor) που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Καλώντας τις χώρες να βρουν ένα «συνολικό πακέτο πολιτικών» για να βελτιώσουν την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά, το Ταμείο τόνισε ότι χρειάζεται επειγόντως να μειωθούν οι αδυναμίες της παγκόσμιας οικονομίας.

Η προειδοποίηση για τα δημοσιονομικά ήρθε μετά την κλιμάκωση από το Ταμείο των προειδοποιήσεων για τους κινδύνους από ένα ενδεχόμενο Brexit μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, σημειώνοντας ότι η αβεβαιότητα που θα δημιουργείτο σε μία τέτοια περίπτωση θα ήταν παρατεταμένη και θα δημιουργούσε τον κίνδυνο να πλήξει τον τραπεζικό τομέα του Λονδίνου.

Πολλοί από τους κινδύνους, που είχαν σημειωθεί στο παρελθόν, για την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και την αύξηση του χρέους, είναι πλέον πραγματικότητα τόσο στις πλούσιες όσο και στις φτωχές χώρες, σημείωσε το ΔΝΤ.

Το υψηλό χρέος, ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης έχουν ενισχύσει τις δημοσιονομικές πιέσεις στις αναπτυγμένες οικονομίες, αυξάνοντας το βάρος του δημόσιου χρέους σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ – που φθάνει τώρα στο 107,6% – δεν αναμένεται να αρχίσει να μειώνεται πριν από το 2017.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.