ΔΝΤ: Βλέπει πιθανό πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα και πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, αυτή τη φορά με την έκθεση για τις δημοσιονομικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο (Fiscal Monitor), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βλέπει αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία

Στην έκθεση, που δόθηκε πριν λίγο στη δημοσιότητα στην Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ βλέπει και ενδεχόμενο πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα, που μπορεί να περιπλέξει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. «Ο εκλογικός κύκλος ή πολιτικά αδιέξοδα θα μπορούσαν να περιπλέξουν την εφαρμογή πολιτικών ή να αποθαρρύνουν θαρραλέα μέτρα το 2016 σε μία σειρά χωρών, περιλαμβανομένων αναπτυγμένων οικονομιών (Ελλάδα, Αυστραλία, ΗΠΑ), αναδυόμενων οικονομιών (Βραζιλία, Νότια Αφρική, Βενεζουέλα) και χωρών χαμηλού εισοδήματος (Γκάνα, Ζάμπια)¨», αναφέρει η έκθεση.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2015 η Ελλάδα είχε πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ αντί το πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ που υποστηρίζει η κυβέρνηση. Μάλιστα, σημειώνει ότι πρόκειται για προσωρινή εκτίμηση, «που υπόκειται σε αναθεώρηση, δεδομένης της υψηλής αβεβαιότητας αναφορικά με δυνητικά σημαντικές λογιστικές (accrual) προσαρμογές». Προβλέψεις για το 2016 και τα επόμενα χρόνια δεν κάνει το Ταμείο, λόγω της διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη με την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της «για τους δημοσιονομικούς στόχους και τα δημοσιονομικά μέτρα που μπορεί να ενταχθούν σε ένα πιθανό νέο πρόγραμμα προσαρμογής».

 

Exit mobile version