Quantcast
ΔΝΤ: Βλέπει μεγαλύτερο πρωτογενές έλλειμμα της Ελλάδας - Κίνδυνος νέων μέτρων - enikonomia.gr
share

ΔΝΤ: Βλέπει μεγαλύτερο πρωτογενές έλλειμμα της Ελλάδας – Κίνδυνος νέων μέτρων

δημοσιεύτηκε:

Δυσμενέστερη εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών φέτος και το 2016, σε σχέση με το μνημόνιο και το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). 

Στην έκθεση Fiscal Monitor, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα έχει φέτος πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ αντί του 0,25% που αναφέρεται στο μνημόνιο και 0,24% στο προσχέδιο.

Για το 2016, το Ταμείο προβλέπει μηδενικό πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο (δηλαδή ότι τα έσοδα θα καλύπτουν ακριβώς τις δαπάνες του Δημοσίου πλην των τόκων για την εξυπηρέτηση του χρέους), ενώ το μνημόνιο και το προσχέδιο προβλέπουν πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Αν η πρόβλεψη του ΔΝΤ υιοθετηθεί από τους δανειστές, τότε θα υπάρχει μία απόκλιση 450 εκατ. ευρώ για το 2015 και σχεδόν 900 εκατ. ευρώ για το 2016, η οποία πιθανόν να πρέπει να καλυφθεί με επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα.

Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη για το ΑΕΠ του ΔΝΤ είναι ταυτόσημη με του μνημονίου και της κυβέρνησης (-2,3% φέτος και -1,3% το 2016). 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.