Quantcast
Διοξείδιο του άνθρακα στην Αίγυπτο: Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για εξαγωγή - enikonomia.gr
share

Διοξείδιο του άνθρακα στην Αίγυπτο: Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για εξαγωγή

δημοσιεύτηκε:

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εξαγωγή διοξειδίου του άνθρακα που θα συλλέγεται από τα φουγάρα ελληνικών βιομηχανιών στην Αίγυπτο όπου θα αποθηκεύεται σε υπόγειους γεωλογικούς σχηματισμούς.

Υποδομή αποθήκευσης αναπτύσσεται και στη χώρα μας, από την Energean σε εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο εκτιμάται ότι η χωρητικότητα δεν καλύπτει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, γι’ αυτό αναζητούνται λύσεις εκτός Ελλάδας, ωστόσο για την εξαγωγή σε τρίτες χώρες όπως η Αίγυπτος θα πρέπει να συναινέσει η Κομισιόν.

Οι δηλώσεις

Αυτά προκύπτουν από τις τοποθετήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου και του διευθύνοντος συμβούλου της Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Αριστοφάνη Στεφάτου χθες στη συνεδρίαση του «East Mediterranean Gas Forum»(EMGF) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Γενικότερα επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η διεύρυνση του πεδίου δραστηριότητας του EMGF πέρα από το φυσικό αέριο, στην αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και στην παραγωγή/μεταφορά υδρογόνου.

Σε δηλώσεις της στο πλαίσιο της συνόδου η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλλι ανέφερε ότι οι υποδομές του ΔΕΣΦΑ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στον τομέα της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Για παράδειγμα η προβλήτα της Ρεβυθούσας που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για τη φόρτωση πλοίων μεταφοράς CO2.

Η ίδια ανέφερε ότι το EMGF λειτουργεί συμπληρωματικά με τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου (για τον εφοδιασμό ευρωπαϊκών χωρών μέσω Ελλάδας), πρωτοβουλίες στις οποίες ο ρόλος της Ελλάδας είναι καθοριστικός

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.