Σύμφωνα με τη φθινοπωρινή έκθεση του Συμβουλίου 2021 , βασικές πηγές αβεβαιότητας των μακροοικονομικών προβλέψεων για το 2022 αποτελούν: 1.Η πορεία της πανδημικής κρίσης. 2.Η ομαλή και γρήγορη ενεργοποίηση των σχημάτων στήριξης των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 3. Οι εξελίξεις στο πεδίο του πληθωρισμού, οι οποίες ενδεχομένως να σηματοδοτήσουν μεταβολές της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης που θα μπορούσαν να θέσουν σε δοκιμασία το θετικό σενάριο για οικονομική μεγέθυνση. 4.Οι εντάσεις πολιτικού/γεωπολιτικού χαρακτήρα, όπως Ρωσίας-Ουκρανίας, ΕΕ-Πολωνίας, Ανατολικής Μεσογείου, το μεταναστευτικό κλπ.
Παράλληλα, στις μακροοικονομικές προβλέψεις για το 2022 συμπεριλαμβάνονται: αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 4,5% σύμφωνα με συγκλίνουσες προβλέψεις υπουργείου Οικονομικών και διεθνών οργανισμών, διαφοροποιήσεις ως προς τη συνεισφορά των διαφόρων συνιστωσών του ΑΕΠ στη μεγέθυνση από την αύξηση των επενδύσεων (Υπ. Οικονομικών) μέχρι τη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών (Ευρ. Επιτροπή)και ο προβλεπόμενος πληθωρισμός εκτιμάται κάτω από 1,2%.
Ποιες είναι οι εκτιμήσεις ΑΕΠ για το 2021
Επίσης στην έκθεση αναφέρονται και στοιχεία για το ΑΕΠ . Όπως επισημαίνεται ισχυρή είναι η αύξηση του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο του 2021 κατά 16,2% καθώς οδηγεί την αύξηση στο α’ εξάμηνο στο 6,3%, λόγω ενίσχυσης:
– της ιδιωτικής κατανάλωσης, κατά 4%
– της δημόσιας κατανάλωσης, κατά 7,1%
– του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου κατά 11,8%.Ωστόσο την ίδια στιγμή επιδείνωση καταγράφει στο α’ εξάμηνο του 2021 το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών.
Για το σύνολο του έτους το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 6,1%, η οποία συγκρινόμενη με αντίστοιχες προβλέψεις πολλών οργανισμών (αύξηση πέριξ του 7%) κρίνεται συντηρητική. Σε όρους προστιθέμενης αξίας οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας καταγράφουν αύξηση σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2020. Σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2019, σε όρους προστιθέμενης αξίας, η οικονομία έχει καλύψει μεγάλο μέρος των απωλειών που προκάλεσε η πανδημία∙ υπολείπεται κατά 2,8%
Οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2022
Στην έκθεση γίνεται συγκριτική ανάλυση για το 2021 και επισημαίνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2022. Εφικτός είναι ο δημοσιονομικός στόχος για το 2022 και ευθυγραμμισμένος με τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ)
Δημοσιονομικοί κίνδυνοι κατά την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2022 μπορεί να προκύψουν:
– από τυχόν αναζωπύρωση της πανδημίας που θα απαιτήσει νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας και ενίσχυσης του συστήματος υγείας,
– από ενδεχομένως παρατεταμένες πληθωριστικές πιέσεις -ιδίως στην ενέργεια- οι οποίες θα απαιτήσουν ενδεχομένως τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων,
– από τυχόν καταπτώσεις κρατικών εγγυήσεων και
– από έκδοση δικαστικών αποφάσεων με αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο
Πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου: Η ελληνική οικονομία είχε ισχυρή ανάπτυξη
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κορλίρας δήλωσε σχετικά: «Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει η Φθινοπωρινή Έκθεση 2021, η ελληνική οικονομία είχε ισχυρή ανάπτυξη και τα επιμέρους στοιχεία μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Σημαντικός παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στις οικονομίες παγκοσμίως, συνεπώς και στην οικονομία μας, είναι η μετάλλαξη Όμικρον, για την οποία η επιστημονική κοινότητα δεν διαθέτει ακόμα στοιχεία. Εφόσον, όμως δεν χρειαστεί η λήψη έκτακτων υγειονομικών μέτρων, πιστεύουμε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, θα συνεχίσει να βελτιώνεται».
Διαβάστε ολόκληρη την ΄ φθινοπωρινή έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίουεδώ